Další tuzemský týden přinesl megalomanské ISS Vanguard, novou Únikovku i Dorfromantik
Novinka zdroj: BoardGameGeek

Další tuzemský týden přinesl megalomanské ISS Vanguard, novou Únikovku i Dorfromantik

22. 3. 2024 17:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Ani jsme se nenadáli a je tady další pátek a s ním už skoro tradiční týdenní shrnutí novinek z české deskoherní scény. Opět platí, že těch oznámení bylo vícero a ty největší jsme odbavili v samostatných článcích (jejich přehled naleznete na konci textu). Ale vzhledem k tomu, že zpráv je tolik, není možné je všechny zpracovat samostatně. Proto si ten zbytek odbudeme zde.

O tu největší porci se pravděpodobně postaralo Albi. To právě v těchto dnes konečně uvedlo obří sci-fi ISS Vanguard, které 1 až 4 hráče vezme na epické dobrodružství plné těžkých voleb, zvratů a větvících se dějových linií. Do toho budete spravovat vlastní vesmírnou loď a prozkoumávat planety, kde se vám třeba podaří nalézt odpovědi na ty nejpalčivější otázky lidstva.

Vzhledem k velikosti projektu se společnost navíc rozhodla vydat i několik kosmetických doplňků a funkčních dodatků, které z toho udělají ještě o něco lepší zážitek. Takže jestli máte mnoho hodin volného času, směle do toho. Kromě toho ještě došlo na uveřejnění českých pravidel k eurovce Barcelona, jejíž vydání se nezadržitelně blíží a 4. dubna by měla dorazit na pulty obchodů. Proto je nejvyšší čas, abyste se principy začali důkladně učit, protože nejde o vyloženě přímočarou hru.

To naopak taková Únikovka – Rychlé šípy je o poznání přístupnějším projektem, který v těchto dnech zamířil do prodeje. Takže jestli chcete odhalit tajemství Jana Tleskače, máte skvělou možnost. Jo a jen tak mimochodem, nakonec se skutečně potvrdilo, že se Albi postará o přislíbenou lokalizaci hry Dying Light: The Board Game. Takže pokud jste o tom doposud pochybovali, už nemusíte.

Albi zároveň naskladnilo balíček šesti plastových figurek pro Karak 2, který pořídíte do pětistovky a aby toho náhodou nebylo málo, tak ještě dnes večer odvysílá svůj další stream plný novinek, které vám opět shrneme obdobným článkem.

Teď už se ale posuňme směrem k Blackfiru. Ten jen tak mimoděk oznámil, že adrenalinové závody Heat dorazily zpátky do obchodů díky hotovému dotisku. Příjemná zpráva, ale tou snad ještě větší je, že na sklady dorazily i Jízdenky, prosím!: Paříž – další součástka v oblíbené sérii vás tentokrát vezme do města zamilovaných. Celosvětové vydání je sice určené na konec března, leč zrovna v tu dobu má společnost inventuru. Proto si tuzemští fanoušci počkají až do 12. dubna.

To samé platí v případě válečné deskovky Hrdinové Normandie, která už sice dorazila na sklad, ale kvůli inventuře vyjde až 19. dubna. Vydání je to hořkosladké, jelikož původní tvůrčí studio mezitím zkrachovalo. Nicméně i Blackfire v tomto týdnu obohatil český trh o skutečně vydanou hru. Řeč je o kooperativní deskovce Sky Team pro dva hráče, v níž se pokusíte přistát s letadlem na jednom z mnoha letišť včetně pražského. Ke hře si navíc můžete stáhnout dodatečné materiály.

Fox in the Box mezitím spustilo předobjednávky na válečnou dvojkovku Port Arthur. Vyjít by měla snad během dubna a díky ní se podíváte do rusko-japonské války v letech 1904-1905, kde si užijete velkolepé námořní bitvy v kapesním balení za pomoci žetonků a kostek. Cena se v tomto případě pohybuje kolem 500 korun a předobjednávky dostanou jako bonus mini hru Sirotčí vrchy, kterou sfouknete za 5 minut.

Marvel Dice Throne 2 zdroj: OP Games

Stejně tak se konečně rozjely objednávky na trochu opožděný Marvel Dice Throne. Po delším čekání se Rexhrám povedlo titul dostat na loď, aby se všichni fanoušci komiksů, ale i běžní hráči mohli do kostkových soubojů vrhnout koncem dubna. Jenom snad připomeneme, že v češtině vyjdou dvě krabice, obě se čtyřmi různými hrdiny, jejichž složení můžete volně míchat a vytvářet nezapomenutelné souboje.

Společně s touto kostkovkou vydavatelství ještě spustilo předobjednávky dedukčního středověkého fantasy Výprava. Jde o vtahující posezení, kde každý hráč na začátku partie dostane roli. Ty se dělí buď na služebníky krále Artuše, nebo Mordredovi přisluhovače. Všichni se poté dohadují o tom, koho vyslat na výpravu s vědomím, že pokud se na ní dostane přívrženec zla, může všechno skončit v troskách. A díky variabilitě v počtu postav to pokaždé bude napínavé posezení, vhodné klidně až pro deset lidí.

A jestli se vám nechce na nic čekat, můžete využít služeb Mindoku, který během tohoto týdne vydal chválené a vyhlížené rozšíření Krajiny Kaskádie. Do základu přináší všechny potřebné dobroty, aby se mohlo sezení účastnit až šest lidí místo čtyř, alternativní pravidla, další bodovací karty zvířat a samozřejmě zmíněné krajinné krásy s dodatečnými bodovacími podmínkami.

A pokud nemáte základ a chtěli byste přece jen něco se zvířátky, klidně si můžete vyzkoušet trochu svéráznou karetku Co tě žere?, která jasně ukazuje, že i s málem se dá užít hodně zábavy.

No a na závěr přirozeně nesmíme opomenout lidi z TLAMA games, kteří úspěšně naskladnili Dorfromantik: Desková hra. Jestli potřebujete důvody, proč by vás tato stolní adaptace vynikající videohry měla zajímat, doporučuji kontaktovat našeho šéfredaktora Patrika Hajdu, který o obou produktech básní, kudy chodí. Anebo vám může stačit skutečnost, že projekt získal hlavní cenu na prestižních deskoherních „Oscarech“ Spiel des Jahres a jde o výborné kooperativní skládání hexové krajiny.

A v závěru celého pracovního týdne byla ještě připomenuta hra Crown of Ash, která byla na Kicstarteru loni v dubnu, kdy jste si rovnou v rámci kampaně mohli pořídit českou verzi právě od Tlamy. V češtině se hra bude jmenovat Koruna z popela a jde o kombinaci workerplacementu a area control v poutavé světě plném snění a nekromancie. O hře s lákavou vizuální stránkou jsme se podrobněji rozepsali zde a její vydání se očekává v červnu.

Seznam samostatných článků o tuzemských novinkách tohoto týdne:

Nejnovější články