Mindok přichází se salvou oznámení. Jaké chystá hry a rozšíření a jakých se naopak nedočkáme?
Novinka zdroj: Osprey Games

Mindok přichází se salvou oznámení. Jaké chystá hry a rozšíření a jakých se naopak nedočkáme?

15. 9. 2023 14:19 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Vydavatelství Mindok se po letní prázdninové pauze opět navrátilo ke svým Mindotazům – sérii videí, v níž odpovídají na otázky fanoušků a představují různé novinky. Vzhledem k pauze byl zářijový díl věru bohatý na informace, takže se do nich rovnou pustím.

V průběhu videa třeba rovnou došlo na oznámení páru chystaných projektů. Tím největším příjemným „překvapením“ se stalo ohlášení překladu Odhodlaní: Bitva o Británii. Další díl přístupné válečné série pro dva, který zachycuje dynamiku druhoválečných leteckých přestřelek, u nás vyjde někdy v průběhu příštího.

Příští rok také nejspíše dorazí i dlouho připravované modulární rozšíření Odhodlaní: Posily jak pro základní hru Odhodlaní: Normandie, tak i pokračování Odhodlaní: Severní Afrika, které se aktuálně nachází v komplikovaném procesu překladu, takže přípravy ještě potřebují dodatečný čas.

Trochu mimoděk se oznámily i přípravy čtvrtého dílu příjemné série MikroMakro: Město zločinu, který je už ve výrobě. Pohled do vzdálené budoucnosti také přinesl různé spekulace. Společnost například uvedla, že by si ráda přeložila jednu z chystaných houbových her. Jedna z nich je Mycelia, zatímco druhá je nejspíše připravované Undergrove od autorky Na křídlech. Obě by se na zdejším trhu jistě neztratily.

V čistě teoretické rovině bychom se možná časem mohli dočkat překladu hry Fox Experiment, o který se Mindok snaží. A pokud by se povedla nová edice Beyond the Sun, možná by se přemýšlelo i nad ní.

Kromě toho Mindok ještě uvedl dodatečné informace o dodání několika oznámených projektů. Očekávaná Kutná Hora, stejně jako Zámky šíleného krále Ludvíka s rozšířením by do obchodů měly dorazit ještě do konce roku.

To platí i pro dětskou hru Slon přes palubu, která nestihla léto a aktuálně vyjde snad během podzimu, stejně jako očekávané Medobraní, aktuálně mířené na 1. listopadu (spíše dojde na lehký odklad). Pokračují také práce na Nemesis: Den poté, jež vyjde snad během druhého čtvrtletí příštího roku.

Dobré zprávy však přicházejí i z „fronty“ rozšíření. Na Kickstarteru aktuálně probíhá kampaň na novinky pro Mars: Teraformace, která nabízí dvě rozšíření (Automa a Předehra 2), promo karty a neoprenové desky. A vzhledem k tomu, že se hra u nás těší velké oblibě, Mindok časem určitě přinese téměř všechny zmíněné novinky s výjimkou neoprenových podložek (možná dojde na alternativní kartonové).

Nějakou dobu to ovšem ještě potrvá, takže asi bude potřeba si čekání něčím zkrátit. To umožní třeba rozšíření Vodní světy pro Archa Nova, jež nejspíše vyjde 1. prosince. Mezitím začátek října s trochou štěstí stihne třeba minirozšíření Příliv pro Papírové moře, nebo The Missing Expedition pro Ztracený ostrov Arnak.

Naopak čeho se hráči alespoň prozatím nedočkají, jsou rozšíření pro Příšeří: Hrdinům vstup zakázán nebo karetní Kostnice Sedlec. U obojího se čeká na to, jak moc si povede základní hra. Vydání expanzí se rovněž nechystá ani v případě druhé edice Summoner Wars nebo u Záchranáři: Boj s ohněm, u nichž vzhledem k letitosti nedává už ani velký smysl dotisk existujících.

Když už se nakously právě dotisky, tak i na ně se vztahovaly některé z dotazů. Společnost kupříkladu uvedla, že s nimi zatím nepočítá u Kroniky zločinu: Noir, Through the Ages nebo Boží zboží. Současně uvedla, že se rozhodla nepočešťovat Merchants of the Dark Road a kostkovou verzi Mars: Teraformace, oboje z důvodu nepřesvědčujících kvalit.

Zajímavé je rovněž vyjádření ohledně videí od vydavatelství TLAMA games. Mindok jím byl pozvaný na natáčení videa o 10 nejlepších hrách Mindoku podle lidí z TLAMA games. Zástupci Mindoku se však toto pozvání rozhodli odmítnut. Důvodem je skutečnost, že se firma snaží nevyjadřovat ke kvalitám her ostatních tuzemských celků a myslí si, že je férové očekávat to samé od ostatních.

Úplný závěr videa patřil představování nedávno uvedených novinek v podobě her Papírové moře, Bezva fotka a Vlci. S příchodem října se navíc do obchodů podívají další tituly od Smart Games – Jezdecká akademie, IQ Mini, Safari Park, Koťata a krabice a IQ Srdce. Současně by s nimi měl dorazit dotisk několika starších her z této série.

Nejnovější články