Free League ukazuje v reakci na kauzu s D&D první náčrt vlastní licence a čeká na zpětnou vazbu
Novinka zdroj: Free League

Free League ukazuje v reakci na kauzu s D&D první náčrt vlastní licence a čeká na zpětnou vazbu

22. 2. 2023 11:58 | RPG | autor: Pavel Bareš |

Pamatujete se na ten provar s D&Dčkovskou otevřenou licencí OGL? Tenhleten provar? Jasně, že pamatujete. Celý začátek roku jsme prakticky nepsali o ničem jiném. A nepochybně si ho letos ještě párkrát připomeneme, protože když se leader v průmyslu takovým způsobem střelí do vlastní nohy, ostatní firmy to nenechají bez reakce. 

Své vlastní licence si teď kutí kdekdo a ani švédské nakladatelství Free League nezůstává pozadu. Na přepracování licencí pro svoje hry údajně pracovalo poslední rok, ale po skandálu licence pro D&D se majitelé rozhodli jít s kůží na trh o něco dříve. A pro jistotu dokumenty uveřejnili v explicitně rozpracované podobě a čekají na zpětnou vazbu fanoušků.

Věc se má tak, že Free League tento rok plánuje vydat dvě nové licence. První z nich je aktualizovaná OGL (Open Game License) pro jejich Year Zero engine (tzv. Free Tabletop Licence, neboli YZE FTL) pokrývající drtivou většinu jejich portfolia, mj. Mutant: Year Zero, Vaesen, Tales from the Loop a spoustu dalších titulů. Tahle licence má hráčům umožnit vytvářet vlastní hry a světy založené na šestistěnkových dicepoolech a pushování hodů.

Technicky vzato nejde o horkou novinku, protože tahle OGL už byla několik let venku. Teď ji ale nakladatel stáhl a pracuje na její aktualizaci a doplnění nových mechanik z her, které vyšly od jejího původního sepsání (např. čerstvý Blade Runner a jeho step dice, pravidla pro vozidla a podobné radůstky). Pozor ale: OGL hráčům neumožňuje vytvářet obsah přímo pro nakladatelem vydané hry jako takové (jako třeba scénáře pro Vaesen nebo mapky lodí pro Coriolis) – od toho je Free League Workshop, svázaný vícero pravidly a především nutností odevzdat polovinu zisku.

To ale nebude platit pro nadcházející RPG Dragonbane, kterého se bude týkat druhá chystaná licence pro produkty třetích stran. Ta je určená explicitně pro tvorbu modulů pro Dragonbane (nikoli k hackům nebo samostatným titulům), tedy nových povolání, monster, příběhů či lokací. Produkty stvořené pod touto licencí budete moci volně prodávat bez nutnosti poplatků, postačí pouze logo a upozornění na první stránce. 

Jinak řečeno, s Dragonbane Free League aspirují na prakticky stejný model, na jakém dlouho běžela (a po lednovém vývoji stále ještě běží) OGL pro D&D. Cílem je komunitu motivovat k tvorbě co nejvíce obsahu, který pak základní hře dodá na trvanlivosti a rozmanitosti. Podobně to Free League udělali už se svým Mörk Borg a vyšlo jim to na výbornou, ta hra se v komunitním obsahu doslova topí. 

Celou tiskovou zprávu najdete zde. Návrh pro aktualizaci Year Zero OGL si můžete přečíst tadyhle spolu s doprovodným SRD dokumentem zde a k licenci pro suplementy třetích stran pro DragonBane račte tudy

Nejnovější články