Jak začít s Bolt Action – wargamingem zasazeným do druhé světové války
Návody zdroj: Eruner

Jak začít s Bolt Action – wargamingem zasazeným do druhé světové války

16. 12. 2022 16:45 | Wargaming | autor: Štěpán Jura |

Jak jsme již psali v naší recenzi, válečná hra Bolt Action vás vezme z pohledu rozšířené čety na bojiště druhé světové války ve všech jejích hlavních i vedlejších frontách – od invaze do Polska přes boje v Pacifiku až po zoufalou obranu Berlína. A touhám a variabilitě se zde meze opravdu nekladou. Všechna tato bojiště totiž mají svá vlastní pravidla, stejně jako téměř všechny národy, které se války účastnily. Vedle hlavních mocností jsou tu i pravidla pro více fajnšmekrovské věci jako třeba Norsko, Bulharsko či Čínu! A koho by nebavila regulérní armáda, tak existují i pravidla pro partyzány, zkrátka na co si vzpomenete...

Skrze různé kampaňové knížky mají vlastní pravidla třeba francouzští či sovětští partyzáni, ale najde se tu i varšavské povstání nebo ještě lépe pro nás Čechy i pražské povstání, které má dokonce speciální jednotky protektorátních četníků/vojáků odbojářů a můžete svoji partyzánskou armádu posílit i o spřátelené „německé“ jednotky Vlasovců.

Bolt Action - Scéna jak z Bratrstva neohrožených Scéna jak z Bratrstva neohrožených | zdroj: Eruner

A i pro samotnou stavbu armády je téměř neomezená spousta možností, které pravidla umožňují. Pokud daná jednotka za války existovala, velmi pravděpodobně půjde nasadit. Takže kromě pěchotních čet je samozřejmě možné nasadit i čety motorizované, tankové, motocyklové, mariňácké, horské i jízdní. A kdo chce něco úplně nevšedního, nikdo mu nebrání postavit armádu jen z dětí z Hitlerjugend či ji okořenit psy s minou přimontovanou na zádech.

Snadný a levný vstup

Tedy armádu si můžete poskládat tak, aby vám vyhovoval její herní styl či vizuál a nic vás nesvazuje. Hra je určená i pro nováčky, kteří ve složení druhoválečných čet nejsou zběhlí a nabídne jim tak předpřipravené armylisty (soupis jednotek a pravidel pro armádu), takže se nemusíte bát, že k postavení armády budete muset kupovat či studovat další odbornou literaturu.

Protože se hra odehrává na úrovni posílené čety, není k hraní potřeba příliš mnoho modelů. Víceméně ke hraní stačí koupit jednu krabici základních vojáků v plastu, dvě podpůrné zbraně (které leckdy bývají součástí krabice) a tančík pro dochucení. Protože každý chce prostě a jednoduše hrát s tankem... Hotovo.

Díky tomu je hra svižná (cca kolem dvou hodin na „velkou hru“), není nutné barvit žádnou ohromnou záplavu modelů a neleze to tolik do peněz (pořádná herní armáda se dá pořídit za dva tisíce korun).

Pokud se rozhodnete začít ve dvou hráčích, Bolt Action má i několik boxů přímo pro takové případy – pro vylodění v Normandii, válku v Africe a v Pacifiku. Všechny tyto starter sety pro dva hráče obsahují kromě modelů i kapesní pravidla formátu A5, kostky, pin markery (pro určení stavu morálky) a pár terénů. 

I když pravidla počítají s hrou okolo 30-40 modelů na každou ze soupeřících stran, tak se samozřejmě najdou výjimky – nikoho nepřekvapí, že Rusům na standardní formát nedělá problém na třicet esesáků poslat sto dvacet Ivanů. Ale i tak je z toho vyrovnaná hra.

Bolt Action - Bitva v plném proudu Bitva v plném proudu | zdroj: Vlastní foto autora

Což je jedním z největších kladů Bolt Actionu. Téměř vždy vyrovnaná hra. Pravidla jsou opravdu dobře napsaná, a tak každá hra je zajímavá a různé národy či jednotky jsou sice občas silnější než jiné, ale pořád v rámci mezí, aby se všichni mohli bavit. Není proto problém, když se třeba potkají Američané z Arden s polskou kavalerií – oba hráči si zahrají sice ne úplně historickou, ale zato vyrovnanou hru.

Herní systémy

Herní mechanika je velmi odlišná od ostatních her typu „ty hraješ, já hraju“ díky implementaci rozkazů a morálky. Jednotky se aktivují pomocí rozkazu, který si hráči prvně musí vytáhnout z „pytlíku rozkazů“. Každá jednotka má svoji „rozkazovací kostku“ s tím, že každý hráč je má v jiné barvě – kdo má přesilu, ergo více kostek v pytlíku, ten má iniciativu. Daný rozkaz musí jednotka prvně splnit. K tomu potřebuje podhodit svou morálku, která je určená kvalitou jednotky, ale i dalšími faktory – jestli po ní někdo střílí, má mrtvého seržanta, je poblíž poručík a podobně.

Ale složitosti pravidel se nemusíte obávat – hra je občas nazývaná „hollywoodskou druhou světovou“ místo „historické“, protože spoustu věcí zjednodušuje na úkor historické přesnosti pro docílení svižnějšího zážitku. 

Bolt Action - Britská četa, v popředí je možné si všimnout dříve zmiňovaných order kostek Britská četa - v popředí je možné si všimnout dříve zmiňovaných order kostek | zdroj: Eruner

Originální mechaniky ale mají na hráče další nároky v podobě extra herních pomůcek – je třeba si pořídit speciální rozkazové kostky (což je ale investice v řádu pár stovek, která se v kontextu wargamingového hobby ztratí, a jdou navíc použít i ve více hrách od Warlord Games) a také již zmíněné pin markery.

Kostky sice musíte koupit, ale s pin markery je to už jednodušší. Můžete je sice koupit přímo od Warlordů, ale stejně tak lze použít barevné kamínky, žetony či počítadla s lebkou, které už máte doma k jiné hře. Případně si můžete vyhrát a vymodelovat si nějaké pěkné vinětky s raněnými vojáky či podobně. 

Terén a figurky

Co se týče terénů, tady už je to horší, protože Bolt Action hodně pracuje s terény a modifikátory na střelbu skrze různé překážky, a proto hra potřebuje relativně hodně krytí pro vaše miniaturní vojáky. Zde opět záleží, jaké období a bojiště si vyberete. Pokud budete hrát dobývání Německa, pěknou „středověkou“ vesnici postavíte z renesančních modelů, které máte na středověký historický wargaming či případně z fantasy budov na Mordheim či Pána prstenů (set na Lake Town od Games Workshop je na to třeba úplně skvělý).

Stejně univerzálně to jde i na stolech pro Asii a Afriku, kde se (vesnická) architektura neměnila pár století – alespoň pro naše herní potřeby. Pokud budete však chtít hrát vylodění na plážích Normandie či svádět boje o Reichstag, už vám nezbude nic jiného než investovat do nových terénů. Ale pro start jde jako vždy hrát s knížkami místo kopců či použít generické terény z jiných her. Boj v lese mezi stromy vypadá stejně za druhé světové, ve středověku i ve vzdálené budoucnosti 41. milénia. 

I když je hra dělaná na posílenou četu, bez problémů funguje i na úrovni roty či trošku výše. Jen je potřeba větší stůl a volný celý den. Ale pořád vnitřně funguje a díky jejímu systému aktivací výborně funguje i pro multiplayerové hry, kdy každý hráč má svůj set jinak barevných aktivačních kostek a nedochází tak k žádnému zmatku a hluchým místům, jak to často bývá u větších multiplayerových her, které na to nejsou stavěné. 

To, že se hra odehrává za druhé světové války, má výhodu v nepřeberném množství modelů, které lze použít. Kromě „oficiálních“ modelů od firmy Warlord Games, která za hrou stojí, jsou tu další desítky firem, které vyrábí použitelné modely. Dokonce i v ČR je několik obchodů, které mají naskladněné Warlordí modely.

Bolt Action - Ve hře jde kromě pozemní techniky nasadit také letadla! Ve hře jde kromě pozemní techniky nasadit také letadla! | zdroj: Vlastní foto autora

Plastovou techniku od výrobce Italeri, který ji pro Warlordy v plastu oficiálně vyrábí, navíc koupíte i v klasických kamenných modelářských obchodech. Oficiální měřítko na techniku je 1/56, ale spousta hráčů využívá i větší modely v měřítku 1/48, což jim dovoluje hlavně stavbu armády v detailních kitech od Tamiya.

Bolt Action má stejně jako jiné historické hry tu výhodu, že nejste svázání žádnou konkrétní modelovou řadou a můžete nakupovat modely od hromady různých výrobců podle toho, které se vám více líbí, jsou zrovna někde poblíž skladem či mají lepší cenu. A samozřejmě je druhá světová válka dostatečně mainstreamové téma, takže pokud máte přístup k 3D tiskárně, není nejmenší problém si kompletní armády vytisknout z dostupných předloh.

Knihy: pravidla, armády, kampaně

Kromě modelů, terénů a kostek rozkazů budete ke hraní potřebovat klasický palcový metr a pár šestistěnných kostek. A samozřejmě základní pravidla, která vám do začátku bohatě postačí, protože obsahují i ořezané armylisty pro základní národy. Nejspíše však budete časem chtít hrát i další extra jednotky, které hra nabízí a k tomu budete potřebovat knížku ze série „Armies of“, v níž najdete obsáhlá pravidla pro jednotlivé národy. Třeba Německo má ve své knížce pravidla pro více než stovku bojových vozidel.

A s těmito dvěma knížkami (základní pravidla a pravidla pro armádu) můžete skončit a velká část hráčů i skončí. Je to komplet všechno, co k hraní potřebujte a opravdu nemusíte nic dál kupovat. A kromě knížky o Německu žádná z knih za více než 10 let existence Bolt Action nedostala druhou edici, takže se nemusíte bát znehodnocování pravidlových knih jako třeba u Warhammeru 40K, kde koupíte knížku pravidel, po 2 letech „už neplatí“ a je z ní jen artbook do knihovničky.

Pokud přece jenom budete chtít investovat do dalších pravidel, Bolt Action má řadu kampaňových knih zaměřených na konkrétní bitvy, které obsahují různé scénáře a nové jednotky. Ale kupovat je opravdu nemusíte, protože většina těchto kampaňových knih je psaná čistě na hraní specifických armád z té konkrétní knížky. Pár scénářů obsahují i základní pravidla, a zároveň můžete hrát i zcela bez scénářů dle vlastní podmínek a situací.

Spoluhráči

V Česku má Bolt Action relativně velkou komunitu, asi největší z historického wargamingu u nás. Kromě obligátní Prahy není problém sehnat spoluhráče v Plzni a Českých Budějovicích a nějací hráči se najdou i v Brně a okolí Ostravy. A pro čtenáře ze Slovenska je dobrá zpráva, že i tam je komunita několika hráčů.

Bolt Action - Nepříliš vzdálený most Nepříliš vzdálený most | zdroj: Vlastní foto autora

Česká komunita je velmi přátelská a milá na nováčky. Nejjednodušší kontakt s ní je prostřednictvím Facebookové skupiny Bolt Action Česká republika, kde se schází většina hráčů. Na Facebooku se i často konají hromadné objednávky modelů z Anglie, aby se ušetřilo na poštovném, oznamují se eventy a vše, co se od herní skupiny očekává. V současnosti má skupina téměř 200 členů. Svoje vlastní menší skupiny mají i komunity v Brně a Moravskoslezsku. 

Pokud jste se na základě tohoto textu (případně i naší recenze) rozhodli dát hře Bolt Action šanci, můžete ještě zavítat na stránky vydavatele Warlord Games, kde najdete šikovného průvodce, který vám pomůže vybrat pro vás ideální vstupní podmínky.

Nejnovější články