Cthulhu se probouzí ze spánku! Tajemný fanoušek spolu s tvůrci BattleTechu zachraňují Petersen Games
Novinka zdroj: Petersen Games

Cthulhu se probouzí ze spánku! Tajemný fanoušek spolu s tvůrci BattleTechu zachraňují Petersen Games

11. 8. 2023 15:03 | Deskovky | autor: Štěpán Jura |

Sandy Petersen je velmi známý herní vývojář (jak stolních her, tak videoher), který má na svém kontě desítky projektů. Jen přes Kickstarter financoval přes třicet deskových a karetních her! Bohužel, i když přes tyto kampaně dokázal vybírat miliony, poslední dva roky se jeho firmě Petersen Games vůbec nedaří.

Začalo to covidem, kdy továrny v Číně jednoduše stály a nic nevyráběly (a nutno brát v potaz, že Čína zrušila svoji „nulovou toleranci“ s nákazou teprve loni v prosinci) a pokračovalo to dál skrze inflaci a brutální nárůsty cen mezinárodní přepravy. A tak se stalo, že vybrané peníze na mnoho her zaplacených přes crowdfunding přestaly stačit. 

Ze všech jeho her vyberme populární sérii Cthulhu Wars, jejíž poslední rozšiřující čtvrtá vlna byla na Kickstarteru zaplacená už v roce 2019 a teprve toto léto se začíná odesílat podporovatelům. Stále ji všichni nemají doma, i když plánované dodání bylo v průběhu roku 2021. Pokračování démonické deskovky Planet Apocalypse mělo být doručené v létě roku 2022 a před ní na jaře měla vyjít ještě podivná druhoválečná deskovka Dinosaur 1944.

Apokalypsa i dinosauři jsou navíc už rok po slíbeném vydání stále prakticky ve stejném stavu, jako v průběhu kampaně na (Sandy Petersen to oficiálně přiznal v jednom z updatů). Jsou hotová pravidla, design komponentů a rendery modelů, ale to je vše. Tvůrci sice říkají, že to je ta nejtěžší práce a samotná výroba už je jenom jednoduchý závěr procesu, ale člověka to moc neuklidní. 

Cthulhu Wars zdroj: Petersen Games

I oficiální vyjádření mluví o tom, že sice firma má finanční potíže, ale vše funguje, jak má. Jen se hry opozdí o asi další 2 až 3 roky… Takže místo jara 2022 to bude spíš jaro 2025, tedy zhruba 5 let od podpoření her na Kickstarteru. Stává se to a ty peníze snad nepřišly úplně vniveč, ale je to dlouhá doba a přispěvatelé nemají nic jiného než Petersenovo slovo, že nezkrachuje, což není úplně tvrdá jistota, na kterou se dá spolehnout.

A moc tomu nepomáhá fakt, že firmě došly peníze i na to, aby mohla platit poštovné na posílání již vyrobených her. U Cthulhu Wars to dospělo do bodu, kdy někteří rozzlobení backeři začali hovořit o „paletovém vydírání“, či že jsou „paletoví rukojmí“ v takzvaných „paletových válkách“. Studio Petersen Games totiž oznámilo, že došly peníze na posílání, ale že už mají palety s vyrobenými hrami a pokud chcete poslání své palety popohnat, máte přispět dalších 55 dolarů (tedy nějakých 1 200 korun) na poštovné, které se platí na konkrétní palety s tím, že jako první půjdou palety s nejvíce příspěvky. 

Nutno říct, že spousta lidí, kteří již pár let čekají na svoje hrůzy z jiného vesmíru, nebyla připravená na hrůzy z tohoto Kickstarteru a komentáře pod kampaní se zvrhly ve vylévání frustrace formou spamování různých nadávek na firmu, zatímco na BoardGameGeeku trpí i ještě nevydané hry review bombingem, tedy umělým snižováním hodnocením. Tato situace však najednou našla řešení – objevil se tajemný dárce z řad fanoušků, který si nepřeje být jmenován a lpí na své anonymitě.

Cthulhu Wars zdroj: Petersen Games

Tento dobrodinec měl přijít a zaplatit Petersen Games všechny náklady na poštovné, které chyběly. Je otázka, zda tento deskovkový mecenáš existuje či v Petersen Games ještě vyškrábali nějaké peníze, aby udělali nějaký damage control této situace. Ale ve finále je to (snad) jedno. V teorii by teď všichni backeři Cthulhu Wars měli již v řádu týdnů dostat, co si zaplatili. A dokonce ti, kteří zaplatili „výkupné za svoji paletu“ mají dostat peníze zpět. 

Ale to není vše! Petersen dále oznámil, že si uvědomuje, že poslední roky nestály za nic, což se má teď změnit pomocí velkého překvapení. Z překvapení se během Gen Conu vyklubala nová spolupráce se studiem Catalyst Game Labs, které stojí za velmi populární válečnou hrou BattleTech. Tisková zpráva nehovoří vyloženě o akvizici, byť jí to velmi připomíná.

Petersen se odteď bude soustředit čistě na vývoj her, což mu jde ostatně nejlíp, zatímco všechno ostatní, tedy marketing, výrobu, logistiku a prodej nechá na svém novém partnerovi. Studio Catalyst Game Labs navíc jen pár dní před uzavřením tohoto partnerství oznámilo zformování vlastní deskoherní divize Catalyst Board Games, pod níž vedle vlastních her The Duke, Shadowrun: Crossfire, Dragonfire a nakoupených her Element a Kittens in a Blender budou vycházet i tituly od Petersen Games.

Catalyst ve svém prohlášení uvádí, že udělá vše pro to, aby se dotáhly všechny nedokončené kickstarterové kampaně a jejich podporovatelé se tak dočkaly svých odměn. Hry Cthulhu Wars a Planet Apocalypse by navíc měly být opět dostupné i v běžném prodeji. Doufejme, že z této spolupráce opravdu vzejde to nejlepší, tedy skvělé hry, na které hráči nebudou dlouho čekat, strachovat se, zda vůbec někdy vzniknou a nebude se po nich chtít doplácet tisíce.

Nejnovější články