Představujeme 6mm terény od Terramorph Miniatures – kvalita z Francie
Dojmy zdroj: Vlastní foto autora

Představujeme 6mm terény od Terramorph Miniatures – kvalita z Francie

31. 7. 2023 17:00 | Wargaming | autor: Štěpán Jura |

Dneska se v rámci představování terénů pro válečné hry (viz předchozí článek) podíváme na francouzskou firmu Terramorph Miniatures, která se specializuje na resinové prvky v měřítku 6mm. Už první výhodou je země původu tohoto výrobce, jelikož se po Brexitu nemusíme bát extra ceny v podobě cel či daní a navíc vše přijde relativně brzy v řádu několika dní. 

Pěkným bonusem je, že modely přijdou krásně a bezpečně zabalené a nechybí štítek s informacemi, co je co, což ani v roce 2023 stále není standardem. K recenzování se nám dostalo do ruky několik kusů terénu – relativně generický lesík a kráter (které se dají použít i ve větších měřítkách) a několik 6mm domů včetně nádraží s kolejemi. 

Než se vrhneme na jednotlivé části, tak předem můžu říct, že vzhledem k měřítku mají budovy naprosto neuvěřitelnou úroveň detailů. Až se nebojím říct, že jsou až zbytečně krásné a podrobné, kdy je velmi těžké je nabarvit tak, aby barva nezakryla žádný detail. Samozřejmě vás do preciznosti nikdo nenutí, ale ono to člověku prostě nedá… 

Terramorph Miniatures terény zdroj: Vlastní foto autora Terramorph Miniatures terény zdroj: Vlastní foto autora

První, na co se podíváme, jsou generické stromky a krátery. Oboje je sice prodávané jako 6mm terén, ale jak je vidět na fotkách, není problém je použít i do větších měřítek. Stromky fungují výborně i v 15mm a stejně tak krátery, které se nebojím doporučit i na 28mm.

Shodou náhod jsem nedávno koupil 28mm krátery od Warlord Games, které jsou prodávané na Bolt Action a reálně jsou zhruba stejně veliké. A musím říct, že i v horší kvalitě za více peněz než tyto od Terramorph Miniatures…

Terramorph Miniatures terény zdroj: Vlastní foto autora   Terramorph Miniatures terény zdroj: Vlastní foto autora

Pěkným vizuálním lákadlem pro každý stůl jsou každopádně nádraží a koleje. Nádražní budova je krásná, detailní a relativně univerzální na skoro každý stůl. Dají se k ní dokoupit koleje a cesty včetně různých křižovatek a podobně pro realistické znázornění infrastruktury. Nádraží má dokonce vymodelované hodiny a ceduli s názvem stanice, pokud si na to barvířsky troufáte. 

Koleje mají navíc skvělý hack, jak je dobře barvit – samotná zemina je jeden díl a do ní se zacvakávají koleje s pražci, takže se každý díl dá nabarvit samostatně a následně do sebe jen zacvaknout a není se tak třeba bát žádných přetahů zeminy do pražců a ani „kovových“ kamenů. 

Terramorph Miniatures terény zdroj: Vlastní foto autora Terramorph Miniatures terény zdroj: Vlastní foto autora

Dalšími terény je pak dvojice domků, které mě opravdu ohromily svými detaily. Ať už je řeč o „buržoazním domě“ či hrázděné stáji, množství miniaturních detailů je opravdu ohromné. Neironicky jsem měl v ruce 15mm, dokonce i 28mm terény, které měly méně detailů.

Byť jak jsem psal v úvodu, nastává docela obtížné barvení, kdy barvit jednotlivé trámky či rámy v oknech není pro slabé nervy a klepající se ruce. Na druhou stranu, i když tyto detaily nenabarvíte, domky budou i tak na stole vypadat k světu. 

Terramorph Miniatures terény zdroj: Vlastní foto autora

Všechny tyto recenzované budovy patří do setů na druhou světovou válku, ale není problém je použít na celé devatenácté století (kromě kolejí samozřejmě), kdy se holt z nádražní budovy stane radnice a v případě hrázděných budov jde bez problémů jít až do středověku. Většina modelů se cenově pohybuje zhruba od jednoho do tří eur, tedy méně něž 70 korun za kus, což je za tu kvalitu více než dobrá cena. 

V eshopu jde samo sebou najít mnohem více druhů terénů, než je tady v recenzi – od kompletní normandské vesničky po celou tovární čtvrť. Terramorph Miniatures jsou relativně nová firma na poli 6mm terénů, takže postupně stále rozšiřují svůj sortiment o nové terény, v poslední době převážně o budovy a doporučení si zaslouží.

Nejnovější články