Kill Team: Shadowvaults – představení nové krabice s Karskiny a Necrony
Dojmy zdroj: Games Workshop

Kill Team: Shadowvaults – představení nové krabice s Karskiny a Necrony

10. 11. 2022 16:45 | Wargaming | autor: Jan Fridrich |

V minulých měsících zahájil Games Workshop novou sezonu pro Warhammer 40,000: Kill Team obsáhlou základní sadou Kill Team: Into the Dark, která mimo dvou armád (hráči ,,velkého‘‘ Warhammeru snad toto označení prominou) obsahovala i již známá pravidla a zbrusu nový terén simulující bitvy v koridorovém prostředí vesmírné lodě Space Hulk: Gallowdark. V rámci portfolia her od Games Workshop se sice nejednalo o revoluční nápad, přeci jen inspirace tituly jako jsou Space Hulk (!) a Kill Team: Arena je zjevná, ale přesunutí soubojů menších týmů do vesmírné lodi dodalo Kill Teamu novou dimenzi.

Kill Team bývá často označován za ideální vstupní bránu pro nové hráče do světa figurkového šílenství zvaného Warhammer 40,000 a s příchodem koridorového boje v lodi Gallowdark bude ještě přístupnější. Důvodem je absence otevřeného terénu a s ním spojených pravidel, především tzv. Vantage pointů, tedy vyvýšených prostor, ze kterých mohou v mnoha případech jednotliví operativci ostřelovat své protivníky a znesnadnit jim tak pohyb po mapě.

Killteam - Shadowvaults 3 zdroj: Games Workshop

Tento strategický prvek je v této sezóně nahrazen souboji o všelijaké strategické body (choke pointy) v podobě zúžených koridorů či palubních otvorů. Mnohem méně tak budete měřit laserovým ukazovátkem či provázkem to, zda je protivník viditelný, nebo v krytu a o to více budete spekulovat, zda je lepší poklop zavřít či bránit. Logicky ve stísněné vesmírné lodi více využijete boj z kratší vzdálenosti, než tomu bylo doposud. Zjednodušeně řečeno tento typ soubojů bude přístupnější nováčkům, přestože lehce sníží škálu strategických možností, které nabízí otevřený terén.

Nová našlapaná krabice Kill Team: Shadowvaults přichází v rekordně krátkém čase, už po 6 týdnech od předchůdce a nabídne dva nové týmy (výše zmíněné armády). Jak už jsme si zvykli, tak po první krabici v sezóně obsahuje každá další vždy nové modely, v tomto případě legendární Kasrkiny, elitní vojáky Imperiální Gardy a Kill Team Necronů s trochu nezáživným názvem Hierotek Circle, který vychází z již existujících modelů a je doplněný o nové prvky, které u stávajících modelů zatím nenajdete (nové sprue). To může trochu odradit sběratele Necronů, protože bohužel tato edice jejich sbírku zřejmě výrazně neobohatí.

Killteam - Shadowvaults 2 zdroj: Games Workshop

Kasrkini umí manipulovat s již hozenými hodnotami na kostkách a Necroni jsou zase poměrně solidní v obraně, přesní ve střelbě a tematicky ,,vstávají z mrtvých‘‘. Mechaniky týmů ve svém principu odpouští mnoho chyb, což je ideální pro nováčky, ale především u Necronů se zdá, že půjde o tzv. easy to learn, hard to master.

Právě nováčky zamrzí absence pravidel, žetonů, tac ops karet a měřidel. Je to až s podivem, že týmy Gardy a Necronů, zvlášť s těmito herními mechanikami a oblíbeností obou frakcí mezi fanoušky, neuvedl vydavatel v předchozí edici, protože herně i tematicky jsou oba týmy jako stvořené pro začátečníky, kterým by se pravidla navíc šikla. Ale nový Kill Team: Shadowvaults je o něco levnější než jeho předchůdce Into the Dark, takže případné dokoupení pravidel a dalších propriet nebude tolik bolet.

Minulá edice přišla s novým terénem a u předchozí sezóny Kill Teamu bývalo pravidlem, že každá nová edice přinese hráčům nový terén. To se zde bohužel stalo jen z části. Nový je pouze drobný, ,,volně se povalující‘‘ terén, jinak je tu ten samý z Into the Dark. Pokud tedy vlastníte i edici Into the Dark, asi vás nedostatek novinek zamrzí. Pokud ne, tak si terén náramně užijete. Jen tedy jeho sestavením strávíte několik osobohodin a nahlédnete do tajů amatérské truhlařiny. Výsledek však stojí za to.

Jestliže terén z minulé edice už máte, tak nezoufejte, protože Games Workshop zveřejnil novou knihu Kill Team: Annual 2022, ve které uvedl pravidla pro 3 a 4 hráče. Ta kombinují dvě herní plochy a najdete v nich uplatnění pro druhou sadu terénů. Hru pro 4 hráče pro domácí hraní můžu vřele doporučit, a to jak při hře 2v2, tak všichni proti všem. Pokud máte terénu více, tak v budoucnu půjde využít při hraní tzv. velkého Wahrammeru 40,000.

Nový Kill Team: Shadowvaults je skvělá zábava slibující kvalitně strávené hodiny jak s malováním modelů a terénu, tak se soupeři. Pokud vás neoslovily týmy v předchozím Into the Dark, tak stačí dokoupit pravidla a tzv. Kill Team essentials nebo se poohlédnout na internetu a můžete se pustit do strhujících soubojů ve vesmírné lodi Gallowdark.

Nejnovější články