Známe vítěze prestižní ceny Origins Awards. Spousta her vyšla v češtině
Novinka zdroj: Smirk & Laughter Games

Známe vítěze prestižní ceny Origins Awards. Spousta her vyšla v češtině

27. 6. 2023 9:57 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Koncem května jsme vás informovali o nominacích na letošní ročník ocenění Origins Awards, které se již po desítky let uděluje na veletrhu Origins Game Fair. Mezi nominacemi byla spousta her, které nám čeští vydavatelé přinesli v naší mateřštině, a protože festival proběhl teď o víkendu, tak už víme, komu se nominaci podařilo proměnit ve vítězství.

Absolutním vítězem, tedy hrou roku se stává logická deskovka s kočičkami boop. od Smirk & Laughter Games, která sbírá jedno ocenění za druhým a mě vrtá hlavou, jak je možné, že její lokalizaci ještě stále neoznámilo žádné české vydavatelství!

Dál už se ale tuzemští vydavatelé činili. Gratulace putuje do společnosti Lucky Duck Games, jejíž fajnová hra Flamecraft (u nás vydávaná Rexhrami jako Draci v práci) byla zvolená nejlepší hrou návštěvníky veletrhu.

Radost musejí mít i v Kids Table Board Gaming, potažmo v BoardBros, protože v kategorii lehce strategických her vyhrála roztomiloučká Útulná doupata. V rámci už těžších strategických her bodovala Neznámá planeta od Adam’s Apple Games, kterou zrovna před pár dny u nás vydalo Fox in the Box.

Draci v práci 9 zdroj: Vlastní foto autora

Dead Reckoning zatím lokalizaci nemá, takže z vítězství v kategorii tématu se mohou radovat jen v AEG. V rámci karetních her se zalíbila hra Scout od Oink Games, kterou u nás v „pololokalizaci“ prodávají 4 Kavky. A konečně dětskou hrou se stává Honk! od Sinister Fish Games.

Origins Awards mají ale i další kategorie zaměřené na jiná odvětví stolní zábavy než deskovky. Tak například válečnou hrou roku se stává Lion Rampant: Second Edition od Osprey Games, která zpracovává středověké bitvy.

Za RPG roku bylo zvolené Coyote & Crow, které se točí okolo Indiánů ve fantasy/sci-fi pojetí. A v rámci sběratelských her bylo vybrané rozšíření pro Magic: The Gathering s tematikou Warhammeru 40K. Origins Awards dále oceňovali ilustrace, grafický design i nejlepší recenzi.

Zároveň také došlo k rozšíření síně slávy o nová jména, tedy designéry, kteří se zasloužili o něco velkého ve světě her. Máme tu Marka Rosewatera, šéfa vývoje hry Magic: The Gathering; Martina Wallace, autora her jako Brass: Birmingham a Zeměplocha; Jeffa Easlyho, ilustrátora D&D, Magiců či Hearthstonu; a vycházející hvězdu Mathiase Wiggeho, tvůrce Archy Novy.

A konečně Origins Awards zařadili do síně slávy i dvě hry: Stolní RPG Cyberpunk za to, že inovovalo žánr soubojovým a vývojovým systémem a deskovku 1829, tedy zakladatele žánru vláčkových her a vůbec první hru, která představila vývojový strom technologií.

Nejnovější články