Vlkodlak se vrací! Stolní RPG Werewolf: The Apocalypse dostane již 5. edici
Novinka zdroj: Nacon

Vlkodlak se vrací! Stolní RPG Werewolf: The Apocalypse dostane již 5. edici

25. 4. 2023 8:27 | RPG | autor: Pavel Bareš |

Vampire: The Masquerade bylo první pořádné RPGéčko, jaké jsem kdy hrál a nejsem v naší kotlince zdaleka jediný, komu tenhle gotický horor prošel pod rukama. Dodneška jde o jedno z nejpopulárnějších zahraničních RPG v Čechách. Zbytku World of Darkness (sdílenému vesmíru, ve kterém se Vampire a další hry původně vydávané nakladatelstvím White Wolf Publishing odehrávají) jakoby už našinci ale příliš pozornosti nevěnovali. Já osobně jsem třeba v životě nepotkal nikoho, kdo by kdy hrál Mage: The Ascension nebo vůbec slyšel o Geist: The Sin-Eaters. 

Alespoň částečně ale u nás do obecného povědomí zvládl proniknout Werewolf: The Apocalypse, pravděpodobně druhý nejpopulárnější obyvatel universa World of Darkness. Možná se mu to podařilo kvůli bližší provázanosti s Vampire: The Masquerade (upíři, vlkodlaci, však to znáte), možná je to dílo extrémně průměrné videohry z předloňského roku.

Ať tak či onak, měsícem posedlí chlupáči se dočkají nové edice už tohle léto (datum vydání je stanovené na 31. srpna), a to sice páté edice Storyteller systému, který využívají všechny hry z World of Darkness, tedy stejné generace, na které běží i aktuální vydání Vampire: The Masquerade. 

Pokud jste do vlkodlačí sekce World of Darkness nikdy nezavítali, vězte, že ústřední motiv hry vás možná překvapí. Jde v něm totiž především o… enviromentalismus. Vskutku, ona titulní apokalypsa totiž popisuje stav světa, který chamtivé korporace dohnaly na pokraj enviromentálního kolapsu. A její vlkodlačí protagonisté jsou tu především od toho, aby to těm korporátům a celkově vrchnímu jednomu procentu zmírající planety Země pořádně vrátili.

Tenhle rámec může nezasvěceným znít na první poslech asi všelijak, ale předchozí hry v sérii jej obvykle uměly představit poměrně seriózně a vážně. Vlastně možná až moc vážně. Uznávám, je z toho cítit určitá disonance, když vám hra na jednu stranu klade na srdce lásku k matičce Zemi jako zapálený dobrovolník z GreenPeace a na druhou vás nadšeně pobízí, abyste ukousali hlavy co nejvíce korporátním manažerům v řadě. Jak se s tím popere nové vydání? To uvidíme ani ne za půl roku. 

Nejnovější články