Švédský dračák z osmdesátek se vrátí s novou fasádou
Novinka zdroj: Free League

Švédský dračák z osmdesátek se vrátí s novou fasádou

20. 11. 2022 11:37 | RPG | autor: Pavel Bareš |

Jako každý populární produkt své doby i Dungeons & Dragons dalo ve svých raných letech vzniknout spoustě „příbuzných“ titulů, o kterých bychom mohli shovívavě říct, že se původním D&Dčkem inspirovaly, anebo bychom je méně shovívavě mohli označit za prachobyčejné kopírky. Spousta evropských zemí má své vlastní národní D&D klony. My máme Dračí doupě, Němci mají Das Schwarze Auge, Italové mají Assassini e Ravioli a Švédi mají Drakar och Demoner.

Tihle severští „Draci a démoni“ jsou první švédskou hrou na hrdiny vůbec. Původně vyšla v roce 1982 a ve Free League se letos rozhodli oslavit její kulaté výročí tím, že dají dohromady novou verzi, tentokrát pod mezinárodním jménem Dragonbane. Tradičně veleúspěšnou kickstarterovou kampaň už má hra za sebou (vybrali 17,3 miliony korun a odemkli 22 dodatečných cílů) a teď přišel čas na takzvanou late pledge, což v dnešní době znamená de facto zahájení předobjednávek.

Z tiskové zprávy se dá soudit, že Dragonbane zůstane po vzoru původní hry klasickou fantasy jako řemen. Takže i zde budou hráči vystupovat v klasických rolích dobrodruhů na honbě za poklady, ke kterým se budou muset prosekat skrz zástupy nebezpečných nepřátel. Celé to má co do obtížnosti být docela hardcore, ale zároveň okořeněné občasnými momenty sympatické poťouchlosti. 

Systémově má ale hra nabídnout „inovativní game design, pro který jsou Free League známí po celém světě“, což si vykládám jednoznačně tak, že Dragonbane poběží na další iteraci Year Zero enginu, o kterém jsme si zrovna nedávno psali zde

K tomu si přidejte ilustrace Johana Egerkranse (autora úžasných ilustrací ve Vaesen a po Martinovi „Symbaroum“ Bergströmovi mém druhém nejoblíbenějším kreslíři, o jehož práci se Free League opírá) a spoustu lákavých serepetiček odemknutých během kickstarterové kampaně a vyjde vám z toho docela sympatická old-school dračákovina v moderním kabátku.

Já ji prozatím vyhlížím spíše opatrně (stále si ještě čerstvě pamatuju svoje rozhořčení ze Zapovězených zemí), ale naděje se vzdávat nehodlám – mít v Year Zero enginu nějaké pořádně fantasy, by se mi ostatně náramně líbilo. A pokud vám nový Dragonbane padnul do noty, na late pledge se můžete podívat zde. A zde je případně ke stažení a vyzkoušení quickstart.

(Jo a jen abychom zamezili případným nedorozuměním: Assassini e Ravioli není skutečná hra. Ale asi se všichni shodneme, že svět by byl mnohem lepší, kdyby byla.) 

Nejnovější články