Vyzkoušeli jsme a zhodnotili čtveřici modulárních arabských domků od Patrick Miniatures pro druhoválečný i moderní wargaming
Dojmy zdroj: Vlastní foto autora

Vyzkoušeli jsme a zhodnotili čtveřici modulárních arabských domků od Patrick Miniatures pro druhoválečný i moderní wargaming

19. 5. 2023 17:00 | Wargaming | autor: Štěpán Jura |

Říká se, že ve wargamingu i při hře dvou hráčů jsou na stole tři armády. Jedna hráče A, druhá hráče B a třetí je stůl samotný, respektive terény na něm. Proto se dnes podíváme na výrobce Patrika z Patrick Miniatures. Patrik je z Německa, což je pro nás v EU obrovská výhoda, protože se v případě objednávky nemusíme bát žádného cla či jiných extra poplatků a daní. Na terény navíc budeme čekat řádově jen pár dní. 

Patrik si sám navrhuje a tvoří 3D rendery na terény pro 3D tisk. Tyto terény je možné si proto buď koupit jako soubory STL pro tisk na vaší domácí 3D tiskárně, nebo si můžete objednat u Patrika již vytištěné modely jako já, pokud nemáte k tiskárně přístup. 

Set, na který se podíváme, je čtveřice „arabských“ budov vytvořených pro severoafrické bojiště druhé světové války. Ale jak už to u těchto „arabských“ budov bývá, jsou použitelné i ve studené válce či současnosti. Například já sám je pořizuji ke hraní AK-47 Republic, kterou jsem nedávno recenzoval.

I když u většiny těchto arabských setů platí, že jdou použít hlouběji do minulosti (až do středověku), tak tyto konkrétní budovy už obsahují pár moderních prvků jako okapy či „moderní“ dveře. Takže záleží hlavně na vás, jestli vás tyhle detaily odradí, či je nebudete řešit a nikdo si jich stejně nevšimne. 

Arab Urban Buildings set of Four Town Houses – Patrick Miniatures zdroj: Vlastní foto autora

A jelikož jsou na AKčko, jsou v 15mm. Ale Patrik je umí udělat i v 1/72 či „klasických“ 28mm. A protože jsou to 3D printy, dost možná vám je může vytisknout i ještě menší. 

Co se týče modelů jako takových, tak jak je vidět na okolních fotkách, jsou plné detailů a maličkostí, které jim dají vyniknout a nejsou to jenom nudné krabice od bot bez textury, jak často tyto africké budovy vypadají, i když to je hlavně problém u MDF terénů.

Pokud hrajete hry s true line of sight či nemáte rádi, když vojáci zevlují na střechách, všechny budovy jsou otevíratelné po patrech a jdou do nich vkládat vojáci. Vnitřek budov sice nemá vymodelované interiérové detaily, ale to už by jeden chtěl za tu cenu moc. Místo toho ale mají budovy skvělý systém pegů v rozích, takže se nestane, že by vám patro sjelo na figurky, když do stolu někde drcne či budete manipulovat s patry. 

Arab Urban Buildings set of Four Town Houses – Patrick Miniatures zdroj: Vlastní foto autora

I když domky mají patra a jdou v teorii přeskládávat, díky různým velikostem základny je možné přeuspořádat patra jenom v rámci konkrétního domu. A to jen stylem, že se ze třípatrového udělá dvoj či jednopatrový. Není to moc, ale pořád je to alespoň nějaká variabilita. Navíc, pokud si koupíte STL soubory, tak si doma v teorii můžete tisknout kolikapatrový dům jen budete chtít.

Terény od Patrick Miniatures jsou skvělé a za dobrou cenu. Pro nás v Česku navíc s výhodou rychlé dopravy a žádného clení. Kvalita tisku je parádní a na budovách je i vidět, že je vytvářel hráč se zápalem pro hraní. Nelze je než doporučit, jelikož jsem osobně zatím lepší 3D vytištěné budovy neměl v ruce.

Nejnovější články