3 malé hry na Kickstarteru: Jezte sladké v 16 Candies, tvořte hudbu v Sirens a čistěte počítač v Defrag
Novinka zdroj: Envy Born Games

3 malé hry na Kickstarteru: Jezte sladké v 16 Candies, tvořte hudbu v Sirens a čistěte počítač v Defrag

22. 9. 2023 16:59 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Na Kickstarteru, Gamefoundu a Backerkitu je v tuto chvíli neskutečné množství zajímavých projektů. O těch největších jako rozšíření pro Bestii, třetí sezóně Final Girl a nové deskovce Dragon Eclipse od studia stojícího za projekty Tainted Grail a Nemesis, jsme vás už informovali.

Takže nadešel čas podívat se na ty méně populární, stále však zajímavé kampaně, z nichž se mě o osobně zalíbila „Sirens, Defrag & 16 Candies. A Tiny Game Series.“ Jak už název napovídá, v jedné kampani jsou rovnou tři malé hry, kdy si můžete koupit jen ty, které se vám líbí nebo klidně všechny tři naráz.

Sirens

Sirens zdroj: Envy Born Games

Sirens je hra pro jednoho až dva hráče na 10 až 15 minut, která se celá točí okolo draftování karet. Tematicky z vás udělá obávané sirény, které v mořích vábí pomocí písní nic netušící námořníky do smrtelných hlubin.

S pomocí draftu si vyberete tři karty písní, které následně vyložíte před sebe a utvoříte z nich souvislou notovou osnovu. Poté tento proces jednou zopakujete. Chcete mít vedle sebe karty stejných barev, ctít barevné sousedství diktované šipkami a dávat k sobě správné poloviny lodí.

Ze všeho plynou body a každou partii ozvláštní náhodně vybrané pravidlo dále upravující zavedené systémy. Třešničkou na dortu je doprovodná aplikace, s níž naskenujete svou výslednou píseň a appka vám jí zahraje. Tento prvek sice nemá žádný herní účel a můžete ho úplně vynechat, ale nebyla by to obrovská škoda?

Defrag

Defrag zdroj: Envy Born Games

Defrag je hrou primárně pro jednoho hráče na 20 minut, ale v kampani nechybí možnost přikoupit si modul podporující hru dvou hráčů. Možná si z dávných dob pamatujete, že bylo dobré čas od času takzvaně defragmentovat váš počítač. K takovému úkonu se přistupovalo ve chvíli, kdy se počítač zpomalil na neúnosnou úroveň a bylo potřeba ho pročistit.

Přesně to budete dělat i ve hře Defrag. Vrátíte se do roku 1995 a budete čelit puzzlu. Před vámi bude plocha počítače, na které se pokusíte utřídit čtyři typy souborů. Vždy přiložíte novou kartu, snažíte se propojit stejné ikony na stranách zahrané karty a tím aktivovat efekty jako otáčení karet, změny jejich pozice či jejich překrývání.

Hraje se na čtyři kola, v každém budete bodovat jiný ze čtyř souborů podle toho, kolik jeho ikon je na herní ploše orientovaných směrem od vás. Sečtete body a máte hotovo. Po základní hře si můžete dát výzvy z knihy scénářů.

16 Candies

16 Candies zdroj: Envy Born Games

Nakonec je tu hra 16 Candies pro 2 až 4 hráče na 20 až 30 minut, v níž svým způsobem možná i chcete prohrávat. V jádru se jedná opět o karetní hru, v níž se v ruce snažíte vytvořit nejlepší kombinaci cukrovinek.

Karty mají dvě poloviny, na každé určitý počet různých sladkostí a vaším cílem je mít vedle sebe tři poloviny se stejnou cukrovinou. Vždy doberete a hned odhodíte jednu kartu a jakmile si myslíte, že máte vedle sebe silnou zásobu sladkostí, můžete zahájit konec kola a zjistit, kdo má nejvíce sladkostí.

Hráč, který má v ruce nejslabší kombinaci, sní jeden bonbon. A zde přichází ten vtip. Bonbony jsou vaše životy a jakmile o ně přijdete, vypadáváte. Ve hře jsou zastoupené žetony lékořice, ale můžete je nahradit jakoukoliv skutečnou pochutinou, třeba gumovými medvídky a v průběhu hry své životy doslova ujídat.

Nabídka kampaně

Sirens, Defrag, 16 Candies zdroj: Envy Born Games

V rámci kampaně na Kickstarteru, která za prvních pár dní vybrala 320 tisíc korun a pokořila tak svůj cíl, jsou tři základní úrovně podpory, které vás dostanou ke zmíněným hrám. Za 180 korun dostanete všechny tři hry v PDF k vytištění. Dále vychází každá jednotlivá hra ve fyzické edici na 340 korun a pokud sáhnete po balíčku všech tří, zaplatíte 890 korun.

Součástí tohoto balíčku jsou i tři maličká rozšíření, jedno pro každou hru, která si jinak musíte přikoupit za 70 korun. V případě Sirens je to již zmíněná aplikace, foilové pomocné karty a dřevěné žetony, k Defragu dostanete dodatečný balíček karet pro již zmíněnou možnost hraní ve dvou a ke hře 16 Candies získáte dřevěný žeton prvního hráče a tři foilové karty.

Poštovné do České republiky se odvíjí od počtu zakoupených her, tedy za jednu zaplatíte 320 korun, za dvě 340 korun a za tři 360 korun. Jednoduchými počty zjistíte, že nejvíc ušetříte za balíček všech tří her, v nichž je každá levnější, dostanete je s rozšířeními a poštovné je de facto třetinové.

Z celé částky ještě zaplatíte daň a hry by vám měly být doručené v květnu roku 2024. V kampani zatím nejsou žádné dodatečné cíle (ono se toho do těch malých krabiček asi stejně nebude moc vejít).

Nejnovější články