Dorazila Válka v Říši divů či Svět po nás, chystá se 5 věží či Zauberzwerg
Novinka zdroj: Tlama Games

Dorazila Válka v Říši divů či Svět po nás, chystá se 5 věží či Zauberzwerg

4. 3. 2024 11:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Minulý pátek se nám týdenní souhrn novinek nějak nevměstnal do plánu, takže si ho dáme netradičně v pondělí. Ostatně právě dnes se v obchodech začne objevovat karetní deckbuilding Svět po nás, v němž chytrým způsobem kombinujete karty pro zisk zdrojů.

Ve hře nehrajete za lidi, jelikož svět ovládli opice a postupně se dostáváte od těch základních ke schopnějším a specializovanějším. Krásným detailem je „počeštěná“ obálka hry, na které se skví polorozpadlá Prašná brána.

Svět po nás u nás distribuuje vydavatelství Blackfire, které 22. března přinese ještě Mocichtivé mazlíky. Jedná se o malou karetní hru inspirovanou Milostným dopisem od autorů Výbušných koťátek, k čemuž asi není co dodat…

V uplynulém týdnu se na pulty obchodů rovněž dostala objemná krabice s bláznivým úsměvem na obálce – Válka v Říši divů. V tomto případě vás TLAMA games láká na šílený boj o území s postupným budováním pytlíku plného žetonků, to vše v kulisách Alenky v Říši divů.

Válka v Říši divů zdroj: Archiv

A stejný vydavatel oznámil naopak malou karetní hru 5 věží, ve které budete stavět… pět věží. Jedná se o rychlou kompetitivní hru s velice chytrým aukčním systémem. Každé kolo se vytvoří nabídka pěti pater věží a hráči se předhánějí v tom, kdo si jich může vzít víc.

Ten, kdo je ochotný si jich vzít nejvíc, si je opravdu vezme a umístí na postupně budované věže. Vtip je v tom, že můžete stavět jen pět druhů věží a čísla na patrech se musejí zmenšovat, takže když vezmete moc karet, riskujete, že sami sebe zablokujete, jelikož na konci hry se hodnotí velikosti věží.

Za hrou stojí Kasper Lapp, autor skvělé série Magic Maze a my můžeme z vlastní zkušenosti potvrdit, že 5 věží je velice návykovou záležitost. Na hru se můžete těšit v květnu.

Zauberzwerg zdroj: BoardGameGeek

Rexhry si přichystaly jedno drobné překvapení pro fanoušky Malých velkých her. Konečně se jim dostal do rukou produkční vzorek hry Malá velká podzemí a jeho rozšíření Zvěsti, zároveň se u nás budou prodávat i oficiální neoprenové podložky (samostatně i ve výhodném balíčku). Hra zatím čeká na nalodění a cestu do České republiky, takže si na ní ještě počkáme.

A i Rexhry mají jedno nové oznámení (jak se u nich v neděli sluší a patří). Chystají ryze dětskou hru Zauberzwerg (v přímém překladu z němčiny Kouzelný trpaslík), v níž se snažíte proběhnout hrací plochou, zatímco vás honí čarodějnice.

Sympatické je, že tuto svižnou hru můžete hrát jak kooperativně, tak kompetitivně a zvládnout by ji měly děti již od 4 let. V tomto případě se nedozvídáme ani předběžné datum vydání.

Kromě těchto zpráv jsme v uplynulém týdnu informovali v samostatných článcích o následujících oznámeních:

Nejnovější články