Wizards of the Coast ustupují nátlaku fanoušků a mění podmínky licence pro D&D produkty
Novinka zdroj: Wizards of the Coast

Wizards of the Coast ustupují nátlaku fanoušků a mění podmínky licence pro D&D produkty

13. 1. 2023 20:36 | RPG | autor: Pavel Bareš |

Myslím, že ve světě RPG ještě nikdy nebylo tak živo, jako poslední měsíc. Čachry Wizards of the Coast s jejich otevřenou licencí (neboli OGL), která třetím stranám umožňuje vytvářet obsah odvozený od D&D, vyvolaly v komunitě hráčů i tvůrců pobouření, jakému se v historii hry vyrovná jen máloco.

Od té doby, co minulý týden Wizards unikl OGL dokument obsahující pár velice zákeřných klauzulí (zacílených mj. na likvidaci konkurence a obecně větší monetizaci značky), hráči začali hromadně bojkotovat D&D produkty, rušit své předplatné na D&D Beyond a celkově skandovali firmě s virtuálními pochodněmi pod virtuálními okny a na sítích a fórech se dožadovali, aby firma plánované změny okamžitě stáhla. A světe div se, zřejmě jim to vyšlo.

Na dnešní pátek třináctého Wizards vydali další prohlášení, ve kterém se po týdenním tichu k celé kauze vyjadřují. Tón celé tiskovky se nese zhruba v duchu „celé je to vlastně politováníhodné nedorozumění, vždy nám na srdci leželo jen a pouze dobro komunity a takhle jsme to vlastně plánovali od samotného začátku“.

Což je vyjádření, ke kterému můžeme přistoupit s rozličnou mírou cynismu (např. pasáže naznačující, že dřívější únik klíčového dokumentu byl plánovaným způsobem, jak získat zpětnou vazbu vážené komunity, je v kontextu celé kauzy poněkud k smíchu buď proto, že je to hloupost, nebo proto, že by to mohlo napadnout jen někoho opravdu hloupého), ale pojďme se teď zaměřit na fakta.

Kromě omluv a vysvětlovaček totiž prohlášení obsahovalo i plány Wizards pro budoucnost OGL. A ať už je k tomu ženou jakkoli čestné či nečestné pohnutky, sypou si teď popel na hlavu po kýblech.

Takže, novou verzi OGL Wizards připraví v dohledné době a upraví ji na základě zpětné vazby, kterou jim komunita za poslední týden tak hezky a zdvořile vykomunikovala. Dvě nejočividnější pasti nové licence – tedy nutnost platit provize Wizards nad určitou hranicí příjmu a hlavně možnost Wizards licenci pozměnit, úplně vypovědět či si přivlastnit jakýkoli produkt pod licencí napsaný třetí stranou – jsou pryč. (A v první verzi nové OGL rozhodně nebyla proto, že by něco takového chtěli dělat, to jsme si prostě jenom nerozuměli...)

OGL se také nebude vztahovat na žádné jiné formáty nežli RPG obsah, takže streamů, cosplayů, VTT propriet a podobných produktů se nebude vůbec týkat. Obsah vydaný pod původní OGL 1.0a z dob páté edice nebude novou OGL jakkoli ovlivněn, ačkoli z textu zřejmě stále vyplývá, že jakýkoli nově vytvořený obsah se bude muset řídit pravidly danými v nové iteraci licence.

I pár dalších detailů zůstává stále poněkud mlhavých a jak to s novou licencí nakonec doopravdy bude, to reálně zjistíme teprve ve chvíli, kdy nám ji Wizards hodí na stůl. Jaká bude tou dobou nálada ve fandomu, na to jsem sám zvědavý. Pokud Wizards opravdu měli v plánu testovat vodu tímhle způsobem, osobně marně přemýšlím, jak jinak čekali, že to asi dopadne. Možná si ale zkrátka věří, že ani události posledních několika týdnů je nemůžou stát víc než zanedbatelnou část fanoušků. A kdoví, možná mají pravdu. 

Nejnovější články