Pohádkový Household slibuje velká dobrodružství v prťavém TTRPG
Novinka zdroj: Foto: 2LM Press

Pohádkový Household slibuje velká dobrodružství v prťavém TTRPG

22. 5. 2022 16:00 | RPG | autor: Pavel Bareš |

Včera jsem vás informoval o úspěchu fantasticky vypadajícího upírského vyprávěcího RPG Bloodpunk, dneska ještě jednou zavítáme do kickstarterových vod TTRPG, tentokrát k mnohem pohádkovějšímu Householdu. Ten svých základních 20 tisíc dolarů vybral ani ne za deset minut a teď už si pohodlně hoví na několikanásobku. Čím že si tahle nenápadná hra vysloužila takový ohlas?

Pro začátek: Její původní italská verze vyhrála cenu Roleplaying Game of the Year za rok 2019 a jde o práci tvůrců, kteří byli za svou první hru, dobrodružný Broken Compass, nominováni na cenu ENNIE. A Household má na svého předchůdce v dobrodružném tónu rozhodně navazovat, ač tentokrát v mnohem menším (a roztomilejším) měřítku.

zdroj: 2LM Press

V Householdu hráči hrají za takzvané Littlings, příslušníky droboučkých národů, jako jsou víly, šotci a elfové, kteří obývají jeden jediný, ohromný Dům. Jen proto, že hrajete za skřítky, ale od Householdu nečekejte nic infantilního. Hra se odehrává v období křehkého příměří mezi jednotlivými kmeny Littlingů, kterému předcházela drsná válka o vládu nad opuštěným Domem.

O krvavých lázních ale Household také nebude. Hra se zjevně veze na dobrodružné vlně, která mi připomíná třeba Mouseguard nebo deskovkovou Kolonii. Jako drobní tvorové obývající svět lidí máte možnost se na každodenní všednosti dívat z úplně jiné perspektivy. Ze schodů se stanou obtížně překonatelná pohoří, z křišťálových lustrů královské paláce, z párátek smrtící zbraně a z toho pavouka, kterého byste jako člověk prostě spláchli do sprchy, teď kouká pořádný malér.

Household TTRPG zdroj: Foto: 2LM Press

Asi to bude mou náklonností ke kompaktním, propracovaným settingům, ale to, že váš svět tvoří de facto jeden jediný barák, je mi na Householdu ohromně sympatické. Celý koncept drobných tvorů v zemi obrů navíc poskytuje hráčům spoustu šancí, jak se vyblbnout. Nádherné ilustrace jsou už pak jen třešničkou na dortu.

Do konce kampaně zbývá ještě více než týden. Tvůrci nabízí tři úrovně příspěvků po 30, 60 a 150 dolarech za pdf verzi, fyzickou verzi a ultimátní box set přecpaný všemožnými doplňky od mapy domu až po vypravěčskou plentu. Pokud se chcete kampaně zúčastnit, račte zde

Nejnovější články