Vybíráme z deskových her: DOOM, Kmotr a osidlování Venuše
Téma zdroj: tisková zpráva

Vybíráme z deskových her: DOOM, Kmotr a osidlování Venuše

27. 11. 2017 17:15 | Deskovky | autor: Alladjex |

DOOM

Fantasy Flight Games a Cool Mini Or Not s produkčními kvalitami svých her nemají problém. Figurky, krásnou grafiku a krabice rozměrů malého kontejneru doprovází nepřehlédnutelná cenovka kolem dvou tisíc. Obě americké společnosti se v říjnu podívaly na náš trh prostřednictvím lokalizovaných edic firmy Blackfire, a první z nich bude všem hráčům počítačových her důvěrně známá.

Pro pravidelné čtenáře Games není informace o vydání české verze deskové hry DOOM nová, protože už si mohli přečíst recenzi. DOOM ve stolním podání je asymetrická hra pro pána pekel a jednoho až čtyři mariňáky. Zážitek hry je postavený na kampaních tvořených scénáři. Mariňáci se snaží naporcovat z portálů se valící hordy démonické pakáže předtím, než je stejnou službou počastují čerti a pekelníci.

Zážitek je závislý na kvalitě spoluhráčů, jejich ochotě budovat frenetickou akci pomocí figurek pobíhajících po kartónovém plánu, vrhat granáty a střely pomocí kostek a odhodit permanentní snahu všechno dopočítat jako při šachové partii. S dobrou partou lze zažít skutečnou multiplayerovou rež u kuchyňského stolu.

DOOM - desková hra zdroj: tisková zpráva

Kmotr

CMON Limited si během krátké doby vybudovali značné renomé. Jejich kickstarterové kampaně končí spoustou vybraných dolarů a jejich deskové hry jsou většinou postavené okolo početné hordy precizně vymodelovaných miniatur.

Budiž firmě ke cti, že si svoji reputaci vysloužila pomocí vlastních her. V loňském roce si ovšem přičichla také k zajímavé licenci v podobě karetní hry Bloodborne: The Card Game (české vydání je mimochodem plánováno na rok 2018). Letošní podzim pak urvala do svých pazour pořádné sousto. Dvorní autor společnosti Eric M. Lang přetvořil do podoby deskové hry ikonické mafiánské dílo Kmotr.

Hráči jsou vrženi do New Yorku v rolích donů, kteří vládnou pěti mafiánským rodinám. Během čtyř aktů se snaží získat převažující míru vlivu, aby se v závěru hry stali plnohodnotnými nástupci dona Corleona a tím pádem i svrchovanými vládci podsvětí v americké metropoli. V každém období umisťujete členy své rodiny tak, aby získávali kontrolu nad oblastmi, případně navštěvovali podniky za účelem výběru výpalného.

To má podobu peněz, zbraní, drog a jiného nelegálního tovaru. Peníze je však nutné nejprve zlegalizovat, jinak řečeno vyprat. Vyčištěné a vyžehlené bankovky si hráč ukládá do úžasného plechového kufříku. Ilegální zboží slouží k vyřízení zakázek, které poskytují během hry nemalé výhody nad protihráči. Kdo by nechtěl odeslat sokova pomocníka na dno Hudsonu?

Kmotr - desková hra zdroj: tisková zpráva

Hra se vyznačuje překvapivě jednoduchými pravidly. Dynamika herního zážitku občas připomíná závody. Klidný a pomalý rozjezd nabírá hned v druhém aktu slušné obrátky, a třetí a čtvrtý akt jsou nadité komploty, vraždami a neustálými turbulentními proměnami situace na plánu. Závěr hry vás může zastihnout v doprovodu členů vlastní rodiny s botičkami z betonu u dna řeky, ale takové fiasko nastat vůbec nemusí. Právě naopak. Vítězství ve hře nestojí na jediném tahu, ale na kvalitní strategii po dobu celé hry.

Graficky i kvalitou figurek je hra bohužel pod standardem CMON. Unifikovaný obrázek na kartách trochu zamrzí, od hry podle tak slavné licence bych popravdě čekal trochu víc. Figurky jsou hezké, ale velikost ani šedý plast nedávají úplně vyniknout jejich detailům. Zejména ze srovnání se špičkovou kvalitou démonů v DOOMu nevycházejí zrovna lichotivě. Možná ale zkrátka nejsem dostatečně pravověrným fanouškem filmu. Herně jde o kousek hodný pozornosti, a ke cti hře budiž také motivace přečíst si původní knihu či zhlédnout klasické dílo filmové historie.

Kmotr - desková hra zdroj: tisková zpráva

MARS: Teraformace – Venuše

Přiznejme si to, název tohoto rozšíření v sobě nese jistou dávku schizofrenie, ale plně vystihuje to, co lze v krabici s krásným artworkem očekávat. Malý herní plán s druhou planetou našeho solárního systému obsahuje novou stupnici stavu teraformace Venuše společně se čtyřmi místy pro nová města. Drobná herní deska je doplňkem k základní mapě Marsu a představuje především herní mechanismus zvyšování stupnice společně s novou Solární fází.

Dalšími komponenty jsou samozřejmě obligátní karty projektů, které se váží právě k Venuši a dvěma novým zdrojům. Těmi jsou meteority a levitující plošiny. Druhý jmenovaný zdroj s sebou přináší nový titul, který lze získat při ovládnutí sedmi poletujících plošin. Navíc je také k dispozici nová soutěž nazvaná Expert na Venuši, která se váže k nové kategorii projektů se symbolem planety bohyně krásy. Kdo má rád základní hru, dostane přidáno chutné krmě. Těm, kterým se hra příčí v krku, asi Venuše ke zlepšení chutě nepomůže.

Mars: Teraformace - Venuše - desková hra zdroj: tisková zpráva

Blood Rage – doplňky

Pokud jste fanoušky Blood Rage, krásně zpracované hry s vikingskou tématikou a konfliktním hráčským zážitkem, asi sáhnete po všech třech následujících doplňcích. Ostatní možná budou trochu váhat nad nemalou investicí, která v součtu dosahuje ceny základní hry.

Blood Rage v pěti

Máte chuť na nezřízenou řež a temné krvežíznivé pohledy čtyř bývalých kamarádů na konci partie Blood Rage? Pak budete potřebovat krabici s pátým klanem a sadu karet bohů, která doplní základní balíčky. Herní plán v původní hře je přímo postavený pro pět hráčů. Jediné, co se změní, je to, že žádná z provincií není zničena Ragnarökem před začátkem hry.

Blood Rage: Zaříkávači z Midgardu

Klany do svých řad najaly zaříkávače, mocné mystiky, kteří stojí stranou standardních jednotek a vládnou neznámými silami. Lze jich využít, pokud vyložíte příslušné vylepšení. Vedle speciálních schopností mohou zaříkávači útočit na provincie jako ostatní členové klanu, ale s tím rozdílem, že jejich invaze nestojí žádnou zuřivost.

Blood Rage: Bohové z Ásgardu

Na začátku hry se vylosují dvě provincie, které zakusí nevlídný pohled vikingské božské suity. Figurky šesti bohů jsou doplněny kartami s efekty, které mají vliv na dvě území ve hře.

Blood Rage - desková hra zdroj: tisková zpráva

Temný listopad

Zatímco říjnové otěže epických zážitků třímal Blackfire, s největší pravděpodobností ho v listopadu vykopne ze sedla Albi, které si nachystalo dva hutné kousky. Prvním je hra podle stejnojmenné počítačové předlohy This War of Mine. I desková verze bude plná nepříjemných morálních rozhodnutí, která duševnímu klidu nepřidají. Rozhodně jde o hodně očekávaný kousek. Zasednout k vážné deskové hře vůbec není běžná zkušenost.

Druhý temný počin má podobu postapokalyptické strategické vize jménem Pustina (v originále Outlive). Ve hře se tvůrcům podařilo skloubit jak špičkové herní mechanismy a hratelnost, tak díky nádherné grafice i atmosféru a znepokojivé téma.

A pokud si myslíte, že zítřky budou světlé, tak vás zklamu. Rok 2018 má navštívit kataklyzma, které přineslo Fallout. Kdo jiný než FFG by hmátl po tomto vydatném světě zadupaném do prachu a radioaktivního spadu. Kooperativní hra vychází z posledního dílu Fallout 4 vydaného v roce 2015. Pokud se nestane nic nečekaného, česká edice by mohla následovat nedlouho po původním anglickém vydání.

Essen - deskové hry zdroj: tisková zpráva

Cesta na severozápad

Poslední říjnový týden se nesl ve znamení cesty do německého Essenu, kde se konal největší světový veletrh deskových her jednoduše nazvaný Spiel. 182 tisíc návštěvníků se vecpalo během čtyř dnů do osmi hal a nechalo se omývat zážitky z hraní a zkoušení více než tisíce nových deskových her. Nezmínit se o této akci by bylo jako zapomenout na Oktoberfest v článku o pivě. Na druhou stranu, dva tři dny na veletrhu vydají samy o sobě na zážitky přesahující jeden měsíc ve světě deskových her. Proto se novinkám a atmosféře výstavy budu věnovat v samostatné slohové práci.

Nejnovější články