Nominace na ceny ENNIES pro rok 2023 jsou tu!
Novinka zdroj: Profimedia

Nominace na ceny ENNIES pro rok 2023 jsou tu!

21. 7. 2023 12:39 | RPG | autor: Michal Krupička |

Rok se s rokem sešel a vrací se „RPG Oskary“ ENNIES, které jsou tu s námi už od roku 2001. Pro ročník 2023 byly právě oznámené nominace a teď je to na vás, hráčích. Na oficiálních stránkách najdete 22 kategorií a v nich po 5 až 10 nominacích, z nichž můžete hlasovat až pro pět favoritů ve vámi určeném pořadí. Nechybí ani možnost výběru poroty pro příští rok a pořadatelé zároveň ve spolupráci s Drivethrurpg shromáždili všechny nominované příručky na jednom místě, kde si je můžete zakoupit v PDF. 

Rozhodně nejzajímavější kategorií je samotný produkt roku. Sem se probojovalo třeba Broken Tales, o kterém jsme vás už informovali v rámci jeho posledního rozšíření a momentálně pilně pracujeme na jeho recenzi. Další je Fabula Ultima: TTJRPG, které přináší do vod RPG s fanouškovským nadšením legendární JRPG světy. O ní jsme vás ostatně taky informovali. Nechybí ani Hausehold, který jsme s Pavlem oba podpořili na Kickstarteru v nejvyšší možné edici a velice se na něj těšíme. Příběhy jednoho opuštěného domu plného malinkatých lidiček totiž vypadají skutečně kouzelně.

D&D 5e se zase uchází se svým Journeys Through the Radiant Citadel, které přináší třináct příběhů propojených titulním městem. Naše oblíbené vydavatelství Free League se probojovalo s rozšířením pro Veasen s názvem Mythic Britain & Ireland, které přináší mýty a lokace Velké Británie. Naší recenzi základní příručky si můžete přečíst zde. Na další zajímavé kousky se můžete podívat přímo v nominacích.

Hodí se zmínit i nejlepší hru jako takovou. Pětici nominovaných otevírá opět Fabula Ultima, která se podle všeho doopravdy trefila do vkusu hráčů i kritiků. Další je pak Flabbergasted vyprávějící příběhy klubu dobrodruhů z dvacátého století a inspiruje se v britských dobrodružných komediích. Ostatně hra je nominovaná i na nejlepší produkt a nejlepší přebal.

A dokonce se sem dostalo (vlastně nepřekvapivě) i Pasión de las Pasiones. Ano, právě to RPG, které vám ve dvou dílech představily Legendy ze stolu. Předposledním nominovaným je pak Slugblaster, RPG o dospívajících hrdinech, kteří se na svých hoverboardech vypravují do jiných dimenzí. Poslední nominaci zabírá Trophy, temné, hororové RPG o skupině lovců pokladů, kteří skončí v hlubokém lese.

Rozhodně je o co stát i v ostatních kategoriích. Nejlepší příběh, nejlepší digitální i nedigitální pomocník ke hraní, nejlepší přebal, nejlepší ilustrace v knize, nejlepší kartografie, nejlepší elektronická kniha, nejlepší rodinná hra, nejlepší produkt zdarma, nejlepší design, nejlepší monstra a protivníci, nejlepší online obsah a spousta dalšího. Stačí se ostatně podívat na celý seznam, kde najdete i prokliky na jednotlivé hry. 

ENNIES jsou vždy velká událost plná tipů na ta nejzajímavější RPG. Tenhle rok je o to zajímavější, když se velká studia nechala vyšoupnout menšími originálními produkty malých studií a týmů. Dejte nám v komentářích vědět, jaké hry si podle vás zaslouží ocenění a budete pro ně hlasovat, případně jaké tituly v nominacích trestuhodně chybí.

Nejnovější články