Nové české studio Risiivr chystá deskovku Kyjevské ikony. Budete v ní vytvářet náboženské malby
Novinka zdroj: Risiivr

Nové české studio Risiivr chystá deskovku Kyjevské ikony. Budete v ní vytvářet náboženské malby

3. 7. 2023 13:02 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Přestože jsou deskové hry stále na vzestupu, nestává se zas až tak často, aby se v našich končinách rodila nová studia s neotřelými projekty. Za poslední roky bychom jich napočítali na prstech jedné ruky. Vzpomeňme například na Diea GamesEuthií či FATboardgames se Staterou, která vynikala mimo jiné i grafickou stránkou od ilustrátorky Jany Kilianové.

Proč ji zde zmiňuji? Protože je společným jmenovatelem Statery a Kyjevských ikon – chystané prvotiny nového brněnského studia Risiivr. Ilustrátorku už znáte, takže zbývá vás seznámit s autorem této deskové hry, jímž je David Bimka, šéfredaktor časopisu 100+1.

Ten se rozhodl započít dráhu deskoherního deisgnéra hrou, která z vás udělá mnichy pověřené úkolem vyzdobit kyjevský svatostánek. K tomu bude zapotřebí míchat barvy a opracovávat různé horniny a kovy, které dozdobí namalované ikony.

Kyjevské ikony zdroj: Risiivr

Kyjevské ikony bude hra pro 2 až 4 hráče na 50 až 100 minut, přičemž příprava hry si má vyžádat pouhých 5 minut. Jedná se o dice-placement, takže budete házet kostkami a s jejich pomocí aktivovat nejrůznější akce na herním plánu.

Ve hře budete čelit šibeničním termínům, tělesnému úpadku, lenosti, únavě i nějaké té kleptomanii, když se tu pracuje se zlatem a rubíny. Možná tím vůbec nejzajímavějším na celé hře je skutečná tvorba ikon, které si složíte z různých dílků v dvouvrstvých deskách, z nichž každý přináší trvalý efekt.

Jak už to tak s podobnými projekty a začínajícími studii bývá, i Risiivr potřebuje sehnat peníze na vznik Kyjevských ikon (které budou dostupné v angličtině i češtině). S tím by měla pomoct crowdfundingová kampaň na Gamefoundu, která odstartuje letos 1. listopadu.

Se hrou se pojí dva neobvyklé fakty. Zaprvé, hra bude vyráběná v České republice, díky čemuž nehrozí trable s dopravou z Číny, nicméně je to vykoupené dvojnásobnou výrobní cenou. Zadruhé, veškerý výdělek (vyjma financí potřebných pro vyrobení hry) bude použitý na opravu historických ikon v kostele v obci Jasiňa na Ukrajině.

O Kyjevských ikonách vás určitě budeme ještě informovat, ale pokud chcete mít zprávy z první ruky, můžete sledovat Facebook studia a oficiální webové stránky.

Nejnovější články