Je D&D reálně v ohrožení?
Novinka zdroj: Wizards of the Coast

Je D&D reálně v ohrožení?

17. 1. 2023 13:39 | RPG | autor: Pavel Bareš |

TTRPG obvykle nejsou zrovna vzrušující žurnalistické odvětví, ale poslední týden je to vážně jízda. Zpackaný únik nové otevřené licence pro tvorbu d20 obsahu (tzv. OGL) od Wizards of the Coast můžeme považovat za kauzu se vším všudy a asi to nejskandálnější, co se ve světě dvacetistěnek událo za několik posledních let. V pátek jsme vás informovali o tiskovce Wizards of the Coast, kteří se dušují, že všechny své omyly napraví. Co se ale mezitím odehrává v komunitě? 

Za ten týden, kterým Wizards trvalo ze sebe vymáčknout výše zmíněnou omluvu, jsme mohli zaregistrovat spoustu reakcí od všech možných stran. Několik deníků i influencerů zveřejnilo email od údajného anonymního zaměstnance z Wizards of the Coast, který horní management firmy a jejího majitele Hasbra líčí jako hrabivé skrblíky, kteří v komunitě vidí jen peněženky k vyluxování a kteří úvodní pobouření uniklým dokumentem odmávli s tím, že se na to stejně brzy zapomene a všichni budou spokojeně hrát a platit dál.

Spousta firem a tvůrců se nechala slyšet, že pokud Wizards plánují původní OGL pohřbít, raději si vytvoří svou vlastní. V pátek jsme si psali o ambiciózní platformě tvůrců Pathfindera, mezitím Kobold Press oznámili svůj Project Black Flag a včera zase Free League oznámili vývoj hned dvou nových OGL: Jedno přepracování původní OGL pro Year Zero Engine (psali jsme o ní zde) a druhou pro tvorbu doplňkového obsahu pro jejich nadcházející fantasy RPG Dragonbane, čímž by jej teoreticky měli přiblížit k potenciálu D&D coby hry umožňující velkou šíři fanouškovského obsahu. 

Ozvala se i spousta vlivných hlasů v komunitě. Critical Role vydali poněkud neutrální vyjádření (vzhledem k úzkým vazbám na Wizards a několika rozepsaným smlouvám ale dává jejich zdrženlivost přece jen smysl), zatímco třeba Ginny Di vyzvala hráče k odhlášení předplatného D&D Beyond – služby, kterou Wizards koupili minulý rok za nemalé peníze a plánovali z ní udělat centrálu nové, digitální éry Dungeons & Dragons

Houfné odhlašování hráčů z D&D Beyond (aneb iniciativa D&D Begone) došla tak daleko, že webu padaly servery. Objevilo se také vtipné, leč nepravdivé osočení, že Wizards ze stránek schovali tlačítko pro odhlášení, a tak si aspirující odbojáři přeposílali link na manuální odhlášení. 

Přiznávám, že pro mě coby člověka, který se o D&D zajímá spíše z akademického hlediska, je to celé vlastně zábavné. Ale pro mnohé fanoušky jde o upřímně napjaté období, ve kterém se hraje o osud jejich oblíbené hry. A teoreticky nejen té. Mnoho hlasů je přesvědčených, že se tu právě píše zásadní zvrat v moderní historii TTRPG žánru.

Linda Codega z Gizmodo ve svých článcích sledujících celou kauzu projevuje přesvědčení, že Wizards tímhle průšvihem překročili hranici, zpoza které nebude návratu. Že se jim doopravdy povedlo rozčílit fanoušky natolik, že se značná část zvedne a odejde, že D&D opravdu přijde o své hráče i reputaci.

A ačkoli jsem osobně přesvědčený, že větší diverzita by světu TTRPG jedině prospěla (a rozhodně bych cenil ironický zvrat toho, že by si tu větev pod sebou Wizards podřezali sami), zůstávám vůči takovým vizím skeptický. 

V pátečním ohlášení se Wizards zaslíbili všechny negativně přijaté změny stáhnout. Novou OGL jsme stále neviděli, ale pokud firma naplní, co slíbila, pak se Paizo, Kobold Press a všichni ostatní velcí hráči mohou pohodlně vrátit k tvorbě svého „D&Dčkovského“ obsahu jako doposud (jak to ostatně prozatím plánuje i Free League se svými 5e produkty, Ruins of Symbaroum a Lord of the Rings 5e). S pátečním ohlášením jejich vlastní OGL přestaly být otázkou nutnosti – teď už jsou pouze otázkami principu. 

A i kdyby tisíce hráčů opouštělo D&D Beyond (nejbližší odhad, o jaký se teď můžeme opřít, jsou „pěticiferná čísla“ zmiňovaná Codegou v jejím článku, Wizards ta svá samozřejmě nikdy neuveřejní), v celkovém měřítku je to pořád kapka v moři. Většina odhadů počtu hráčů D&D se pohybuje v desítkách miliónů. Kolika z nich bude na téhle kauze reálně záležet natolik, aby bojkotovali svou oblíbenou hru? Kolik z nich o té kauze vůbec uslyší? 

A bude skandál jménem OGL verze 1.1 zkázou D&D? Osobně bych řekl, že zas takové drama nás nečeká. Přinejmenším ne takové, aby se investoři museli doopravdy bát o svoje akcie. Ale co já vím, třeba se pletu. Třeba mě odhodlání a zásadovost komunity příjemně překvapí. Jisté je pro teď jen jedno: Ve vodách TTRPG žurnalismu teď ještě nějakou dobu nuda nebude. 

Nejnovější články