Známe vítěze prestižních cen Ennies. Jaká RPGčka byste rozhodně neměli minout?
Novinka zdroj: Free League

Známe vítěze prestižních cen Ennies. Jaká RPGčka byste rozhodně neměli minout?

10. 8. 2023 11:01 | RPG | autor: Michal Krupička |

Další ročník prestižních cen Ennies je za námi a dozvídáme se tak, kteří z nominovaných nakonec ovládli stupně vítězů. K vyhlášení cen došlo o prvním srpnovém víkendu v Indianapolis během festivalu Gen Con, kde se rozhodlo o vítězích 23 kategorií. A pokud by se udílela cena i za vydavatelství, které by se dalo prohlásit za absolutního vítěze, pravděpodobně by ji získalo švédské Free League se dvěma vítězi.

Prvním je detektivní horor Vaesen – Nordic Horror Roleplaying inspirovaný severským folklórem, v němž se v 19. století postavíte proti bytostem z mýtů. Celá pravidla navíc mají krásné obrazy od švédského autora Johana Egerkranse a stojí za nimi stejný tvůrce jako za Tales from the Loop. Veasen vyhrál kategorie nejlepší dobrodružství svým rozšířením Seasons of Mystery, zatímco rozšíření Mythic Britain & Ireland si vysloužilo ceny za nejlepší obrazy uvnitř knihy, nejlepší svět a jednu z nejdůležitějších cen nejlepší produkt roku. Což je samo o sobě už dost velké upozornění na to, že tenhle kousek by fanouškům RPG neměl ujít.

Jako druhý od Free League bodoval Blade Runner: The Roleplaying Game. Tohle RPG si bere inspiraci jak z klasického Blade Runnera z roku 1982, tak jeho moderního pokračování, které vyšlo v roce 2017. V roli detektivů vás nechá v roce 2037 pátrat po replikantech, pokud si tedy nekoupíte oznámené rozšíření, které udělá replikanta z vás. Tahle hra si odnesla cenu za nejlepší kartografii ve starter setu a nejlepší layout a design pro základní knihu pravidel.

Ani další oceňovaná pravidla nejsou ve výsledku žádným překvapením. Však se jednalo o nejúspěšnější RPG na Kickstarteru všech dob, navíc se silnou licencí. Řeč je o Avatar Legends: The Roleplaying Game od Magpie Games běžící na skvělém systému Powered by the Apocalypse, které vás vezme do světa seriálů Avatar: The Last Airbender a The Legend of Korra. Tato hra si odnesla cenu za nejlepší produkt pro celou rodinu a nejlepší pravidla.

Posledním z velkých výherců je Fabula Ultima: TTJRPG. Je vidět, že na trhu chybělo něco s láskou ke zdrojovému materiálu a nostalgické vzpomínky na klasiky žánru videoherních JRPG spolu s kvalitními pravidly. Nemluvě o tom, že vyšlo nové Final Fantasy a právě Fabula Ultima je jako dělaná k tomu si hru podobného duchu zahrát. Hra se umístila na prvním místě v ceně nejlepší hra a odnesla si stříbro za produkt roku.

Samozřejmě to není vše. Na kompletní seznam výherců i nominovaných se můžete podívat na oficiálních stránkách Ennies. Další ročník nejprestižnějších RPG cen je tedy za námi a nechal za sebou spoustu kandidátů na pravidla, která se i tak vyplatí vyzkoušet. Už teď lze začít nominovat hry na rok 2024, který snad bude stejně plodný jako tento a ukáže spoustu dalších zajímavých pravidel a systémů všech žánrů.

Nejnovější články