Fanoušci deskovek podle videoherních námětů budou mít v zimě žně. Vyjdou stolní adaptace Civilizace a Falloutu
Novinka zdroj: Vlastní foto autora

Fanoušci deskovek podle videoherních námětů budou mít v zimě žně. Vyjdou stolní adaptace Civilizace a Falloutu

15. 8. 2017 12:15 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Sid Meier’s Civilization: A New Age Dawn

Deskovka Civilization tu byla již mnohokrát, ta s licencí Sida Meiera zatím dvakrát. Poprvé v roce 2002, ale o této verzi s pevným plánem světa se moc neví. Zato verze z roku 2010 si našla cestu k obrovskému počtu hráčů, u nás se dočkala počeštění a světově se řadí na 144. místo v oblíbenosti. Tahle Civilizace si našla inspiraci v Civilization IV, takže se veškerý mocenský boj odehrával na kostičkové mapě, kterou jste postupně odhalovali.

A teď se pracuje na v pořadí již třetí stolní adaptaci s příhodným podtitulem A New Age Dawn. Naštěstí se nejedná o pouhý reprint s minoritními úpravami, ale o plnohodnotnou hru s novými mechanismy. Předlohou se tentokrát stala nejnovější Civilization VI, díky čemuž je na první pohled patrný zásadní rozdíl v mapě – kostičky nahradily hexy.

Sid Meier's Civilization: A New Age Dawn zdroj: tisková zpráva

Změn doznaly v podstatě všechny herní prvky. Stále se sice můžete vydat cestou kultury, technologií, obchodu atd., ale už kupříkladu nestavíte ikonickou pyramidu z vynalezených technologií. Vítězství už také nejde dosáhnout čistě vyhlazením soupeřů, ale musíte na třech vylosovaných kartách splnit určité podmínky vítězství.

O souboji mezi hráči bohužel nepadlo ani slovo, byť samozřejmě bude přítomen. Minimálně vás sem tam napadnou všudypřítomní barbaři, a občas budete čelit globálním nepříznivým podmínkám.

Z dosavadních informací se Sid Meier’s Civilization: A New Age Dawn jeví jako ořezanější, přímočařejší verze svého předchůdce, což jistě uvítají všichni hráči, kterým vadila herní doba přes čtyři hodiny. Hra by měla vyjít ještě před koncem roku, a čeština od Blackfire je celkem nasnadě.

Fallout: The Board Game

Druhým oznámeným titulem je stolní verze Falloutu. Ani v tomto případě se nejedná o první adaptaci, protože Fallout by se ještě letos měl dočkat figurkovky od Modiphius Entertainment, byť ta zaujme jen opravdu zkušené hráče, kteří se nebojí investovat do jednotlivých figurek nemalé peníze. Fallout: The Board Game od Fantasy Flight Games bude naopak uzavřená a poměrně přístupná hra.

Protože se v případě gigantů FFG a Bethesda musí jít s dobou, inspirace pro deskovku se čerpala z trojky, ale především čtyřky. Po herní stránce jde o kompetitivní solitér. Tedy, vyhrát může jenom jeden, ale není zde žádná interakce mezi hráči, takže si každý hraje na svém vlastním zpustlém písečku.

Fallout: The Board Game zdroj: tisková zpráva

Konfliktní hráči se tak musí spokojit jen s nebezpečím přímo ze hry, což podle prvních dojmů funguje skvěle. Můžete se věnovat hlavnímu příběhu, nebo se na něj úplně vykašlat a vydat se objevovat pustinu, kde můžete a nemusíte narazit na vedlejší úkol. Úkoly se vždy doberou k jednomu ze dvou výsledků, který dále ovlivní celý svět. Zachráníte zbídačenou krásku z klece? Poštvete proti sobě supermutanty.

Boj vyřešili tvůrci klasicky kostkově a odkazuje se na systém V.A.T.S., byť podle mého názoru ne tím správným způsobem. Nemůžete totiž zamířit určité končetiny nepřítele, ale víte, že krtkopotkan má nechráněnou hlavu, takže vám na kostkách musí padnout symbol hlavy. Souboj je tak náhodný a bojím se, že vás nejednou zařízne, a postará se tím o frustraci.

Podobně neadekvátně je zpracovaný i systém S.P.E.C.I.A.L. Začínáte zcela bez schopností, a jakmile zabijete jedinou potvoru, vytáhnete si náhodné písmenko z onoho slova. Tím si samozřejmě vylepšíte danou vlastnost, ale není snad kouzlo RPG v tom, že si sami volíte rozvoj své postavy?

Ale to jsou jen dvě mouchy, které trknou do čela jen znalce série. Jinak se můžete těšit na vybavování se ikonickými zbraněmi, procházení pustinou po boku společníků (nechybí Dogmeat), získávání perků, obchodování se zátkami nebo třeba řešení problémů mezi jednotlivými frakcemi.

Fallout: The Board Game zdroj: tisková zpráva

Ať už bude hratelnost jakákoliv, hlavní slovo zde patří vyprávění příběhu formou různorodých questů, a dle ohlasů to ke štěstí stačí. I deskovka Fallout by měla dorazit ještě před koncem roku, a i v tomto případě se jedná o žhavého kandidáta na překlad do češtiny, což by vzhledem k míře textu bylo více než žádoucí.

Nejnovější články