One-shotové RPG The Job se inspirovalo v Dannyho parťácích a Loupeži po italsku
Novinka zdroj: Games Omnivorous

One-shotové RPG The Job se inspirovalo v Dannyho parťácích a Loupeži po italsku

25. 10. 2023 13:59 | RPG | autor: Michal Krupička |

Takzvaný heist žánr je velmi populární. Filmy jako Dannyho parťáci, Loupež po italsku a další se staly předlohou mnoha her, filmů i seriálů. Samozřejmě se tento žánr nevyhnul ani RPG. Nedávno jsme vás informovali o satirickém Clerk & Dagger, které si bere dost z Blades in the Dark. Teď tu máme novinku s prostým názvem The Job, která na to jde jinak. Specializuje se na krátká, jednovečerní, ale o to intenzivnější sezení. Nechá vás stavět věž z kostek a vydává se cestou skvělé stylizace 70. a 80. let.

Princip jako takový je jednoduchý: Hráči se vžijí do role lupičů a během sezení budou mít jediný úkol – uskutečnit loupež jako vystřiženou z filmového plátna. Nečekejte ale žádné složité statistiky, dlouhé deníky nebo objemný inventář. Všechno se hraje hlavně pro stylovost, příběh a zábavu.

Během první fáze plánujete a během druhé svůj plán uvádíte do chodu. Povolání postav pak představuje spíš takové známé archetypy, jako je vůdce, rváč, podvodník a technický expert. Každé z nich má specifické dovednosti, které pomohou vše uskutečnit. Tedy alespoň na papíře.

The Job zdroj: Games Omnivorous

Co by to ostatně bylo za žánrovku, kdyby šlo vše jak po drátkách? Věci se budou kazit, postavy budou muset improvizovat a s každým dalším hodem riskujete, že se vám všechno sesype pod rukama. Doslova. Po hodu totiž kostky přidáte do „věže“, která roste s každým dalším testem dovedností.

Když se zhroutí, roste i úroveň obtížnosti celé hry. Vlastně si představte takovou kostkovou verzi věže jenga. S touhle mechanikou pracují i schopnosti postav. Třeba takový rváč může odebrat tolik kostek, kolik zvládne odfouknout a potom musí popsat samozřejmě i to, jak se mu povedlo situaci uklidnit.

Celá pravidla prostě fungují na tom, aby byla co nejefektivnější a vědí, co dělají. Dají se navíc použít i v jiných RPG, když zatoužíte po propracované loupeži. The Job můžete objednávat na stránkách vydavatele, kde knihu v pevné vazbě o necelých padesáti stranách pořídíte za 615 korun (při odeslání produktu obdržíte ještě PDF). K tomu je třeba připočíst poštovné kolem tří stovek.

Nejnovější články