Kdo z vás je nejlepším nekromantem? To zjistíte v Crown of Ash rovnou v češtině
Novinka zdroj: Foto: Card Noir

Kdo z vás je nejlepším nekromantem? To zjistíte v Crown of Ash rovnou v češtině

14. 4. 2023 17:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

U většiny her, které proběhnou crowdfundingovou kampaní, si na případný český překlad musí člověk nějakou dobu počkat. Někdy se ale tvůrci předběžně domluví s místními společnostmi, což vyvrcholí tím, že už během kampaně je lokalizace oznámená, případně si přeloženou verzi rovnou v jejím rámci pořídíte. A to je přesně případ nekromantského Crown of Ash.

Toto dílo nováčka Richarda Lawtona do světa vypustí neméně nové vydavatelství Card Noir. To se domluvilo s tuzemskými Tlama Games, kteří hru uvedou u nás. Crown of Ash má aktuálně spuštěnou crowdfundingovou kampaň, v níž vybrala téměř 1,2 milionu korun. A to původně chtěla nějakých 265 tisíc.

 

Jednou z největších devíz projektu je jeho téma i zvolený svět. Zájemci se podívají do barevného fantasy prostředí, kde se pokusí stát tím nejlepším nekromantem široko daleko. To znamená, že si vyberou jednoho ze čtyř hrůzostrašných lordů, skrze které budou rozkazovat svým poddaným, sbírat alchymistické ingredience a oživovat mrtvé. A během toho se přetahují o moc se svými soupeři.

Tento strategický zážitek spojuje worker placement s obsazováním oblastí, správou zdrojů a lehkým deckbuildingem, přičemž to celé je doprovázené věru skvěle vybraným barevným vizuálem. Pravidla navíc mají být přístupná, takže do hry plynule pronikne každý typ hráče.

Jedna partie vám ve většině případů zabere hodinu až dvě, ale tahy jednotlivců jsou svižné, takže se u stolu snad nikdo nestihne nudit. Míra náhody je výrazně omezená a o výsledcích rozhodují především strategické kroky hráčů. Do zápolení se také mohou vydat sólisté, proti kterým se postaví virtuální protivník – toho je možné přidat i do seance dvou a tří lidí. Podrobnější detaily se dozvíte z pravidel.

Crown of Ash zdroj: Foto: Card Noir

V případě, že vás titul oslovil, máte aktuálně několik možností, jak si ho pořídit. Buď můžete počkat na široké vydání, kdy hra doputuje do běžných obchodů, což platí i pro českou variantu v režii Tlama Games. Anebo právě teď vyrazte na Kickstarter a získejte zdejší speciální edici s mnoha bonusy rovnou v češtině. Volba je na vás.

V případě, že se rozhodnete pro možnost číslo dvě, na vědomost se dává, že základní krabici získáte za 1 200 korun, včetně digitálního pozadí a odemknutých bonusových cílů, ve kterých se skrývají vylepšené komponenty, insert či sítotiskem zkrášlení meeplové. Když utratíte o pětistovku navíc, dostanete se k Deluxe edici, ve které jsou pytlíky pro komponenty jednotlivých hráčů, kovové žetony a dvě resinové exkluzivní kostky.

Máte-li svůj měšec zlaťáků pořádně naducaný, vytáhněte z něj mince v hodnotě 2 400 korun, což vám zajistí kompletní balení. To kromě výše zmíněného zahrnuje čtyři hráčské zástěny a modul kartonových postaviček nepřátel.

Všechny úrovně mají souhrnnou cenu za dopravu ve výši 240 korun. Ovšem v případě, že si hru zakoupíte přes Kickstarter, zjevně vás nemine placení VATu.

Před jakýmkoli rozhodnutím si Crown of Ash můžete vyzkoušet digitálně skrze Tabletop Simulator, případně v rámci Tabletopie. Podporovatelé svůj balíček předběžně mohou očekávat v březnu 2024.

Nejnovější články