Společnost Asmodee uzavírá belgické studio Pearl Games stojící za hrami Troyes, Black Angel či The Bloody Inn
Novinka zdroj: Pearl Games

Společnost Asmodee uzavírá belgické studio Pearl Games stojící za hrami Troyes, Black Angel či The Bloody Inn

2. 2. 2023 15:40 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Jakýkoliv průmysl dokáže být krutý. Problémy přicházejí, problémy odcházejí a občas padají hlavy. Přece jen jde o peníze ve vyšších podnikatelských sférách vždy jen a pouze na prvním místě. A o nástrahách a nepříjemných situacích aktuálně už dobře ví i Sébastien Dujardin, zakladatel belgického vydavatelství stolních her Pearl Games, které poslalo do světa skvělé hry jako Troyes, The Bloody Inn, Bruxelles 1893, Solenia, Ginkgopolis nebo Black Angel.

Ten nedávno oznámil, že se společnost Asmodee, která vydavatelství koupila v roce 2014, rozhodla spolupráci ukončit a koncem března Pearl Games uzavře. Přesné důvody k tomuto rozhodnutí nejsou známé, avšak Dujardin se domnívá, že za to může evoluce Asmodee, které se stává větší a větší, a to až do takové míry, kdy se Pearl Games jednoduše nedařilo příliš držet krok, jelikož za 13 let vydalo „jen“ 11 her, což je na dnešní standardy byznysu málo. A jelikož trh stolních her v posledních letech expandoval z pohledu kvality i kvantity, je důležité se adaptovat.

Nicméně Dujardin se se svým týmem nejbližších spolupracovníků rozhodně nevzdává. Aktuálně se totiž domlouvá s Asmodee na tom, aby si mohl ponechat svou značku i katalog, kdy se chce dále posouvat jako nezávislý vydavatel. To ale samozřejmě bude velkou výzvou. Už jenom sehnat finanční prostředky, získat nové nápady a najít nové partnery zabere čas.

Aby se to povedlo, bude potřeba podstoupit přechodové období, které se obejde bez nových her a dotisků. Dujardin ale věří, že se to zvládne a v brzké budoucnosti se mu povede vytvořit a vydat hned několik titulů, které se již nacházejí ve fázi vývoje. Bude to ale zřejmě trvat. My proto můžeme jenom držet palce, ať se toto období podaří úspěšně překonat, abychom se i nadále mohli se značkou Pearl Games potkávat na krabicích různých her.

Nejnovější články