V kyberpunkovém Metrorunneru si užijete rondelu i hackovacího puzzlu
Novinka zdroj: Thunderwork Games

V kyberpunkovém Metrorunneru si užijete rondelu i hackovacího puzzlu

30. 1. 2024 14:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Metrorunner je prvotina designéra Stephena Kerra z Wisconsinu, který se rozhodl udělat z hráčů hackery cestující metrem ve městě budoucnosti – Mirror City. Zdejší systém podzemní dopravy obsahuje jednu jedinou linku, která navíc tvoří kruh, čímž se nám do hry krásně propisuje systém rondelu.

Po tomto kruhu budete cestovat svojí figurkou až o dvě pole, přeskakovat při tom stanice obsazené jinými hackery a prodlužovat si případně dojezd utracením dodatečných zdrojů. Vaše figurka nakonec zastaví na políčku a spustí jeho akci.

Může jít o prostý zisk dalších zdrojů, případně něco mnohem zajímavějšího. Tak například můžete ve stanicích metra přijímat prácičky, které splníte utracením daného množství zdrojů, abyste si následně kartu prácičky zasunuli pod svou hráčskou desku a do konce hry těžili z její bonusové schopnosti.

Metrorunner zdroj: Thunderwork Games

Nebo se můžete pokusit hacknout síť. Uprostřed plánu je devět polí s cestičkami, jimiž můžete otáčet a přesouvat je, abyste tak vytvořili spojení podle zadání na veřejně viditelné kartě kontraktu. Tím opět získáte zdroje, stoupne vaše pověst a můžete vydělat i nějaké peníze, zároveň ostatním hráčům ztížíte jejich hackování na této sdílené části hrací desky.

Peníze tu slouží k mnohým usnadněním, kdy si například můžete najmout přepravní službu a skočit na libovolné pole metra nebo si zaplatíte rovnou akci navíc. Ve hře jsou ještě dvě stupnice, na nichž se s protihráči předháníte, a které vám zlepšují sběr zdrojů a akci hackování.

Metrorunner zdroj: Thunderwork Games

Hra skončí po dosažení určitého pole na těchto stupnicích, kdy hráčům plynou body z pozice jejich ukazatelů na těchto stupnicích, ze splněných práciček a hackovacích kontraktů. Zahrát si můžete v až pěti hráčích, nechybí sólo a jedna partie si vyžádá od 30 do 90 minut.

Metrorunner je momentálně na Kickstarteru, kde do konce kampaně zbývá ještě 7 dní a již se vybral dvojnásobek požadované částky – 1,3 miliony korun. Přestože autor hry je na poli designu nováček, tak projekt si vyhlédlo vydavatelství Thunderworks Games, které stojí za hrami jako Hrdina v kostce a Kartografové.

Deskovku v kampani získáte za 1 100 korun s minirozšířením Dropsite, které přidá další možnost bodování (ve stanicích metra můžete vyzvednout kartu, kterou vyhodíte v jiné stanici, tedy doručíte balíček). Zároveň si za 275 korun můžete přikoupit devět kovových žetonů hackování, kterými si nahradíte základní kartonové, a které dokonce svítí pod UV světlem.

V kampani nejsou žádné dodatečné cíle, hra vyjde taková, jaká je, tedy s na míru dělaným insertem, kvalitním kartonem i kartami, dvouvrstvými deskami, plastovými figurkami a lesklou úpravou krabice. Poštovné činí 275 korun a z celkové částky ještě uhradíte 21% daň, což ale vzhledem k celkové ceně hry není tentokrát nic strašného.

Metrorunner vaším směrem vyrazí již za pár měsíců v červenci a pokud jste s jeho pořízením na vážkách, můžete si napřed vyzkoušet demoverzi v Tabletopii či Tabletop Simulatoru, případně se jen tak začíst do pravidel.

Nejnovější články