V novince Sankoré se snažíte vybudovat tu nejlepší školu v Africe 14. století
Novinka zdroj: Osprey Games

V novince Sankoré se snažíte vybudovat tu nejlepší školu v Africe 14. století

23. 1. 2024 15:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Sankoré: The Pride of Mansa Musa je nejnovější hra z dílny Osprey Games, která bude dělat radost především hráčům libujícím si ve středně náročných strategiích typu euro. Odehrává se ve 14. století v africkém městě Timbuktu, kde nechal císař Mansá Músa zbudovat prestižní univerzitu zvanou Sankoré.

Hráči jsou tímto císař pověření vytvořit v rámci univerzity vlastní školy, přilákat do nich studenty a šířit tak vědomosti. Jedná se o hru s výběrem akcí, kdy ve svém tahu vždy provedete dvě různé akce. Budete tu otevírat nové předměty ve vlastní pyramidě tříd, učit v nich studenty a ty pak vysílat na společný herní plán.

Ten je složený ze čtyř hlavních, vzájemně propojených segmentů. Například v rámci teologie budete za utracení soli získávat knihy; knihy utratíte v oblasti výuky matematiky a získáte tak zlato; zlato použijete na založení obchodních stanic v astronomii a získáte tak sůl; sůl použijete na… Asi chápete.

Sankoré: The Pride of Mansa Musa zdroj: Osprey Games

Pak je tu ještě oblast, kde se učí zákony, což vám přináší speciální schopnosti. Dále se tu pracuje jak s vlastní, tak sdílenou znalostí, což je další ze zdrojů požadovaný herními systémy. Každá z těchto oblastí nějakým způsobem přispívá k zisku prestiže, přičemž prestiž se na konci hry převede na vítězné body.

Zajímavé je, že o tom, kolik bodů přinese ten který druh prestiže, rozhodují sami hráči v průběhu hry tím, kolik a jakých knih umístí do knihovny. Sankoré: The Pride of Mansa Musa rozhodně není hrou, kterou by šlo nějak snadno shrnout na několika málo odstavcích, proto si v případě zájmu můžete pročíst pravidla.

Ke hře mohou usednout až čtyři hráči, nechybí dedikovaný sólo mód, herní doba je stanovená na 150 až 180 minut, a jak můžete vidět z obrázků, hra vypadá opravdu parádně díky umu známého Iana O’Toolea a přítomnosti více než 260 dřevěných komponent s potiskem.

Za hrou stojí tvůrčí duo Mandela Fernandez-Grandon a Fabio Lopiano, kde druhý jmenovaný vytvořil deskovky 3 Ring Circus, Autobahn či Merv: The Heart of the Silk Road. Sankoré: The Pride of Mansa Musa nečeká na žádnou crowdfundingovou kampaň, ale již oficiálně vyšla (tedy alespoň zahraničí).

Nejnovější články