Velký souhrn novinek vydavatelství Albi. Chystá se návrat série Unmatched či kosmický výlet v eurovce Včelín
Novinka zdroj: Mindclash Games

Velký souhrn novinek vydavatelství Albi. Chystá se návrat série Unmatched či kosmický výlet v eurovce Včelín

2. 11. 2023 13:02 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Během tohoto víkendu se ve funkcionalistickém objektu Bubenská 1 uskuteční akce Albi Game Day, na které půjde vyzkoušet chystané novinky jednoho z předních českých vydavatelství. K této příležitosti si společnost rovnou ještě připravila takový předkrm v podobě dalšího videa, během něhož došlo na oznámení mnoha chystaných her. A vzhledem k tomu, že se opět jedná o seznam bohatý, raději neztrácejme čas a rovnou ho odstartujme.

Unmatched Dobrodružství – Úžasné příběhy

A hned první oznámení stojí rozhodně za to. Albi se rozhodlo zase vrátit k počešťování série Unmatched (několik prvních setů bylo přeložených, ostatní u nás vyšly v angličtině), a to s prvním kooperativním zástupcem s překotně přeloženým názvem Unmatched Dobrodružství – Úžasné příběhy.

Projekt si během letošního března prošel úspěšnou kampaní na Kickstarteru, kde zájemce uhranul především tím, že známý bojovkový systém využije ve vyloženě pulpovém dobrodružství pro 1 až 4 hráče. Ti se společně se svými postavami a za doprovodu parádní retro stylizace vydají bojovat proti bájnému Můřímu muži, kterému pomáhá třeba Ďábel z Jersey nebo obří tarantule. Zkrátka stylovka, která je navíc kombinovatelná s hrdiny i z ostatních sad.

Předběžné datum vydání české verze je 22. února 2024 za doporučenou cenu 1 799 korun.

Barcelona

Další chystané novinky se rovnou stanou součástí předplatitelské služby Albi+ v její nové várce. První je středně náročná eurovka od Daniho Garcii, která vás vezme do Katalánska v dobách jeho rozmachu v polovině 19. století. Jenomže rozmach je tak rychlý, že se do města lidé přestávají vejít.

Proto započne stavba rozšíření na základě plánů Ildefonse Cedry, což je duchovní otec urbanismu. Jeden až čtyři hráči si proto vyzkouší roli budovatele, který tyto plány realizuje, plánuje ulice, řeší tramvajové linky, tvoří veřejné služby a prozkoumává nový architektonický a umělecký styl. Více v naší novince.

Barcelona předběžně vyjde 8. února za doporučenou cenu 1 299 korun. Pokud ovšem jste předplatiteli zmíněné služby, máte ji v rámci ceny.

Včelín

Stejně tak se do Albi+ podívá i další novinka – Včelín. Pod tímto názvem se skrývá Apiary od Stonemaier Games, které se představilo teprve během letošního září. Tematicky jde o naprosto fantastickou věc, která pojednává o tom, co by se stalo, kdyby se z planety Země ztratili lidé a otevřelo se tak místo pro nový, vyspělý druh. Podle tvůrců tohoto titulu by ho vyplnily právě včely, které se v budoucnu staly pokročilým společenstvím v rozměrech i inteligenci. Dokonce natolik, že si osvojili vesmírné cestování.

Sólisté i party až pěti lidí se proto ujmou jedné z dvaceti dostupných frakcí, které se pokouší vesmírem skrze worker placement šířit svůj vliv, objevovat nové planety, získávat zdroje a rozvíjet se natolik, že vytvoří dřevoryty přinášející vítězné body.

Česká verze této vesmírné odysey vyjde 7. března za cenu 1 499 korun.

Kometa

Mezitím Kometa patří k těm méně známým titulům, které však mají potenciál oslovit slušnou řádku hráčů, především pak rodin. Ve hře se snažíte zachránit dinosauří druhy před vyhynutím, jež přináší blížící se titulní vesmírné těleso. Musíte proto chytře kombinovat schopnosti na kartách, stejně jako dávat pozor na kroky ostatních hráčů, kteří vám plány docela jednoduše zhatí.

Hra patří k méně náročným projektům, do nichž se velice snadno dostanete. Současně ale nabízí i bohaté strategické možnosti a taktiky. Určená je pro skupinky dvou až čtyř hráčů, kteří se s ní zabaví na ploše zhruba 75 minut.

Projekt na pulty českých obchodů dorazí příští rok 22. srpna a stát bude 999 korun.

Critical: Svatyně

Mnoho zájemců by taktéž mohla zajímat tato instantní fantasy hra na hrdiny, určená především pro lidi, kteří nemají čas na plnohodnotné stolní RPG. Jedná se totiž o projekt, jenž ve stylu televizního seriálu před vámi rozprostře 9 scénářů (zhruba na půl hodiny), které vás vezmou na dobrodružství v Půlměsíčním souostroví, kde se nachází svatyně všech bohů.

Ve stylu tradičních her na hrdiny se hráči rozdělí na dvě role. Jeden funguje jako vyprávěč znalý příběhové pozadí a provází ostatní hráče scénářem. Zbytek se přemění na chrabré objevitele, kteří čelí různým nástrahám, bojují s nepřáteli a odkrývají taje zdejšího světa.

Critical: Svatyně vyjde 20. června za cenu 799 korun. Opět bude součástí služby Albi+.

Loupež: Evropa

Tato povedená dvojkovka z roku 2022 sice ještě nemá své přesné datum vydání, nicméně jenom oznámení chystaného překladu jistě potěší. Protože tato svižná draftovací simulace role proradného padoucha, jenž vysílá své zlodějíčky do různých koutů Evropy, kde využívají své speciální schopnosti, se řadí mezi to nejlepší, co rok 2022 na poli her určených pro dva hráče nabídl.

Voidfall

Na Albi Game Day si v rámci registrovaného hraní klidně půjde vyzkoušet i jednu z nejočekávanějších her příštího roku – 4X strategii Voidfall. Nabídne ohromné možnosti v rámci úprav a vedení svého císařství, doplněné o napínavé souboje a interakci s dalšími hráči. Rovněž je zde v minimální míře zastoupená náhoda, proto úspěch spočívá především na vašich vůdcovských bedrech.

Hra nabídne jak sólový/kooperativní režim, tak i kompetitivní až pro čtyři hráče. Vzhledem k rozlehlosti se jedná o opravdu hutné euro pro ostřílené hráče, kteří se u něj v rámci jedné partie zabaví klidně až na dlouhé čtyři hodiny. Možná i více.

Stejně jako v případě předchozím, ani zde není zatím přesně jasné, kdy česká verze vyjde.

Čarodění

Čarodění zdroj: Albi

Čarodění je chystaná česká novinka Michala Peichla, která vás zavede do magického světa ve stylu Harry Pottera, kde se žákyně snaží prospět s vyznamenáním, proto dělají různá komplikovaná kouzla a úctyhodné kousky. Jedná se opět o rodinou záležitost, u které se o ilustrace tentokrát nepostaral sám autor, ale grafička vydavatelství Veronika Vondrová.

Mnoho dalších informací zatím k mání není. Snad jen to, že vyjde někdy v druhém čtvrtletí příštího roku 2024.

Dragon Eclipse

O tom, že fantasy kombinaci Pokémonů a arénových soubojů řízených kartami v Dragon Eclipse nebude chybět česká lokalizace, se ví už od startu crowdfundingové kampaně. Nyní se však potvrdilo, že se o ní postará právě společnost Albi.

Těšit se proto můžete na kompletní nálož úspěšného a ambiciózního projektu, který si vyzkoušíte ve třech herních režimech a povážlivě si jej rozšíříte o další obsah v podobě boosterů, kde se skrývají další karty a monstra. Jenom v případě češtiny si pravděpodobně na to všechno počkáte až do roku 2025.

Bang! Legendy

Na své si ovšem přijdou i příznivci divokého západu. Chystá se totiž další rozšíření do velepopulární karetní hry Bang! Dodatek nese název Legendy a přináší „legendární“ verze klasických postav, které mohou konat hrdinské činy, aby získaly slávu a zlepšily své schopnosti. V praxi to znamená dalších 32 karet a 35 dřevěných žetonů slávy.

Sabotér – 20 let

Vzhledem k tomu, že se na zmíněném Albi Game Day uskuteční turnaj v populární karetní hře Sabotér, rozhodla se firma této příležitosti využít a oznámit výroční edici ke 20 letům existence. Ta v sobě kombinuje základní hru a rozšíření, doplněné ještě o několik speciálních karet, minirozšíření, a to vše skryté v pohledné nové krabičce.

6 bere! – 30 let

A když už jsme u těch nových edic, své se dočká také svižná party karetka 6 bere! Ta zase brzy oslaví už své 30. výročí, tudíž dostane novou edici, jež přidává novou variantu zvanou „Složte buvola“. Navíc přidává docela unikátní sólový režim pro osamělé hráče, kterým se večírek úplně nevydařil.

Kromě toho ještě došlo na dodatečná posunutí (většinou o několik dní dozadu, jednou i o pár dopředu) již oznámených her. Pohádková kooperace Dračí strážce tak nově vyjde 14. prosince, Similo: Pán prstenů 19. prosince, Prima ZOOM – Letem světem 14. prosince, Jan Žižka 12. prosince, iQLANDIA – Společenská hra dorazí 16. listopadu a Legie – Sibiřská cesta se zase odložila, tentokrát nejspíše na konec prvního čtvrtletí příštího roku.

Společnost jinak přirozeně připomenula již vydané nebo brzy vydané novinky, kam patří Táhni! – Kvízový souboj a očekávaný Karak 2.

Pokud nicméně patříte mezi příznivce sci-fi a již dychtivě očekáváte české vydání rozmáchlého dobrodružství v ISS Vanguard, tak rozhodně doporučujeme zhlédnout video níže, jelikož se zrovna této strategii věnuje skoro celá jeho druhá polovina. Představí se zde nejen jednotlivé mechanismy, ale hlavně přesné datum vydání, jež je aktuálně určené na 22. března 2024. Snad se po odkladech konečně jedná o finální den. Kromě základní hry Albi uvede ještě několik rozšíření, které hru zlepšují především z kosmetického hlediska.

A když už se bavíme o hrách od Awaken Realms, je dobré zmínit, že Lords of Ragnarök, které je součástí minulé várky služby Albi+, by se na pulty obchodů nově mělo podívat koncem ledna. Mezitím skirmishovka Apex Legends: The Board Game se všemi rozšířeními dorazí v druhé polovině příštího roku.

Nejnovější články