Známe finalisty ocenění Tabletop Awards 2023. Jaké deskovky, RPGčka a tvůrce se vyplatí sledovat?
Novinka zdroj: Le Scorpion Masqué

Známe finalisty ocenění Tabletop Awards 2023. Jaké deskovky, RPGčka a tvůrce se vyplatí sledovat?

14. 11. 2023 15:49 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Web Dicebreaker, kterému musíme poděkovat za upozornění na některé ze zpráv, které pro vás denně píšeme, se připravuje na vyhlášení vítězů svých cen nazvaných jednoduše Tabletop Awards 2023. Letos jde teprve o druhý ročník, do nějž nejprve nominují hry fanoušci a hráči, aby pak z těchto nominací vybrala vítěze odborná porata.

V porotě je letos na 20 profesionálů z branže, ať už je řeč o novinářích, influencerech, designérech či umělcích. Na kompletní seznam se podívejte zde, já tu pro zajímavost zmíním dva – April Walsh, autorka RPGčka Thirsty Sword Lesbians a Isaac Vega, auto deskovek jako Zima mrtvých, Na vlnách neznáma či Divočina Severní Ameriky.

V tuto chvíli dostáváme nominace, přičemž vítězové budou oznámení letos v prosinci na festivalu PAX Unplugged. O nejlepší hru budou bojovat tři deskovky, z nichž dvě už mají oznámenou českou lokalizaci – Hegemony a Sky Team. Třetí do party je hra Queen by Midnight.

Na poli nejlepšího RPG je už mnohem větší bitka, kde jsme dříve psali o hrách Blade Runner a Fabula Ultima. O místo se ale uchází ještě dalších sedm her: Animon Story, Barkeep on the Borderlands, Fox Curio’s Floating Bookshop, Ink, My Mother’s Kitchen, This Discord Has Ghosts In It a Women Are Werewolves.

Queen by Midnight zdroj: Darrington Press

Nejlepší dlouhotrvající karetní hrou se může stát edice Pána prstenů v Magic: The Gathering, edice Scarlet & Violet v Pokémonech, edice Bright Lights ve Flesh and Blood, nebo edice The First Chapter v letošní novince Disney Lorcana.

Tabletop Awards budou letos udělovat cenu i za nejhezčí ilustrace, o něž se poperou hry Barkeep on the Borderlands, Flabbergasted!, Forever Home, Historica Arcanum: Herald of Rain, Queen by Midnight, Salvage Union a Sefirot.

A nyní už se dostáváme ke kategoriím, které hodnotí tvůrce a vydavatele. Na nejlepšího designéra jsou nominovaní například David ThompsonTrevor Benjamin, tedy tvůrci série Odhodlaní; John D. Clair, autor her Sázky, prosím! a Ecos: První kontinet; a Vangelis Bagiartakis (Hegemony), které doplňují Will Jobst a Brigitte Winter.

Další cena je pro vycházející hvězdy, jmenovitě Ashiq Azeez, Cassi Mothwin, DeAngelo Murillo, Fleur Sciortino a Chelsea Sciortino, Fleit Detrick, Lottie a Jack Hazellovi, Seb Pines, Sinta Posadas a Varnavas Timotheou.

Poslední dvě kategorie se týkají nejlepšího vydavatele a nejlepšího vycházejícího vydavatele. První ligu kopou 9th Level Games, Good Luck Press, Osprey Games, Restoration Games a Snowbright Studio, zatímco tu druhou Birdwood Games, Crossed Paths Press, Hegemonic Project Games, Hot Banana Games, Metis Creative, Prismatic Wasteland a The Wanderer's Tome.

Máte v rámci nominací své favority? A chybí vám ve výčtu nějaká zásadní hra, designér či vydavatelství? Pro zajímavost si můžeme ještě připomenout vítěze loňského prvního ročníku Tabletop Awards, kde se hrou roku stali Draci v práci, RPGčkem roku Coyote & Crow, vydavatelem roku Free League Publishing a designéry roku Lottie a Jack Hazellovi, tedy autoři Psího parku.

Nejnovější články