Značky HEL a Anastyr přebírá CMON. Tituly se kompletně přepracují, podporovatelé původní obsah zjevně nedostanou
Novinka zdroj: Mythic Games

Značky HEL a Anastyr přebírá CMON. Tituly se kompletně přepracují, podporovatelé původní obsah zjevně nedostanou

29. 1. 2024 14:30 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Situace pro studio Mythic Games opravdu nevypadá příznivě. Celek se dostal do finanční tísně, jelikož přecenil své schopnosti. Proto byl donucený v minulosti prodat několik svých značek, aby se zaměřil na své největší projekty v podobě deskových adaptací Darkest Dungeon: The Board Game a 6: Siege – The Board Game.

V obou případech studio po svých podporovatelích žádalo dodatečné finanční prostředky, aby je mohlo vůbec dovést do konce. Což se samozřejmě nesetkalo s přívětivou odezvou. Platí to i o nejnovějším kroku, kdy se zbavilo značek Hel: The Last Saga a Anastyr.

Jak prozradila páteční aktualizace, vikinský survival s důrazem na vyprávění i kooperačku s rozlehlou epickou kampaní a cestováním na zvířatech nově vzala pod svá křídla společnost CMON, známá především sérií Zombicide, ale také třeba oblíbeným Marvel United nebo výborným Cthulhu: I smrt může zemřít. A jak už jsou fanoušci Mythic Games v posledních letech zvyklí, jedná se o zprávu hodně hořkosladkou.

Jak už se dříve vědělo, obě značky byly kvůli problémům odsunuté do pozadí a lucemburský tým na nich v podstatě přestal pracovat. Později se k nim vrátil, aby zjistil, že v aktuální situaci není v jeho silách je dokončit. Proto se rozhodl k aktuálnímu kroku a značky prodal zájemci v podobě úspěšné singapurské firmy. Tento krok ovšem znamená, že hra nespatří světlo světa ve své původně zamýšlené podobě.

CMON hned na začátku otevřeně přiznal, že důkladně zhodnotil stav vývoje obou her a došel k tomu, že oba projekty je třeba významně přepracovat, dotvořit a důkladně otestovat. To znamená, že se ve velkém promění obsah, který bude „přístupnější“. Detaily o tom, co přesně to znamená, zatím nejsou. Ale jako příklad studio uvedlo, že Hel: The Last Saga nabídne menší počet příběhů, které budou „robustnější“, zatímco v Anastyr se zaměří na snížení složitosti spojené s velkým počtem regionů.

zdroj: Mythic Games

S těmito změnami se pojí i zpráva, že nový vydavatel nepřebírá zodpovědnost za předchozí crowdfundingové kampaně. Jde opravdu čistě o akvizici značky, se kterou si CMON bude v budoucnu nakládat podle svého vlastního uvážení, takže do obou světů bude v budoucnosti přinášet svá vlastní rozšíření či doplňky. Jinými slovy, obsah z původní kampaně se k podporovatelům zkrátka už nikdy nepodívá.

Nicméně nový majitel se jim rozhodl dát malý „dárek“. Každý, kdo si v minulých kampaních hry „zakoupil“, dostane novou verzi základní hry zdarma. Je však nutné doplnit, že bude potřeba zaplatit cenu za dopravu a daň. Navíc se stále vůbec neví, kdy tyto varianty budou připravené k vydání. Všichni zájemci, kterých se tato nabídka týká, budou v blízké budoucnosti kontaktovaní a mohou se sami rozhodnout, jestli jí využijí.

Jedná se přirozeně o opravdu malou náplast. Tím spíše pro lidi, kteří si v kampani zakoupili libovolnou vyšší, tedy dražší verzi her. Hlavně s ohledem na to, že žádost o navrácení peněz je docela problematická a mnoho fanoušků stále čeká na své peníze. A někteří je dost pravděpodobně už nikdy neuvidí.

Na druhou stranu to alespoň znamená, že oba projekty budou nadále žít a jednoho dne třeba spatří světlo světa. Jestli čekání bude stát za to, ukáže teprve čas. Jedná se však o krásnou připomínku toho, že úspěch během crowdfundingu a vybrání velkého množství peněz (50,7 milionů korun Hel, 24,7 milionů Anastyr) neznamená ještě záruku toho, že dostanete to, co jste si zaplatili.

Též se jedná o další hřebík do rakve jménem Mythic Games. Finanční problémy jsou samozřejmě nepříjemné a pro všechny zaměstnance se jedná o krušné časy, ale i kdyby se z nich nakonec dostali, jejich reputace je podle mého už příliš pošramocená. Komunikace s fanoušky je tristní a těm se nedá divit, že už s firmou nechtějí mít nic společného. I třeba kvůli tomu, že z jejích prohlášeních to častokrát vypadalo, že jsou obě hry připravené na produkci, ale dle zprávy od CMON to působí spíš tak, že to ani zdaleka nebyla pravda.

Nejnovější články