Polapte bájná zvířata a vytvořte jim magnetické útočiště v deskovce Cryptic Nature
Novinka zdroj: iDventure

Polapte bájná zvířata a vytvořte jim magnetické útočiště v deskovce Cryptic Nature

2. 2. 2024 15:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Studio iDventure konečně dorazilo na Kickstarter se svou velmi lákavou deskovou hrou Cryptic Nature, kterou oznámilo loni v říjnu. Byl to pro něj velký krok, jelikož doteď tvořilo převážně dosti jedinečné detektivní zážitky Detective Stories a poutavé hlavolamy ze dřeva.

Nutno dodat, že si jejich čtveřice hlavolamů našla spoustu fanoušků, kteří na každý z nich přispěli mezi 6 a 8 miliony korun. A jejich velká deskovka na tom není jinak. Do konce kickstarterové kampaně ještě zbývá 19 dní a už se podařilo vybrat 6 milionů korun. Co přimělo téměř 3 tisíce hráčů utratit své peníze?

Jistě na tom sehrálo svou roli krásné vizuální zpracování, kterému vévodí jak ilustrace na krabici, tak ilustrace karet, které zachycují bájná zvířata, jejich existenci se ve hře pokusíte dokázat. Jedná se o kompetitivní hru pro 2 až 4 hráče, které ale nechybí sólo mód.

zdroj: iDventure

Pravidlově je z těch jednodušších, takže by se mohla uchytit i v rodinném kruhu. Máte svého badatele, s nímž cestujete po mapě Evropy a po cestě sbíráte důkazy o existenci bájných tvorů, ať už je řeč o jimi zanechaných stopách, nalezených kostech, možná sami zahlédnete siluetu nebo si vyslechnete očitá svědectví.

Jakmile nasbíráte potřebné důkazy, bájný tvor je váš. Ale můžete se k němu dostat i dřív s trochou štěstí, když si hodíte kostkami a čirou náhodou natrefíte na potřebné důkazy. Zvířátko byste pak měli umístit do útočiště, které postupně budujete s pomocí tetrisových dílků, které můžete i překrývat. A jelikož jsou magnetické, tak se vám nikdy nerozutečou.

Cryptic Nature zdroj: iDventure

Dále se musíte rozhodnout, zda pohnete svým ukazatelem iniciativy dopředu, nebo dozadu. Dopředu vám umožní vylepšit si svou postavu, aby po plánu běhala rychleji a snáz nacházela důkazy, dozadu si hodíte jinými kostkami a získáte bonusy. Pořadí na této stupnici pak rozhoduje o tom, kdy v dalším kole nastane váš tah.

K tomu tu ještě můžete plnit zakázky a úplně vše děláte s cílem zisku bodů, které na konci partie (po zaplnění útočiště) rozhodnou o vítězi. Kompletní pravidla si můžete přečíst na kartě hry.

Základní hru Cryptic Nature spolu s exkluzivním minirozšířením a spoustou odemčených dodatečných cílů na Kickstarteru pořídíte za 1 050 korun. V nabídce jsou i dvě větší rozšíření po pětistovkách, z nichž Island rozšiřuje mapu o ostrovy, na které se musíte dopravit lodí a můžete tam najít nové živočichy, zatímco Flora do hry vedle zvířat přidá rostliny.

Pokud máte zájem o obě, vyplatí se vám skočit po balíčku se základní hrou za 1 860 korun. A pak je tu ještě balíček za 3 000 korun, který k tomu všemu přidává ještě knihu ilustrací a upgrade kartonových komponent: kovové mince a dřevěné žetony (vše se dá pořídit i samostatně).

Samozřejmě je nutné připočítat dopravu pohybující se od 320 do 420 korun a dobrou zprávou je, že daň už je zahrnutá v ceně. Očekávané odeslání hry Cryptic Nature k podporovatelům kampaně je v říjnu.

Nejnovější články