Broken Tales: Lost Stories láká na Kickstarteru na překroucené evropské pohádky v 18. století
Novinka zdroj: The World Anvil

Broken Tales: Lost Stories láká na Kickstarteru na překroucené evropské pohádky v 18. století

9. 6. 2023 15:17 | RPG | autor: Michal Krupička |

Bylo, nebylo, dítě zachránilo svět pohádek. Jenže Ten, co plánuje ve stínech, uzřel příležitost, jak pošpinit nevinné dětské srdce. Pošeptal mu jedovatá slova a dítě požádalo krále světa pohádek. Požádalo ho o milost pro zloduchy odsouzené na věčnost. Chtělo pro ně nový život a příležitost se spasit. Tak se záporné postavy staly dobrými. Jenže každé světlo potřebuje temnotu, takže se výměnou stali kladní hrdinové zlem. V tu chvíli se pohádky roztříštily na kusy.

Tímto způsobem se nám představuje systém nazvaný Broken Tales. V něm se hráči vtělí do kůže bývalých zloduchů z pohádek. Nebudou stát proti nikomu jinému než právě pokřiveným verzím hrdinů. Nebude to ale v nějaké smyšlené zemi za sedmero horami. Tento příběh se odehrává v Evropě roku 1780. Vžijete se do role Lovců, kteří slouží Řádu a budete vyšetřovat. Ponoříte se do ponurého světa a ve vesnicích, lesích a na mnoha dalších místech budete zažívat hororově detektivní příběhy, které obrací vzhůru nohama staré známé pohádky.

Základní verze Broken Tales vybrala na Kickstarteru roku 2021 téměř tři miliony korun. Teď se její tvůrci vrací s prvním rozšíření nazvaným Lost Stories. Není divu, že se jim požadovanou částku sto dvaceti tisíc korun podařilo vybrat během prvních sedmi minut kampaně. Už v základní verzi totiž přinesli krásné rudo černé příručky, které si zpracováním nezadají s takovým MÖRK BORG.

Navíc v ní představili svůj temný svět Evropy v osmnáctém století, možnost si vytvořit vlastní Lovce a ukázali i zajímavé předpřipravené postavy inspirované třeba Srdcovou královnou z Alenky v Říši divů, Velkým zlým vlkem nebo Babou Yagou. K tomu si přičtěte scénáře jako Město prasat podle třech malých prasátek, Červená Iskra podle Malé červené Karkulky a další. Navíc se hra samozřejmě dá hrát jak v kampani, tak po jednorázových sezeních.

zdroj: The World Anvil

Každopádně Ztracené příběhy přinášejí nálož obsahu. Nové Lovce inspirované třeba Královnou ze Sněhurky, Lokim nebo Troly. Deset záporáků a sedm scénářů, nové předměty i střetnutí. K tomu ještě i hlavní záporné postavy, které přímo slouží arcipadouchovi světa v podobě Toho, jenž plánuje. Pravidla taky představí Řím, město Řádu.

Právě tam sídlí hlavní síla vašeho bratrstva. Vaši melancholičtí hrdinové si tam mohou odpočinout mezi vyšetřováními podivných událostí, potkat nové spojence, intrikovat a nechat se zaháčkovat k dalším cestám. K tomu všemu ještě další obsah v podobě vylepšení knihy, nových lovců i protivníků přibývá každým dnem.

Za hrou Broken Tales stojí vydavatelství The World Anvil a pohání ji jejich vlastní systém Monad Echo upravený pro potřeby vyšetřovatelů, kteří jsou vlastně nadpřirození superhrdinové a budou se mlátit se stejně nadpřirozenými superpadouchy. Je to systém, který si víc než na hromadě statistik zakládá na popisu a rozvoji postav slovy. Díky tomu umožňuje adaptovat téměř jakoukoliv pohádkovou bytost a udělat z ní postavu ve hře.

Broken Tales zdroj: The World Anvil

Už na ukázkové postavě paní Sněhové je to krásně vidět. Sněhová čarodějka inspirovaná královnou z pohádky o Sněhové královně má své temné alterego Paní Bouří. Díky ní se jí na listině přepínají fráze podle toho, v jaké je zrovna podobě. Pokud je paní Sněhovou, pravidla tvrdí, že je to začátečnická čarodějnice s omezenou kontrolou nad ledem a sněhem. Paní Bouře ale místo toho uvádí, že je mocná čarodějnice s absolutní kontrolou nad ledem a sněhem.

Jak toho využijete, je pak už podobně jako třeba v City of Mist jen na vaší fantasii. Předpřipravené listiny jsou navíc podobně jako celá pravidla krásně vizuálně zpracované, a ještě k tomu zalaminované, aby se neponičily. Ostatně jejich desky vytvořené jako obal gramofonové desky jsou stejně velké jako samotná kniha.

Kniha rozšíření, listiny postav a všechny odměny vás ve fyzické verzi vyjdou na necelých 1 200 korun. Pokud ale nevlastníte základní příručky, nevadí. V rámci kampaně jde koupit i kompletní balíček příruček za 2 300 korun. Pokud nechcete kupovat zajíce v pytli, samozřejmě je možné si zadarmo stáhnout pravidla pro rychlou hru, která nabídnou příběh o Červené Karkulce.

Jelikož je tahle hra hodně o atmosféře, dostanete i šest podkresových skladeb pro každou z hlavních lokací a musím uznat, že zní doopravdy dobře. Pokud nemáte s kým hrát, taky nevadí. Základní verze pravidel si totiž jako jednu z odměn odemkla návod na to, jak si Broken Tales zahrát sólo.

Musím říct, že tohle je prostě jeden z těch systémů, do kterého se člověk zakouká na první pohled. Krásně vizuálně zpracovaný, plný originálních nápadů, nepříliš těžký na pochopení, ale mechanicky obstojný. Prostě už se nemohu dočkat, až se vydám do Evropy 18. století zmítané nadpřirozenem, které je stejně tajemné jako až moc dobře známé.

Nejnovější články