Začíná druhoválečná Štvanice, alternativní Expedice a hledání Exitů
Novinka zdroj: Salt & Pepper Games

Začíná druhoválečná Štvanice, alternativní Expedice a hledání Exitů

18. 9. 2023 12:57 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

A máme tu další souhrn posledního týdne, kdy se česká vydavatelství opravdu činila. Tentokrát se budou „oblizovat“ hráči v podstatě všech věkových i zkušenostních kategorií, kdy se ti nejmenší už mohou pustit do žhavé novinky Mlsné medvědí příběhy od Albi. Jde o stolní adaptaci povedeného českého seriálu pro děti, který vypráví o trablích Nedvěda a Miška.

Hra bere nápaditý vizuál seriálu a využívá ho pro jednoduchý kooperativní zážitek pro 2 až 4 hráče, kteří se snaží podle otočených karet jídel sesbírat zásoby na zimu. Do 20 minut máte většinou sesbíráno a pravidla jsou natolik přímočará, že je zvládnou i děti od 4 let. Doporučená cena je 499 korun.

V Albi ale myslí i na zkušené hráče a milovníky deskovky Scythe, v jejíchž kulisách alternativních 20. let minulého století se odehrává pokračování Expedice od Jameyho Stegmaiera. Jedná se o kartami řízenou kompetitivní hru s prvky engine-buildingu, v níž budete s pomocí vylepšitelného mecha prozkoumávat dalekou Sibiř rozdělenou do hexů. Hru najdete v obchodech od 22. září za doporučených 1 799 korun.

Expedice zdroj: Stonemaier Games

Na menší hráče, případně milovníky koček, míří novinka Mlsné kočky, tentokrát od společnosti Blackfire. Jde o postřehovku pro 2 až 6 hráčů, v níž se snažíte získat karty ryb a skládat z nich sety. Aby to vše bylo dodatečně stylové, tak v krabici naleznete šest pletených kočičích pacek, jež si nasadíte na prst. Hotovo bude do 20 minut a za cenu 499 korun.

Od Blackfire do obchodů nedávno dorazila také kooperativní hra Stranger Things: Obrácený svět, inspirovaná známým seriálovým hitem Netflixu. Pokud jste se k jejímu hraní již dostali, možná jste zjistili, že titul sice obsahuje známou Jedenáctku, avšak nelze za ní přímo hrát. Tento „nešvar“ je už minulostí, protože si můžete zdarma stáhnout promo, které z ní udělá plnohodnotnou postavu.

Mlsné kočky 4 zdroj: Blackfire

Raději už ale pryč od demogorgonů a zaměřme orlí zrak trochu do minulosti, do druhé světové války. Fox in the Box konečně naskladnilo námořní dvojkovku Štvanice, která si během letošního roku prošla úspěšnou crowdfundingovou kampaní. Hru jste si v češtině mohli zakoupit přímo v kampani, ale pokud jste tak neučinili, můžete to nyní napravit v běžném obchodě za 800 korun.

Lákadlem by v tomto případě mělo být (kromě toho, že autor Matthias Cramer předtím stvořil fantastické Watergate), že jde o zajímavý asymetrický střet britského královského námořnictva s německou Kriegsmarine, kdy jedna strana se snaží vydržet dostatečně dlouho, zatímco druhá tajně potápí zásobovací lodě. Je to nervy drásající souboj maximálně na 45 minut a poháněný především kartami.

Jestli ovšem potřebujete zapojit hlavně logiku a řešení zapeklitých hádanek, dobře poslouží novinky ze série EXIT od Dino Toys. V Exit: Úniková hra – Dům hádanek se vydáte řešit rébusy do podivného opuštěného prostoru, který skrývá zvláštní tajemství. Exit: Úniková hra – Zakletý les zase přinese bloudění pohádkovým lesem, ze kterého se musíte dostat ven. No a Exit: Úniková hra – Brána mezi světy se zase trochu inspiruje kultovní Hvězdnou bránou, jelikož budete cestovat mezi sedmi různými světy, ze kterých se pokusíte dostat zpět domů. První dvě jsou určené především pro začátečníky, Brána mezi světy pro pokročilé. Všechny zakoupíte za doporučenou cenu 399 korun.

Nejnovější články