Strašidelný svět pro 5E The Crooked Moon dominuje Kickstarteru
Novinka zdroj: Legends of Avantris

Strašidelný svět pro 5E The Crooked Moon dominuje Kickstarteru

20. 10. 2023 10:38 | RPG | autor: Michal Krupička |

Jak uspět s RPG na Kickstarteru? Stačí vychytat ty správné svátky, udělat zajímavou knihu a nalepit na ní logo systému 5E. Ale víte co, když vám chybí první dvě věci, ono to 5E vlastně i stačí. Lidi jsou totiž ochotní zaplatit za cokoliv s magickou číslovkou a velkým písmenem E. Bez ohledu na to, že kolem vyskakují systémy, které dané téma zpracovávají lépe s pravidly ušitými na míru.

Už ale konec hořekování RPG hipstera, protože nové rozšíření přinášející do 5E lidové hororové povídačky vlastně vůbec nevypadá špatně. Ostatně v polovině své kampaně vybralo The Crooked Moon: Folk Horror už neskutečných padesát pět milionů korun!

Kniha je také pořádný macek. Na víc než 400 stranách vám představí nový horrorový svět inspirovaný folklórem Evropy i Ameriky. Oživlí strašáci, vlaky duchů, černé kozy, ale i frankensteinovská monstra a staré dobré upalování čarodějnic. Ostatně nových monster bude přes šedesát.

K nim ještě dodá víc než jedenáct speciálních bossů, kteří prověří schopnosti vaší družiny v souboji o několika fázích. K tomu přidá i přes třináct hororem inspirovaných podtříd povolání a podobný počet ras. Nebudou chybět ani nová kouzla, artefakty, prokletí nebo featy.

Co se povedlo na jedničku, je určitě celkové grafické zpracování. Pro představu je asi nejlepší se podívat na trailer. Ten je rozhodně jeden z nejpovedenějších, jaké jsem u RPG kampaní měl tu čest vidět. Tvůrci se nebojí měnit styl ilustrací od klasického digitálního umění přes styl připomínající Tima Burtona až po reliéfy, které jako by vypadly z nějaké strašidelné pohádkové knihy.

Nebylo by to ale ono, kdyby chyběla kampaň a svět, ve kterém se The Crooked Moon bude odehrávat. Podíváte se totiž do Druskenvaldu, říše uvězněné mezi soumrakem a půlnocí. Místní jsou nedůvěřiví a uznávají staré způsoby, dávno zapomenutá děsivá monstra se potulují po lesích a vše naznačuje, že tohle strašidelné místo stojí za to prozkoumat.

Herní kampaň je pak určená pro postavy od první do třinácté úrovně. Nabídne cestu na palubě vlaku duchů nazývaného Ghostlight Express, při které budete odkrývat temné machinace postavy zvané Crooked Man. Ten vychází z lidové anglické ukolébavky a je víc než populární. Bylo o něm natočeno několik hororů a postavili se mu hrdinové nespočtu příběhů v čele s největším paranormálním vyšetřovatelem Hellboyem. Uvidíme, jak se s touhle legendou popasuje právě The Crooked Moon.

The Crooked Moon zdroj: Legends of Avantris

Pokud máte zájem jen o PDF knihu, bude vás na Kickstarteru stát 700 korun. Fyzická verze v plné vazbě pak vyjde na dvojnásobek. Jenže to je jen špička ledovce. The Crooked Moon nabízí nespočet dalších věcí k rozšíření vaší kampaně. První je třeba deluxe verze knihy, která nabídne koženkovou vazbu s reliéfem v rudočerné, PDF verzi a soundtrack, z něhož jste měli možnost slyšet ukázku v traileru. Zaplatíte za to 2 800 korun.

Pak jsou tu ještě tři verze boxů. První s klasickou knihou, stylovým odznáčkem měsíce, zástěnou pro vypravěče, sadou kostek i s látkovým sáčkem, látkovou mapou, balíkem map pro souboje a třemi balíčky referenčních karet za 3 500 korun. Že chcete box s deluxe verzí knihy? Není problém! Dostanete navíc odznáček rohatého krále, balík tarotových karet na motivy hry, kovové kostky svítící ve tmě a další tři sady odznáčků za necelých 7 000 korun.

Je to ještě málo, Horste?! Nevadí, je tu i edice pro opravdové fajnšmekry, v níž se skrývá sběratelská mince, kostky z labradoritu, tři plyšáci, jedenáct sad extra kostek, jedenáct velkých miniatur bossů, které si můžete i sami vytisknout a sada digitálních doplňků pro hraní ve virtual table topu. To vše za možná už trošku přehnaných 17 500 korun...

Navíc díky neskutečným penězům, které hra už stihla vybrat, se odemklo v době psaní článku třináct bonusových cílů, které nabídnou nové podtřídy povolání, monstra, a další rozšíření. Jedno je tedy nesporně jasné – The Crooked Moon je populární a daří se mu. 5E táhne a je přesně ta správná doba přijít s takovou příručkou, protože slůvko Halloween se v propagaci objevuje nejednou.

Ostatně kampaň cílí na vydání knihy na září 2024, takže před příštím svátkem všech nadpřirozených věcí máte knihu doma. Pokud tedy budete ochotní v případě fyzických produktů zaplatit poštovné ve výši od 400 do 900 korun a z celé částky ještě uhradit daň...

Nejnovější články