A nejlepším RPG roku 2022 se stává…!
Novinka zdroj: Vlastní foto autora

A nejlepším RPG roku 2022 se stává…!

2. 1. 2023 9:53 | RPG | autor: Pavel Bareš |

Nový rok je tu a s ním i tradičně nelednové teploty, nevyhnutelné zklamání z nenaplněných předsevzetí, a hlavně tedy vyhlášení jedenadvacátého ročníku ENNIES – každoročních fanouškovských cen pro ty nejlepší produkty, které se na RPG scéně objevily během uplynulého roku.

Na seznam všech výherců ve všech početných kategorií se můžete podívat tady, ale pojďme si vypíchnout alespoň pár povědomých jmen. Nejoblíbenějším vydavatelem se stali Darrington Press LLC: Mladé nakladatelství vzniklé z fenoménu Critical Role, které si rovnou odneslo i zlatou cenu v kategorii Nejlepší zasazení za modul popisující svět Tal’Dorei, ve kterém se zmíněná streamovací série odehrává.  

Vizuální heavy-metalová-fantasy ulítlost MÖRK BORG od Free League skórovala svým generátorem náhodných monster v kategorii Nejlepší digitální příslušenství, zato ve fyzickém příslušenství bodovalo Call of Cthulhu a jeho krabicový set se sadou super realistických propriet pro své nejklasičtější scénáře (který rovněž získal zlato za Nejlepší produkční hodnoty).

Zlatou ENNIE za Vnitřní ilustrace si odnesl The One Ring RPG od Free League (vyjde letos česky jako Jeden prsten od Mytago) a i když jsem nad jeho Starter Setem spíš bědoval, úžasnou vizuální stránku mu rozhodně upřít nelze.

Na záda mu v téhle kategorii dýchal rozkošný Wanderhome, který u fanoušků celkově bodoval na několika frontách. Tohle nekonfliktní indie RPG o cestujících zvířátkách, ve kterém nepotřebujete kostky ani vypravěče, se dostalo na svět skrze kickstarterovou kampaň a od vydání si získalo srdce hráčů i kritiků. V ENNIES získalo zlato za Nejlepší rodinnou hru / produkt a za Nejlepší obálku.

Vás ale určitě zajímá především to, které RPG si pro sebe urvalo zlato v té nejdůležitější kategorii ze všech – hru roku. A že to byl lítý boj! Na stříbrné pozici skončila krvelačná zvířátka z Root: The RPG (jejichž modul Travelers and Outsiders získal stříbro v kategorii Nejlepší rozšíření), která v boji o první příčku podlehla, fanfáry prosím: Thirsty Sword Lesbians od Evil Hat Productions! Ty vyhrály nejen Nejlepší RPG roku, ale také Nejlepší produkt a Nejlepší jméno. Tedy až na to poslední, protože tuhle kategorii ENNIES bohužel nevedou, ale kdyby vedly, asi bychom se mohli shodnout, že Thirsty Sword Lesbians by ji rozhodně měly vyhrát. 

Takže tady to máte! To nejlepší, co nám rok 2022 stran RPG nadělil. Pokud jste si do nového roku předsevzali hrát těch RPGček víc, jsou nominace ENNIES skvělým místem, kde začít vybírat. A já vám budu držet palce, ať se vám to předsevzetí plní snáz než častější návštěvy posilovny a půsty od sociálních sítí.

Nejnovější články