Známe vítěze ocenění Tabletop Awards 2023
Novinka zdroj: Hot Banana Games

Známe vítěze ocenění Tabletop Awards 2023

4. 12. 2023 11:54 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Druhý ročník Tabletop Awards zná konečně své vítěze (nominace zde), o nichž hlasováním rozhodli jak hráči z široké veřejnosti, tak novináři, influenceři, umělci a další z deskoherního průmyslu. Bez dalšího zdržování se podívejme na jednotlivé kategorie.

Nejlepší hra

Hrou roku podle tohoto ocenění se stává Sky Team, tedy hra pro dva hráče, kteří spolupracují na řízení letového provozu na nejrůznějších letištích po celém světě včetně toho pražského. Dobrou zprávou je, že se díky vydavatelství Blackfire této hry dočkáme v příštím roce v češtině.

Nejlepší RPG

Za nejlepší RPG roku 2023 bylo vybrané Women are Werewolves, které vsadilo na nebinární hratelné postavy a fakt, že pouze ženy se za úplňku mění v krvelačné bestie – vlkodlaky. Nicméně není to o krvi, ale o vzájemných vztazích v rámci rodiny, kde narážíte na sympatie i nepochopení.

Nejlepší živoucí hra

Tato kategorie se týká převážně karetních her, k nimž neustále vychází nový obsah, typicky třeba Magic: The Gathering. Z nominovaných to docela nepřekvapivě vyhrála letošní novinka Disney Lorcana, která už se těší z druhé edice a má spoustu dalších v plánu na příští rok.

Disney Lorcana: Rise of the Floodborn zdroj: Ravensburger

Nejlepší vývojáři

Obvykle se volí jenom jeden vývojář, ale v tomto případě bylo nutné udělat výjimku a ocenit nerozdělitelnou dvojici Davida Thompsona a Trevora Benjamina, kteří dohromady stojí za skvosty jako Odhodlaní, Vzdor! a jejich letošní novinkou General Orders: World War II.

Nejlepší vydavatel

Cena za nejlepšího vydavatele míří do Restoration Games, kteří stojí především za sérií Unmatched, ale na svém kontě mají i hry jako Return to Dark Tower či Rivalové.

Nejlepší ilustrace

Ve velmi specifické kategorii, která prostě nemůže být nijak objektivní, protože umění dýchá na každého z nás jinak, se vítězem stala hra Sefirot pro své silně stylizované tarotové karty.

Sefirot zdroj: BoardGameGeek

Vycházející hvězda: Vydavatel

Tabletop Awards zároveň oceňují i nováčky na deskoherním trhu, jimž predikují velkou budoucnost. Za vydavatele je to asijský Hot Banana Games díky hře Steam Up: A Feast of Dim Sum.

Vycházející hvězda: Vývojář

Vycházející hvězdou mezi vývojáři se stala Cassi Mothwin, která stojí za stolním solitérním RPG The Sticker Game, které využívá libovolné samolepky, jež se vám válí doma. Slávu si vysloužila i RPGčkem Clean Spirit, které nepotřebuje vypravěče a zkoumá emoce a vztahy postav při úklidu nepořádku a objevování zapomenutých věcí.

Cena lidu

Nakonec je tu ještě cena, o níž rozhodli hráči hlasováním. Podle nich si první místo zaslouží RPG Fabula Ultima, které vzdává hold počítačovým JRPG, jmenovitě například sérii Final Fantasy.

Nejnovější články