Svět Gloomhavenu se rozroste o stolní RPG
Novinka zdroj: Cephalofair Games

Svět Gloomhavenu se rozroste o stolní RPG

5. 12. 2022 15:00 | RPG | autor: Pavel Bareš |

O víkendu se uskutečnil herní festival PAX Unplugged, který přinesl fanouškům stolní zábavy spoustu překvapení. Jedním z největších bylo oznámení studia Cephalofair, které plánuje doplnit svou řadu super populárních (a super těžkých, především co do váhy) deskovek Gloomhaven o TTRPG spin-off. 

Píši tedy překvapení, ale ruku na srdce, převedení Gloomhavenu do TTRPG formátu je vlastně velice logickým krokem, uvážíme-li fakt, že se původní produkty hrají jako de facto deskovkové Diablo. Máte v nich postupně se rozvíjející kampaň, levelování postav, questy, dungeon crawling… Zkrátka tradiční epické fantasy RPG jak vyšité. To ale neznamená, že by oznámené Gloomhaven RPG působilo na první pohled tuctově.

Gloomhaven RPG zdroj: Cephalofair Games

I RPG poběží na karetním soubojovém systému, který má oproti kostkám více odměňovat chytrá strategická rozhodnutí. Navíc to tvůrcům umožní udělat RPG i deskovku do značné míry kompatibilní. Hlavní designér deskovky Isaac Childres by byl totiž rád, aby Gloom Masteři (hahaha) mohli materiály z deskovky jako mapky terénů, figurky a tokeny využívat i v RPG iteraci hry.

Jinak ale od RPG můžeme čekat mnohem větší míru svobody, která se s novým formátem neodmyslitelně pojí. Takže hráči si budou moci vybrat a libovolně kombinovat povolání a původ svých postav a kromě výše zmíněných kartiček můžeme očekávat i systémy umožňující volnější, filmovější styl hraní, ačkoli jak přesně má tenhle systém vypadat, to si zatím vývojáři nechávají pro sebe. 

Hlavou vývoje je zkušená autorka a vývojářka BJ Hensley, která má na pažbě spoustu zářezů v podobě freelance projektů mj. pro Kobold Press či Rogue Genius, jakožto i ve své vlastní produkční společnosti Playground Adventures zaměřené na rodinné hry. S Cephalofair pracuje už od března letošního roku jako ředitelka grafického designu.

Gloomhaven RPG odstartuje svou crowdfundingovou kampaň na Backerkitu v dubnu 2023.

Nejnovější články