Czech Games Edition kupují tuzemskou továrnu na stolní hry Oriens Karton
Novinka zdroj: Czech Games Edition

Czech Games Edition kupují tuzemskou továrnu na stolní hry Oriens Karton

20. 3. 2024 9:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Studio Czech Games Edition patří mezi ty největší tuzemské celky, které zaznamenaly nemalý úspěch i v zahraničí. Jejich hry, mezi něž patří třeba legendární Krycí jména, Ztracený ostrov Arnak nebo nově i Kutná Hora: Město stříbra, mají vynikající renomé a společnost každým rokem roste. I proto nedávno mohla udělat další významný krok – získat továrnu Oriens Karton, jež se zaměřuje na výrobu a montáž stolních her a puzzlů se sídlem v Mnichově Hradišti.

Czech Games Edition x Oriens Karton zdroj: Czech Games Edition

Akvizice výrazně posilní produkční možnosti studia a otevírá novou kapitolu v jeho životním cyklu. Samotné rozhodnutí pro pořízení zrovna této továrny je pro vedoucí firmy zcela logickým krokem, protože právě hry CGE zabíraly ve fabrice 70 % celkové výrobní kapacity v časech před onemocněním COVID-19.

Obchod tak znamená, že společnost bude moci ještě více optimalizovat výrobní procesy. Příkladem může být uzpůsobení linek přesně podle potřeb daných titulů, čímž se přirozeně otevře prostor pro zkoušení nových způsobů výroby. Právě touha po experimentování je důležitou součástí firmy, kterou si chce přenést i do sfér výroby. První pomyslnou vlaštovku v tomto ohledu představovala již zmíněná Kutná Hora: Město stříbra, kde se použil nový německý materiál zvaný ReWood.

Zástupci Czech Games Edition však jedním dechem dodávají, že akvizice neznamená omezení výroby v továrně pouze na jejich projekty. Ve skutečnosti to značí spíše opak. Už nyní firma vyzývá různé herní vydavatele k tomu, aby využily jejich služby pro výrobu i související logistiku, a tím se přidaly třeba k německému HeidelBÄR Games, jenž v továrně už vyrábí a tuzemský celek jim nově pomáhá i s distribucí na americkém trhu.

Tím budou mít jistotu kvalitní lokální výroby a faktu, že produkty jsou vyráběné v souladu s pracovními zákony a normami Evropské unie. Takže do procesu není zahrnutá dětská práce nebo vyloženě špatné pracovní podmínky, což třeba v asijských továrnách rozhodně nemusí být pravidlem. No a vzhledem k umístění objektu blízko Prahy se může jednat o skvělou volbu pro tuzemské tvůrce, kteří budou mít lepší kontrolu nad kvalitou a rychlejší řešení v případě problémů.

Nicméně kam reálně tento krok Czech Games Edition zavede, to ukáže až čas. Je však vysoce pravděpodobné, že se fanoušci v budoucnu dočkají ještě více videí, která budou nabízet pohled do samotného výrobního procesu, jakým třeba nedávno bylo to ke Kutné hoře.

Nejnovější články