Otevřené licence na hry od Free League jsou tady
Novinka zdroj: Free League

Otevřené licence na hry od Free League jsou tady

30. 3. 2023 9:35 | RPG | autor: Pavel Bareš |

Před měsícem jsme vás informovali o plánech Free League vydat hned dvě nové otevřené licence, které jejich fanouškům umožní tvořit vlastní obsah kompatibilní s jejich hrami jako Mutant: Year Zero, Tales From the Loop nebo mé aktuálně oblíbené Coriolis – The Third Horizon. A počínaje tímto týdnem se jejich plány mění v realitu: Obě dvě licence jsou oficiálně na světě. 

První z nich zvaná Free Tabletop License (FTL) a její nově aktualizovaný Standard Reference Document (SRD) umožňují tvůrcům libovolně „hackovat” královský klenot švédského nakladatelství: Year Zero engine, na kterém stojí drtivá většina her tohoto vydavatele. SRD vás provede jeho základními principy a díky FTL můžete následně vydat a prodávat svou vlastní hru běžící na Year Zero enginu s libovolným zasazením či tématem. Aktualizovaný SRD také obsahuje novinky z novějších Year Zero her jako pravidla pro honičky z Blade Runnera nebo tzv. step dice z vojenského Twilight: 2000. 

A pak je tu tzv. third-party licence pro Dragonbane, nadcházející remaster klasického švédského D&D klona, ze kterého by Free League možná rádo mělo když už ne konkurenci, tak alespoň alternativu k nejpopulárnějšímu RPG na světě. Dragonbane ještě není ani v předprodeji (vychází někdy během roku 2023), takže na licenci je možná trochu brzy, ale pořád lepší než později.

Licence pro třetí strany tvůrcům umožní vytvářet nový obsah specificky pro Dragonbane, tedy nové potvory, schopnosti, povolání či scénáře. Funguje tedy de facto jako Free League Workshop, ale s tím rozdílem, že z produktů pod licencí Dragonbane nemusíte odvádět žádná procenta. 

Obě licence jsou totiž neodvolatelné a prosté jakýchkoli poplatků (jinak by si to po fiasku s Wizards of the Coast nikdo ani nedovolil zkoušet), takže mohou být sice časem aktualizované, ale tvůrci mohou své produkty vydávat pod kteroukoli verzí uznají za vhodné. Jediné, co je potřeba, bude viditelné licenční logo na přední straně produktu. 

Pokud ve vás představa využití Year Zero enginu k vlastním designovým záměrům láká, můžete si přečíst jeho rozbor v tomhle článku.

Nejnovější články