Známe výsledky Spiel des Jahres 2023. Jaké hry se navždy zapíší do dějin?
Novinka zdroj: Pegasus Spiele

Známe výsledky Spiel des Jahres 2023. Jaké hry se navždy zapíší do dějin?

17. 7. 2023 9:18 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Tak je to tady. Po květnovém představení nominací došlo na slavnostní vyhlášení prestižních a prozatím stále nejvýznamnějších cen pro deskové hry – Spiel des Jahres. Německá porota dlouho dumala nad tím, kdo z nominovaných v jednotlivých kategoriích si zaslouží tu největší poctu a nakonec se jí povedlo rozhodnout. A dobrou zprávou pro české hráče je, že dva z vítězů si zahrají i v přeložené verzi.

Bohužel to prozatím neplatí pro absolutního výherce v hlavní kategorii Hra roku, v níž nakonec dominovala zpočátku poněkud nenápadná adaptace ještě nenápadnější videohry Dorfromantik: The Board Game. Jestli například sledujete pravidelně BoardGame Club, moc dobře víte, že náš šéfredaktor Patrik Hajda se nad titulem rozplývá a doporučuje ho, kudy chodí.

Vítězství v těchto prestižních cenách jenom potvrzuje, že jeho vkus je neochvějný. Zároveň se tím – tedy alespoň doufejme – zvyšují šance na českou lokalizaci. Pro připomenutí, o cenu se s Dorfromantikem ucházela Příští stanice Londýn a vědomostní/tipovací deskovka Fun Facts. I na tyhle byste proto měli zaměřit svůj hráčský zrak.

Mezitím v kategorii pro pokročilé hráče bojovala trojice Neznámá planeta, IKI a Challengers!: Vyzyvatelé. A právě poslední jmenovaná karetní turnajovka si nakonec došla pro vítězství. Z-Man Games proto mohou slavit, jelikož ocenění jistě pomůže prodejům i chystaného druhého dílu, který půjde s prvním kombinovat a dostanete tak velké množství možností, jež zážitek snad jen a pouze vylepší. A spokojení mohou být i v tuzemském vydavatelství Blackfire, které hru uvedlo na našem trhu.

Ostatně právě tato česká společnost může bouchat šampaňské i za kategorii her pro děti. Zde totiž vyhrálo Mysterium Kids, které na pulty českých obchodů dorazí už brzy. Jde o dětskou variantu roky ozkoušeného deduktivního Mysteria, v němž jeden hráč v roli ducha pomáhá dalším hráčům coby médium osvětlit tajemství své smrti. Dětská varianta toto téma poněkud zjemňuje a místo viníka hledáte duchův poklad. Mezi ostatní nominované ještě patřilo Gigamons a Carla Caramel.

Zmíněné kategorie ještě doprovázelo speciální ocenění titulů od studia Space Cowboys. Jmenovitě jde o únikovku Unlock!: Game Adventures navázanou na deskové hry Mysterium, Pandemic a Jízdenky, prosím! a dětskou únikovku Unlock! Kids: Detective Stories. Souhlasíte nakonec s výběrem poroty, nebo máte jiné favority? Klidně se o svůj názor podělte v diskuzi.

Nejnovější články