Clerk & Dagger vás v roli zlodějských úředníků nechají ukrást mince duší
Novinka zdroj: Dice Kapital

Clerk & Dagger vás v roli zlodějských úředníků nechají ukrást mince duší

7. 7. 2023 11:25 | RPG | autor: Michal Krupička |

Chybělo vám nějaké pořádné heistové RPG? Tedy něco zaměřeného na velké loupeže, plánování a chytré provedení celé akce? Nehledejte dál! Clerk & Dagger je přesně pro vás! Tahle hra vás totiž postaví do role úředníků v temném fantasy městě Dis, kterému vládnou monstrózní magnáti, kteří svou moc mají díky mincím duší – dublonům, které padají z neživé a neumírající císařovny zlodějů. Je tedy čas navléct si žluté masky připomínající smajlíky a vrhnout se do akce.

Tedy nejdřív je asi potřeba si říct něco o pravidlech. Ta si berou inspiraci ze systému Blades in the Dark a tím pádem čerpají z našeho oblíbeného Powered by the Apocalypse. Přenáší ho ale do výstředního animovaného středověkého fantasy. Však se podívejte na obrázky kolem. Vizuál vypadá prostě originálně, skvěle a vtipně.

Každopádně vaše postavy budou mít devět dovedností: Zabíjení, plížení, hledání nebo třeba studování. Ty budou pomáhat v hodech a rozdělovat do nich body. Nechybí ale ani speciální schopnosti a magické triky předávané přes mystickou krvavou přísahu s ostatními úředníky. Samotná hra se bude dělit na dvě části: První je příprava a druhá audit.

Nejdřív vylepšíte své postavy, nakoupíte nové vybavení, vyměníte nastřádané mince duší za informace a budete zjišťovat co nejvíc o základně magnáta, který se stane vaším dalším cílem. Nakonec dáte dohromady svůj mistrovský plán a přijde druhá část – audit, tedy spuštění toho, co jste naplánovali. Magnáty nepůjde jen tak porazit přímo. Jsou totiž posílení mocí mincí duší, které osvobodili od daně. Vaším úkolem bude jim je sebrat, tím je oslabit a tím zvýšit jejich dluh. Pak už nezbude nic jiného než jim uštědřit ránu z milosti.

Fx3BQHFXwAExobX zdroj: Dice Kapital

Jenže to není všechno. Clerk & Dagger počítají s tím, že vaši úředníci jsou také pokoušeni mocí mincí. Proto by měly být umístěné někde na stole a hráči se je mohou pokusit zpronevěřit sami pro sebe. Jen si musí dávat pozor, aby si toho vypravěč nevšiml. Prostě pro vedoucího hry snad nikdy nebylo nebezpečnější odejít na záchod.

Jednou z vašich schopností je i něco přítomné snad ve všech dobrých filmech o loupeží, tedy neočekávaný twist, který vás může dostat ze šlamastiky. Jakmile ale jednou spustíte alarm, připravte se na potíže, protože kromě nepřátel vás začnou pronásledovat i vlastní nastřádané dluhy.

Kniha kromě popisu města Dis, úředníků, jejich vytváření a samotných pravidel nabídne i pomůcky pro vypravěče. Dostanou tipy, jak hru vést, minimálně tři předpřipravené protivníky a jejich doupata včetně jejich map. Další pak přibydou podle toho, kolik se vybere v samotné kampani a ve finále jich může být až devět.

Clerk & Dagger každopádně nejsou megalomanská pravidla. Budou mít jen 80 až 90 stran a já musím říct, že jsem za to rád. Malý indie projekt, který má nápad a dobré provedení kolikrát ocením více než další knihu o 500+ stranách a měsících studií pravidel.

Je to znát i na ceně. Za PDF verzi na Kickstarteru zaplatíte 219 korun. Pokud chcete fyzickou verzi, tak 411 korun. Ta je na knihu tak malého formátu překvapivě v pevné vazbě. Za poštovné z Velké Británie je třeba ještě připlatit necelé dvě stovky a na výsledek nebudete čekat moc dlouho, protože autoři říkají, že knihy jsou již z 95% hotové.

Clerk & Dagger je originální městské fantasy inspirované Dannyho jedenáctkou, trilogií Gormenghast a britskou kulturou. Město Dis je prostě britské město sužované kapitalismem a industriální revolucí. Zároveň mechaniky systému Blades in the Dark umožní užít si tu pravou filmovou loupež. Poslední třešničkou na dortu těchto malých pravidel je pak jejich samotný styl a zábavné slovíčkaření. Je čas nabrousit dýky a vyleštit počítadlo. Audit se sám neprovede!

Nejnovější články