Ocenění Trolí palec vyhrála originální česká hra
Novinka zdroj: Czech Games Edition

Ocenění Trolí palec vyhrála originální česká hra

18. 3. 2024 11:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

O uplynulém víkendu došlo k vyhlášení deskoherního ocenění Trolí palec, které už roky vypichuje ty nejlepší hry lokalizované do češtiny a slovenštiny. Nejedná se o cenu kritiků, ale komunity, kdy se letos zapojilo slušných 1 715 hráčů.

Ti si jako svého absolutního vítěze odhlasovali českou hru Kutná hora: Město stříbra od Ondřeje Bystroně, Petra Čáslavy a Pavla Jarosche. Autorům moc gratulujeme, stejně jako vývojovému studiu Czech Games Edition a českému vydavateli Mindok.

Kutná hora: Město stříbra je strategická, ekonomická hra, v níž hráči svými činy silně ovlivňují trh komodit v historických kulisách vzniku Kutné hory a tamější těžby stříbra. Osobně hru považuji za jeden z nejlepších a nejoriginálnějších počinů nejen loňského roku (viz mou recenzi) a její prvenství mě těší.

A jen pro zajímavost zmiňme, že z hlediska počtu hlasů by na teoretickém druhém místě skončil Zaklínač: Starý svět, zatímco třetí příčka by patřila Spícím bohům. Ale zpátky k opravdu udělovaným cenám, kde si duo CGE a Mindok odnáší ještě prvenství v rámci kategorie rozšíření s kouskem Po stopách expedice pro Ztracený ostrov Arnak.

Další gratulace putují do vydavatelství Fox in the Box, které bodovalo dvakrát – tetrisovka Neznámá planeta se stala rodinnou hrou roku, zatímco historická hra Vzdor! oslovila nejvíce sólistů.

A nakonec ještě musíme poblahopřát vydavatelství Rexhry, které si odnáší rovnou tři ceny. První je v rámci kooperativní hry za Spící bohy (které v mnoha dalších kategoriích uteklo prvenství jen o pár hlasů), druhá za hru pro dva v podobě Mozkožrouta a třetí za párty hru v podobě… opět Mozkožrouta.

Jedná se jistě o velice solidní výběr, kde byste prakticky neměli šlápnout vedle (pokud tedy považujete karetní duel za párty hru) a pokud vás zajímají i další populární hry, tak si na oficiální stránce vyhlášení vítězů můžete projít podrobné seznamy s „poraženými“.

Nejnovější články