Budoucností planety Země jsou včely! Tedy podle nové deskovky Apiary od Stonemaier Games
Novinka zdroj: Stonemaier Games

Budoucností planety Země jsou včely! Tedy podle nové deskovky Apiary od Stonemaier Games

8. 9. 2023 14:18 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Studio Stonemaier Games patří mezi ty nejúspěšnější, protože ve svém portfoliu má takové moderní klasiky, jako je etalon rodinné zábavy Na křídlech nebo dieselpunkové Scythe. Do hledáčku byste ale určitě měli přidat i jejich další projekty, a to včetně nově oznámené Apiary, která mě svým tématem okamžitě okouzlila.

Ve vzdálené budoucnosti se z planety Země ztratili lidé. Neví se, co to způsobilo. Nicméně tato ztráta zanechala ve světě prázdné místo pro nový, vyspělý druh. Této role se ujaly včely, které se na ploše několika generací staly pokročilým společenstvím, které vzrostlo v rozměrech i inteligenci. Jméno tohoto nového druhu je Mellifera a za pomoci ztracených lidských technologií se neustále posouval dopředu – až do bodu, kdy si osvojil vesmírné cestování.

A přesně do této fáze se podívají i hráči. Každý z nich se ujme vedení jedné z dvaceti dostupných frakcí, které mají vlastní úl, několik zdrojů a pár dělnic. S pomocí worker-placementu se pokusíte rozšířit svůj vliv, kdy postupně objevíte nové planety, získáte další zdroje, vyvinete technologie a vytvoříte dřevoryty, jimiž dáte jasně najevo svou sílu měřenou vítěznými body.

zdroj: Stonemaier Games

Jedna hra se odehrává na poli jednoho herního roku, který zabere až 90 minut reálného času. Důležité ale je, že všechny dělnice nebudete mít dostupné po celý rok, jelikož občas musí hibernovat a mezi akcemi nabrat síly.

Studio se v tomto případě rozhodlo dát velký důraz na přístupnost celého zážitku. Proto připravilo mnoho pomocníků, intuitivní tutoriál a insert, díky němuž si partii velice rychle připravíte. Jestli navíc trpíte nějakým druhem barvosleposti, díky šikovné ikonografii by to neměl být žádný problém.

Návrhářkou hry je Connie Vogelmann, pro níž se jedná o designérskou premiéru. Na poli ilustrátora ji doplní zručný Kwanchai Moriya, v jehož portfoliu naleznete Cryptid, Dinosaur Island nebo Nebe v plamenech. Dobrou zprávou je, že Apiary můžete hrát až v pěti hráčích, ale myslelo se i na sólisty, kteří mohou počítat s neodmyslitelným režimem Automy.

Prodej hry nejdříve odstartuje na oficiálních stránkách studia Stonemaier Games už 4. října, tedy na začátku veletrhu Spiel v Essenu, kde bude zároveň dostupné limitované množství krabic k zakoupení. Celosvětové vydání je plánované na konec roku a musíme se nechat překvapit, zda se hry dočkáme i v češtině. Během čekání můžete prostudovat anglická pravidla a kouknout se na podrobné představení ve videu na YouTube.

Nejnovější články