Imperium: Horizons, Star Wars: Bounty Hunters, únikovka Nemesis a další zprávy z domoviny
Novinka zdroj: Osprey Games

Imperium: Horizons, Star Wars: Bounty Hunters, únikovka Nemesis a další zprávy z domoviny

19. 1. 2024 15:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Cílem ZeStolu.cz je informovat příznivce deskových her o nejrůznějších novinkách ze světa i tuzemska a s tím, jak deskoherní trh neustále celosvětově bobtná, je to čím dál tím náročnější úkol. Jistě nám dáte za pravdu, až si prolítnete následující seznam oznámení jen z českého trhu a pouze za poslední týden…

Blackfire: Další Star Wars a Shit Happens

Star Wars: Bounty Hunters zdroj: Zygomatic

Blackfire se ani náhodou nezastavuje a oznamuje další dva chystané kousky. Na jedné straně je to ještě další krabička série Shit Happens dostupná někdy letos, která poslouží jako rozšíření vaší současné sbírky, ale můžete ji hrát klidně samostatně.

Podtitul Rodičovské trable a fakt, že tentokrát je to přístupné už od 13 let, značí, že tvůrci zvolnili, aby se hru podařilo dostat do skutečně rodinného kruhu. 200 karet nepříjemností tak neobsahuje žádné nechutnosti, takže pokud jste ke hře dosud měli odpor kvůli jejím tématům, třeba se vám díky rodinné variantě konečně zalíbí.

O něco sofistikovanější hrou bude Star Wars: Bounty Hunters. Půjde o draftovací hru pro 2 až 6 hráčů, kde se každý vžije do role lovce odměn. Budete najímat bojovníky, likvidovat cíle a obchodovat s droidy a zbožím. Hru dohrajete do 20 minut a nemá jít o nic vyloženě složitého. Zahrajete si od května.

Fox in the Box: V pořadí již třetí Imperium

Imperium: Horizons zdroj: Osprey Games

Firma Fox in the Box u nás před časem vydala dvě kompatibilní hry Imperium: Dějiny a Imperium: Legendy, které si našly své příznivce nejen mezi sólisty. Vynikají komplexností, zajímavým deckbuildingem a dohromady dávají 16 unikátních národů.

Už dlouho víme o tom, že tvůrci chystají třetí díl Imperium: Horizons, který nakonec také bude v češtině. Mohou za to aktivní čeští fanoušci, kteří hru neustále hrají a český vydavatel jim chce udělat radost třetí krabicí s dalšími 14 národy, ať už je řeč o Japoncích, Maďarech, Mayích, Inuitech a dalších.

Mindok: Docela jiné Nemesis, Zbodnuté město a Klofnutá ryba

SideQuest: Nemesis – Úniková hra zdroj: Mindok

Loni v létě jsme psali o nové sérii únikových her SideQuest, které využijí značek existujících her k vytvoření trochu jiného zážitku. Popravdě bylo jen otázkou času, než Mindok oznámí překlad hry SideQuest: Nemesis, protože něco takového si jednoduše nemohl nechat ujít.

Takže se můžete začít těšit na sólové/kooperativní dobrodružství v kulisách Nemesis, kde budete luštit rébusy, zvláštním způsobem zadávat správné odpovědi, ke slovu přijdou karty i speciální 3D plán vytvořený z krabičky a komponent. Dočkáte se v polovině roku.

Kromě toho je v obchodech už k mání Zboduj město, tedy pokračování fajnové hry Zbodni salát a rodinná hra s tučňáky Klofni rybku.

TLAMA games: Více Senjutsu a servis Galaktických aliancí

Senjutsu: Bitva o Japonsko zdroj: Tlama Games

TLAMA games se rozhodli potěšit fanoušky kapesní 4X strategie Galaktické aliance, zejména tedy ty se sklony k hraní o samotě. Na webu vydavatele si můžete zdarma stáhnout pět počeštěných sólo scénářů, které nejenže vypráví příběh, ale různými způsoby i ohýbají pravidla hry.

Zároveň to vypadá, že relativní novince Senjutsu: Bitva o Japonsko se daří, jelikož se vydavatel na Facebooku ptá fanoušků, jaká další dvě rozšíření (k dvěma již vydaným) by se hráčům líbily nejvíc. Na výběr je ze tří se dvěma dalšími postavami a jedním s jednou postavou. Některé postavy jsou vyloženě historické, jiné vymyšlené. Hlasovat můžete zde.

BoardBros: Budoucnost Mini Expressu

Mini Express: Vlakem kolem světa zdroj: BoardBros

Vydavatelství BoardBros před Vánoci vydalo očekávané a pořádně nadupané rozšíření Vlakem kolem světa pro Mini Express. Tím se o hře zvedlo povědomí a kde kdo začal zjišťovat, jestli by si tedy neměl konečně pořídit základ.

Každý takový ale zjistil, že už je vlastně vyprodaný a BoardBros oznámilo, že dotisk bohužel nebude. První náklad 500 kusů se sice vyprodal, ale poslední stovka velmi pomalu, takže další náklad by byl už moc riskantní. Můžete si hru ale vyrobit doma díky těmto podkladům.

Rexhry: Válka o prsten, Duchové ostrova, Divukraj a Kartografové

Divukraj: Nový Lístkovec zdroj: Rexhry

Ani Rexhry nebyly pozadu a vydaly spoustu věcí. V obchodech už najdete první rozšíření pro karetní Válku o prsten s podtitulem Proti stínu, které vám umožní zahrát si tuto duelovku jak v kooperaci, tak i sólově.

Vedle toho by někde na poličce mohlo být další rozšíření Divukraje, tentokrát s podtitulem Nový Lístkovec. Přidává vlakové nádraží s mechanismy s vlakovou tematikou, další zvířátka, stavby, události atp. Spolu s ním dorazily dotisky minirozšíření Legendy a Slyšte, slyšte! plus nové minirozšíření Břitva.

Zároveň se v obchodech objevily rovnou tři mapová rozšíření pro Kartografy, které ještě více prohlubují znovuhratelnost. Jmenovitě jde o Soutěsku: Tržiště v pustině, Zamrzlou pustinu: Království ledových obrů a Ketřiny pláně: Rudý tesák a Zlatý vrch.

Nakonec Rexhry ještě umožnily specializovaným deskovkovým obchodům spustit předobjednávky na dotisk populární kooperačky Duchové ostrova a její tři nová rozšíření Rozervaná země, Trny a drápy a Křídla a plameny. Vše bude k dispozici v únoru.

Nejnovější články