Známý výrobce sběratelských předmětů Funko prodal svou deskoherní větev
Novinka zdroj: Funko Games

Známý výrobce sběratelských předmětů Funko prodal svou deskoherní větev

22. 1. 2024 11:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Obchodní machinace se dějí napříč celým zábavním průmyslem, proto je logické, že se změny dotýkají i deskoherního odvětví. Některá studia v posledních letech zavřela své brány (Holy Grail Games), jiná ve větším propouštějí (Asmodee). A teď se velká změna děje u společnosti Funko, která svou deskoherní divizi Funko Games víceméně stěhuje pod křídla nového majitele v podobě 43leté nizozemské firmy Goliath Games (Rummikub, Sequence).

Funko zdroj: Funko Games Goliath zdroj: Goliath

Funko pravděpodobně znáte především ve spojitosti se sběratelskými předměty, do nichž patří třeba oblíbené figurky Funko POP! Ale i jejich deskoherní větev do světa docela ve velkém vypouštěla různé menší i větší deskové hry, většinou ve spojení s filmovými licencemi. Tímto způsobem vyšlo třeba Back to the Future: Back in Time, únikovka Indiana Jones: Cryptic – A Puzzles and Pathways Adventure, Scream: The Game nebo The Texas Chainsaw Massacre: Slaughterhouse.

Jak ovšem stojí v tiskové zprávě, tak se práva na tyto tituly stěhují do nizozemského rodinného podniku. Dohoda se podepsala na několik let, během nichž bude Goliath výhradním distributorem všech stávajících projektů, stejně jako těch, na jejichž designu bude stále spolupracovat s Funko. Současně bude odvádět pouze minimální licenční poplatky.

„Cílem transakce je dodržet náš dříve stanovený cíl zefektivnit naše podnikání a soustředit se na naše klíčová aktiva. Výnosy z této transakce hodláme použít na snížení našeho dluhu. Jsme přesvědčení, že společnost Goliath je díky své velikosti a rozsahu, stejně jako díky své důvěrné znalosti celosvětového trhu s hrami a hračkami silným partnerem společnosti Funko v kategorii deskových her,“ komentuje změny Michael Lunsford, dočasný generální ředitel.

Klíčovým prvkem celého obchodu je i tvůrčí studio Prospero Hall, které se stěhuje pod nového majitele společně s veškerým majetkem. Jak ovšem zmiňuje web BoardGameWire, nový majitel dost možná znamená špatné zprávy pro stávající zaměstnance týmu Prospero Hall, kteří zjevně přijdou o svou práci, respektive jim nový majitel zatím nenabídl novou pozici.

Funko zmíněné uskupení získalo v roce 2019 s vidinou toho, že bude vytvářet komplexnější projekty. Ještě předtím však stihlo pod Ravensburgerem vydat karetní Disney Villainous: Evil Comes Prepared.

Změny přichází po náročném roce 2023, v němž Funko zažilo nepěkné časy. V červenci kvůli nepříznivé finanční situaci propustilo zhruba 200 zaměstnanců, vyměnilo generálního ředitele a vykázalo ztrátu. Paradoxní nicméně je, že jediný segment, který v těchto časech spadal do ziskových, byly právě deskové hry.

Nejnovější články