Cohors Cthulhu bere lovecraftovský horor do Římské říše a Germánie
Novinka zdroj: Modiphius Entertainment

Cohors Cthulhu bere lovecraftovský horor do Římské říše a Germánie

28. 9. 2023 15:03 | RPG | autor: Michal Krupička |

Římská říše byla z největších v dějinách, jak nás ostatně učili ve škole. Její název vznikl pro smrti Caesara, měla své imperátory, samozřejmě i Řím. Hrdinné legie bojovaly proti germánským kmenům, než se museli spojit, aby společně porazili prastaré bytosti z nočních můr, které se probraly ze svého spánku, aby si podmanily lidstvo. jak už dnes víme, úplně se jim to nepodařilo, protože se s nimi potýkali i stateční spojenečtí vojáci během druhé světové války…

Dobře, to už není historie, tedy minimálně ne ta oficiální. Nicméně by se tak dala shrnout zápletka chystaného RPG Cohors Cthulhu, které se bude odehrávat právě v době Římské říše. Spadá do stejného světa jako jeho mladší sourozenec Achtung! Cthulhu, zasazený do druhé světové války. Do světa, který nese souhrnný název Againts the Gods Themselves.

Název univerza tedy sám o sobě napovídá, o co jde. Prostě chcete hrdinsky a hororově nakopat pozadí starým bohům dřív, než oni udělají to samé, nebo něco ještě mnohem horšího celému lidstvu. Musím říct, že právě novinka Cohors Cthuhu vypadá zatraceně zajímavě. Prvním důvodem je samozřejmě historické zasazení.

Cohors Cthulhu zdroj: Modiphius Entertainment

Prvně se podíváme na území Germánie, tedy téměř domů. Už teď ale autoři slibují rozšíření s Římem, Egyptem, Británii i Východem. Dojde na střet vaší malé skupiny legionářů nebo barbarů s temnými tvory z lovecraftovské mytologie, kdy zároveň musíte řešit i vzájemné nepřátelství, které donutilo znesvářené strany ke smíru proti mnohem horšímu nepříteli.

Nyarlathotep totiž díky svým machinacím infikoval svět kulty napříč Římskou říší i Germánií. Dále se objevují i Mi-Go, kteří přilétají z vesmíru, prastaří podřimují v hlubině oceánů a mezi lidmi se plíží mocní služebníci potopené Atlantidy, které vede roztříštěný bůh Sarthothus.

Hra Cohors Cthulhu přijde na Kickstarter už 3. října tohoto roku s první kapitolou chystané ságy rozdělenou do dvou knih: Kniha pro hráče poskytne všechna potřebná pravidla na hraní hry a kniha pro vypravěče zase rady a mechaniky, jak vést dobrodružství v tomto světě, a hlavně kampaň z Germánie točící se kolem města Laurium.

Kampaň kromě kostek a dalších příslušenství nabídne i figurky jak ve fyzické verzi, tak k vytisknutí na 3D tiskárně. Je na nich obzvláště zajímavé to, že půjdou využít i ve wargamingové hře ze stejného světa, která je plánovaná na příští rok. Pokud chcete nahlédnout pod pokličku RPGčka, stačí na stránkách vydavatele stáhnout zdarma PDF rychlých pravidel. Rozhodně to doporučuji už jen kvůli skvělým obrazům, které jsou v nich k vidění.

Nejnovější články