Zombicide: White Death láká na mrazivé prostředí a tower-defense mechaniku
Novinka zdroj: CMON

Zombicide: White Death láká na mrazivé prostředí a tower-defense mechaniku

14. 3. 2023 10:56 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Zombicide je velice populární a dnes už opravdu rozlehlé univerzum, které v sobě čítá velké množství titulů i rozšíření, které si hrají nejen se zasazením, ale také s různými herními principy. A do tohoto cyklu se přirozeně také řadí Zombicide: Černý mor, což je hra, která populární odpravování zombíků přenesla do temného fantasy středověku. Pokud tedy právě toto zasazení hraje u vás na tu správnou notu, tak společnost CMON má dobré zprávy, jelikož brzy bude spuštěná crowdfundingová kampaň pro další pokračování – Zombicide: White Death.

Jak z názvu vyplývá, titul nabídne tentokrát opravdu mrazivé kulisy, které se do jisté míry odkazují i na fantasy ságu Píseň ledu a ohně, jelikož se deskovka odehrává ve Wintergradu, což je jasná reference na Winterfell (v češtině Zimohrad). Přesné datum spuštění kampaně oznámené zatím nebylo, takže ji musíte na Kickstarteru sledovat, aby vám start neunikl. Již nyní však společnost oznámila několik prvních informací.

Novinka tradičně představí slušnou porci nového obsahu, jako jsou další postavy či mechaniky, zatímco opět se bude prozkoumávat nový kout světa. Potkáte tak nová stvoření, mezi nimiž se schovávají i přeživší, jako je Ogon – zástupce kočičí rasy Khanra; Lorna z mystického psího lidu Kenshan; lučištník Dragomir a Sarnai – čarodějka se zálibou v kryomancii. Wintergrad je navíc už zcela pohlcený zombíky, takže přeživší nemohou uniknout a musí těmto stvoření vzdorovat, což přináší zase trochu jinou dynamiku a principy tower-defense.

zdroj: CMON

Tento vzdor se bude odehrávat v novém městském prostředí s hradbami, s nimiž jsou spojená i speciální pravidla. Zdi totiž oddělují hrací desku hned v několika oblastech, kdy podle nich se bude řídit i pohyb nepřátel. Přeživší pak na ně mohou vylézt za pomoci žebříků, které nepřátelé využívat nemohou, takže musí použít služby schodů.

Avšak do hry může přijít speciální karta, která jim hradby umožňuje přelézt v záchvatu vzteku. Navíc z hradeb mohou padat bez větších negativních následků. Nicméně na takto spadlé zombíky lze vylít horký dehet, což s nimi udělá pořádnou paseku. A jelikož se vše odehrává v zimě, lze soky i dočasně zmrazit a znehybnit.

Avšak nejen tímto temným středověkem je svět Zombicide (ne)živ. Vydavatelství ještě oznámilo přesné datum, kdy se do prodeje podívá chystané rozšíření pro druhou edici tradičního Zombicide s názvem Zombicide: Rio Z Janeiro. Vyjde už 7. dubna (v zahraničí), kdy nabídne novou kampaň, která je složená z 10 misí. V nich na vás čekají další přeživší, tentokrát v kulisách brazilského města Ria de Janeira, které je známé především svým pestrobarevným festivalem. Nemrtváci však z půvabné lokality a oblíbeného místa na dovolenou udělali „arénu“, kde se bojuje a utíká o holý život.

Jestli ale kromě hraní i rádi čtete, tak se myslí i na vás. CMON stále nabízí předobjednávky pro druhou sérii grafických románů, jež jsou založené na známých deskoherních značkách, mezi něž patří právě Zombicide, ale také třeba Twilight Imperium a Cthulhu: I smrt může zemřít.

Komiksy nabízejí pevnou vazbu, ale hlavně k nim v rámci předobjednávek dostanete bonusový obsah, který obohatí přímo danou stolní předlohu. V případě Zombicide tak třeba dostanete nové přeživší a mise, zatímco Cthulhu vám obohatí další vyšetřovatelé a ztracené epizody z první a třetí sezóny. Jednotlivé komiksy i balíčky si lze prohlédnout na oficiálních stránkách.

Nejnovější články