Otevřenou licenci konkurující D&D OGL obohatil systém pohánějící Call of Cthulhu
Novinka zdroj: Chaosium

Otevřenou licenci konkurující D&D OGL obohatil systém pohánějící Call of Cthulhu

22. 3. 2023 15:02 | RPG | autor: Patrik Hajda |

Když se v půlce ledna kvůli OGL kauze začala Wizards of the Coast otřásat země pod nohama, mnoho jiných tvůrců to přimělo k činu. Jedním z největších aktérů bylo studio Paizo, tvůrci nesmírně populární D&D modifikace Pathfinder, kteří přišli s vlastní otevřenou licencí: Open RPG Creative License neboli ORC. 

Paizo ke spolupráci vyzvalo řadu dalších nakladatelství s cílem z ORC udělat tzv. system-agnostic licenci – tedy takovou, pod kterou budete moct tvořit a prodávat hry založené na libovolném ze zástupu všemožných systémů, které do něj přinesou účastníci projektu. 

A teď Paizo získalo další velké jméno do portfolia: Basic Roleplaying systém od nakladatelství Chaosium. Ten dal poprvé vzniknout původnímu RuneQuestu z roku 1978, ale jeho moderní iteraci budete mnohem spíše znát z jedné z nejpopulárnějších RPG her dneška: Call of Cthulhu

Hlavním principem Basic Roleplaying systému jsou hody na procenta: Vaše dovednosti jsou vyjádřené procentuální hodnotou, kterou se snažíte na stostěnné kostce podhodit. Už v roce 1980 vyšla samostatná příručka věnovaná pouze systému, aby si v něm hráči mohli zahrát hru v prakticky libovolném zasazení. Teprve teď se ale s jeho přidáním k ORC naskytne tvůrcům možnost jej využívat i komerčně, nejen k domácím hrám. 

Podle Paizo jejich ORC od ohlášení podpořilo více než 1500 tvůrců. 

Nejnovější články