Chcete si navrhnout vlastní RPG? Zkuste štěstí v designérském game jamu!
Novinka zdroj: DriveThruRPG

Chcete si navrhnout vlastní RPG? Zkuste štěstí v designérském game jamu!

5. 5. 2023 10:40 | RPG | autor: Pavel Bareš |

Mnoho z nás má tendence si žánr RPG spojovat především s masivními příručkami o stovkách stran v pevné vazbě, s tucty nádherných ilustrací a řadou přídavných modulů vycházejících každý druhý měsíc. Pravdou ale je, že stranou od AAA scény žije i nezávislá indie scéna plná menších, jednodušších her, kolikrát s pravidly na pár stránek – však stačí vzpomenout na námi recenzované Stacks of Goblins nebo legendární Honey Heist. 

A mnozí z nás by také rádi nějaké vlastní RPG nadesignovali. A i když je to lákavá představa, tak vytasit se hned napoprvé se stostránkovou bichlí v plné vazbě s tucty nádherných ilustrací uvnitř není nic samozřejmého. Mnohem praktičtější přístup je začít u nějakého skromnějšího projektu. U nějakého jednoduchého, tematického RPG na pár stránek se základními mechanikami, na kterých si trochu osmělíte palce u nohou, než svět v příštím kole ohromíte svým opus magnum. 

A v takovém případě není vůbec špatný nápad se přihlásit do nějakého RPG design jamu, jako je třeba právě startujíPocketQuest 2023. Tenhle jam zaštítěný webem DriveThruRPG na začátku května vyhlásil jednoduché téma (VESMÍR!) a dal svým účastníkům 2 měsíce (do 1. července), aby přišli s co nejzajímavějším a nejzábavnějším RPG.

Podmínky nejsou nikterak složité. Vámi sepsaná pravidla nesmí přesahovat 20 stránek a mohou využívat jiných, veřejně dostupných enginů. Váš produkt ale musí být hratelný samostatně bez spoléhání na jinou příručku. Takže můžete přijít například s PbtA hrou, pokud veškeré potřebné mechaniky zvládnete vysvětlit v rámci svého textu a nebudete čtenáře odkazovat na Apocalypse World.

Pokud jste matadoři v grafickém designu, můžete se rovnou blýsknout i perfektním layoutem a ilustracemi. Pokud vám ale tyto talenty chybí, také nemusíte zoufat, protože součástí jamu je i starter kit, ve kterém najdete snadno použitelné šablony, grafické assety a návody, s jejichž pomocí zvládnete dát dohromady adekvátně vyhlížející PDFko, které se nebudete muset stydět přihlásit. 

Jediné, co vám tím pádem zbývá, je dobrý nápad a trocha té snahy k jeho realizaci. Pustíte se do toho? Pokud ano, dejte nám vědět, ať můžeme české reprezentaci na poli nezávislých RPG držet palce! 

Nejnovější články