Studio stojící za Encyklopedií a Museum Pictura končí. Budoucnost Rallymana je nejistá
Novinka zdroj: Vlastní foto autora

Studio stojící za Encyklopedií a Museum Pictura končí. Budoucnost Rallymana je nejistá

14. 2. 2023 12:31 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

A máme tady další hořkou zprávu. Po nezdařené kampani české deskovky Statera se dozvídáme, že francouzské studio Holy Grail Games zkrachovalo a nadobro tak ukončuje svůj provoz. Tomuto studiu vděčíme za hry jako Encyklopedie, Museum Pictura, Rallyman GT, Dominations a spoustu dalších, které za svou šestiletou existenci stihlo vyplodit.

Podle našich informací od českého vydavatele Blackfire, který je partnerem Holy Grail Games a vydal některé z jeho her v českém jazyce, přišlo toto oznámení jako blesk z čistého nebe, když ještě před dvěma týdny na veletrhu deskových her v Norimberku studio prý stále plánovalo tři nové hry.

Na vině jsou dle vyjádření studia problémy, které mají své kořeny na začátku pandemie (zdražování produkce a dopravy, prodlužování výroby vlivem zavřených továren, neefektivní práce z domova...) a které se sice podařilo překonat, ale situaci rozhodně nijak nenapomohli. Hřebíček do rakve pak zasadila aktuální situace s dopravcem jejich kickstarterových projektů, na kterou si stěžovali již 8. února v update projektu Rallyman: Dirt.

Zvolená expediční společnost Bolloré Logistics, ke které šlo studio na doporučení mnoha distributorů, měla několika měsíční zpoždění s rozesíláním her, které navíc nakonec rozeslala úplně jiným lidem a studio tak přicházelo o finance. Bolloré navíc prý nebylo nijak zvlášť nápomocné a svou chybu nenapravilo, zároveň odmítlo naskladněné hry vydat studiu, aby je mohlo samo rozesílat podporovatelům kampaní.

Pak už to byla jen rána za ránou: Nepříliš úspěšný Kickstarter hry Copan: Dying City, oddálení spolupráce se zahraničními distributory o půl roku kvůli obecnému zdražování, obecný pokles reputace studia kvůli dlouhým průtahům v dodávání her backerům, promeškání důležitých prodejních oken jako Black Friday a Vánoce a s nimi spojená ztráta výdělku a tak dále.

Celé pochmurné povídání si můžete přečíst na webu studia v angličtině. Studio v těchto chvílích vyhlašuje bankrot, což znamená, že všichni zaměstnanci přijdou o práci a přístupy k veškerému majetku a financím studia včetně různých účtů. Jinými slovy už nikdo z nich nebude mít kontrolu nad zákaznickou podporou ani možnost koordinovat dodání zbylých her. Je prostě konec.

Veškerý majetek je předán patřičnému francouzskému orgánu, který ho použije k vyplacení dluhů studia. Ano, znamená to, že všichni backeři, kteří stále čekají na jednu z mnoha her z posledních kampaní, se dost pravděpodobně už nikdy nedočkají. Copan: Dying City už asi nikdy nevznikne. Backeři by akorát měli dostat příležitost zažádat o vrácení peněz, ale to už není na studiu, ale na patřičném orgánu a tvůrci tak nad tímto procesem nemají žádnou kontrolu.

Sami zaměstnanci studia netuší, co teď bude s jejich hrami. Mohou jedině doufat, že se jich ujme některý z vydavatelů a postará se o jejich další život. V opačném případě zůstane na trhu jen to, co na něm je zrovna teď.

Je to velice nešťastná situace, která se samozřejmě dotkne i českého trhu. Blackfire má informace, že plánovanou českou verzi hry Museum Pictura studio ještě zvládne dodat a hra u nás ještě vyjde, ale co bude pak? V tuto chvíli není vůbec jisté, jestli bude možný například dotisk hry Rallyman GT a zda se v českém jazyce někdy dočkáme jeho rozšířeních.

Nejnovější články