Utečte z Říše snů v lovecraftovské sólovce DreamEscape
Novinka zdroj: BadCat Games

Utečte z Říše snů v lovecraftovské sólovce DreamEscape

9. 11. 2023 10:56 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Svět H.P. Lovecrafta je se stolními hrami už neoddělitelně spojený. Jeho chapadlovité noční můry, kosmické existence a zpochybňování vlastní příčetnosti jsou už dávno klíčovými prvky mnoha skvělých deskovek. Jejich řady se navíc neustále rozšiřují, kdy do této vody tentokrát vstupuje studio BadCat Games a návrhář Jason Maclean Jones, který chystá sólovku DreamEscape.

S ní v těchto dobách zaznamenává pěkný úspěch na crowdfundingové platformě Gamefound, kde se povedlo vybrat necelých 5,4 milionů korun. Znamená to pohodlné zafinancování, doprovázené mnoha různými bonusy. Čím se hře ale podařilo takovým způsobem zaujmout?

Pravděpodobně tím, že jde o příběhový titul docela podobný tradičním gamebookům. Jako jednu ze šesti dostupných postav vás mocné Cthulhu uvězní v Říši snů, z níž se snažíte utéct. K tomu vám pomohou různé unikátní schopnosti, získávání dodatečného vybavení, objevování mysteriózních artefaktů, a hlavně velké množství voleb.

zdroj: BadCat Games

Místo listování stránkami knížky si však budete číst velkoformátové příběhové karty, které reprezentují jednotlivá střetnutí a události s několika možnostmi. Většina z nich bude po vás vyžadovat provedení zkoušky postavené kolem jedné z vlastností. Ve zkouškách se nevyužívá kostek, nýbrž kombinování speciálních run, které získáváte schopnostmi, výbavou nebo formou odměn.

Podle výsledku vaší zkoušky si přečtete na druhé straně karty vyústění, které vám buď dá odměnu, nebo vás potrestá. K tomu se ještě přidává bdělost Cthulhu, která přímo ovlivňuje postavu a může jí zablokovat jednotlivé vlastnosti. Ve hře navíc přirozeně nechybí ani souboje, které překonáte využitím různých dovedností, výbavou i dobrou taktikou.

Dreamescape zdroj: BadCat Games

Vzhledem k tomu, že každá karta má několik výsledků, tým slibuje obrovskou míru znovuhratelnosti, která je umocněná mnoha konci či vedlejšími uličkami, jež čekají na své objevení. Pokud byste tak v základu chtěli prohledat každý kout, pravděpodobně vám to zabere víc než 100 hodin čistého času. A vzhledem k tomu, že už nyní se do hry chystá několik rozšíření, které lze přirozeně zakomponovat do základu, bude se tento čas pouze a jen navyšovat. V případě zájmu si už nyní můžete prostudovat pravidla.

Úplný základ společně s několika odemčený bonusy a exkluzivitami vás v kampani vyjde zhruba na 1 600 korun. V případě, že byste chtěli k základu přidat dvě rozšíření, žetony ze dřeva, runy z resinu a pytlíček, zaplatíte 2 260 korun. Komplet se všemi čtyřmi dodatky, herní podložkou, kovovými runami a propracovanějším insertem vás pak vyjde na 4 400 korun.

Cena za dopravu se podle zvolené kategorie pohybuje od 300 do 400 korun + daň. Práce jsou na víc než dobré cestě, proto by nemělo nic překážet tomu, aby se všichni podporovatelé dočkali DreamEscapu v listopadu příštího roku.

Nejnovější články